„Agentul meu secret”: angajat al Forțelor Aeriene ale SUA, acuzat că a divulgat informații secretizate pe un site de întâlniri

0
Publicat:

Un angajat al Forțelor Aeriene ale SUA se confruntă cu acuzații grave, după ce a divulgat informații secretizate pe un site de întâlniri din străinătate. Conform procurorilor, bărbatul a oferit informații de mare importanță despre războiul din Ucraina unei persoane care s-a dat drept o femeie care locuiește în țara afectată de așa-zisa „operațiune militară specială”, relatează CNN. 

David Franklin Slater a fost arestat sâmbătă. FOTO Shutterstock (Arhivă)
David Franklin Slater a fost arestat sâmbătă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Angajatul în cauză este David Franklin Slater, în vârstă de 63 de ani, un locotenent-colonel în retragere care dispunea de o autorizație de securitate Top Secret la Comandamentul Strategic al SUA, potrivit procurorilor. 

Bărbatul a luat parte la întruniri de informare strict secrete privind războiul din Ucraina din luna februarie până în luna aprilie a anului 2022, la puțin timp după ce președintele rus Vladimir Putin a dat undă verde lansării invaziei. 

Ulterior, acesta a oferit informațiile clasificate unei persoane care s-a dat drept o femeie care este stabilită în Ucraina, conform rechizitoriului. Cei doi țineau legătura prin e-mail și prin intermediul platformei de mesagerie online a site-ului de întâlniri. 

David Franklin Slater a fost arestat sâmbătă, a anunțat Departamentul de Justiție printr-un comunicat de presă. 

Persoana cu care bărbatul vorbea, care este identificată drept „Co-conspirator 1”, îl numea în schimbul de mesaje „Dulce Dave" și „agentul meu secret", conform actului de acuzare. 

Presupusa femeie i-a trimis bărbatului un mesaj în jurul datei de 11 martie 2022 în care îl întreba: „Dragă, ce este afișat pe ecranele din camera specială? Este foarte interesant", conform procurorilor. 

După mai puțin de șapte zile, se arată în rechizitoriu, „femeia” a trimis următorul mesaj: „Ești informatorul meu secret, iubire! Cum au decurs întâlnirile tale? Cu succes?". 

„Co-conspirator 1” i-a trimis bărbatului mesaje timp de aproape două luni, conform actului de acuzare, străduindu-se să obțină de la Slater mai multe informații clasificate. În luna aprilie a anului 2022, procurorii susțin că bărbatul a primit următorul mesaj: „Ai un post în Centrul de Operațiuni astăzi, îmi amintesc, sunt convinsă că sunt multe știri interesante acolo?". 

„A transmis cu bună știință informații clasificate” 

În replică la aceste mesaje, procurorii au dezvăluit că Slater a oferit informații clasificate cu privire la obiectivele militare din războiul declanșat de Rusia în Ucraina și la capacitățile militare rusești legate de invazie. 

Sursa citată a contactat Forțele Aeriene și Armata pentru comentarii. 

Bărbatul „a transmis cu bună știință informații clasificate din domeniul apărării naționale unei alte persoane, în mod flagrant, fără să țină cont de securitatea țării sale și de jurământul depus de a proteja secretele acesteia", a explicat procurorul general adjunct Matthew G. Olsen, de la Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție. 

Slater este învinuit de conspirație pentru divulgarea de informații privind apărarea națională și de două capete de acuzare pentru divulgarea neautorizată de informații privind apărarea națională. În cazul în care va fi găsit vinovat, el ar putea sta după gratii până la trei decenii și va trebui să plătească o amendă de până la 750.000 de dolari. 

Până să activeze ca civil în cadrul Forțelor Aeriene, conform procurorilor, Slater a fost promovat la gradul de locotenent-colonel în armată, retrăgându-se la finalul anului 2020. După opt luni, el a început să activeze la Baza Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska, sediul Comandamentului Strategic al SUA, responsabil de comanda și controlul stocului de arme nucleare. 

Atunci când oamenii încalcă încrederea care le-a fost acordată pentru a proteja serviciile de informații ale națiunii noastre, ei pun țara noastră în pericol", a afirmat agentul special Eugene Kowel de la biroul FBI din Omaha. 

Slater se va prezenta marți în fața unui tribunal federal din Nebraska. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite