Miza reprezentată de alegerile primare din „Marea Marți” pentru cursa prezidențială din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, runda de alegeri primare din „Marea Marți” cade pe 5 martie. În această fază a alegerilor primare, 15 state americane votează simultan pentru a alege candidatul republican, respectiv democrat ce va intra în cursa pentru Casa Albă în noiembrie.

Marea Marți cade anul acesta pe 5 martie FOTO SHUTTERSTOCK
Marea Marți cade anul acesta pe 5 martie FOTO SHUTTERSTOCK

Deși acestea nu ar mai putea fi o miză pentru actualul președinte american Joe Biden, în timp ce Donald Trump s-a profilat drept favorit după ce câștigat majoritatea competițiilor interne timpurii, pentru singura candidată republicană rămasă în cursă, Nikki Haley, e ultima șansă de a câștiga teren.

De „SuperTuesday” sunt comasate 15 competiții interne - în 15 state pentru republicani (Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont și Virginia) și în 16 pentru democrați.

Mai mult de o treime din delegații republicani sunt în joc, dar și un număr la fel de important de delegați democrați. Biden este neînvins în competițiile primare din acest an, în timp ce Trump a pierdut una singură.

Totodată, în această zi se încheie votul prin corespondență democrat din Iowa.

Ce rezultate a obținut Trump la alegerile anterioare de Super Tuesday

În 2016, Super Tuesday a fost momentul în care Trump a preluat controlul asupra primarelor republicane. Trump a câștigat șapte din cele 11 competiții interne din acea zi, deși a pierdut cel mai mare premiu, Texas. Totuși a fost o cursă animată pentru delegați, spre deosebire de acest an, când Trump a câștigat aproape fiecare competiție înainte de Super Tuesday și are un avans tot mai mare față de Haley.

Miza pentru republicani

În ceea ce îi privește pe republicani, miza este dacă Haley îl mai poate ajunge din urmă pe Trump. Ea a câștigat o singură competiție - alegerile primare din Washington DC, conform previziunilor CNN, duminică. Ea a obținut puțini delegați până acum, dar a insistat să rămână totuși în cursă până la ultima șansă. Astfel, Marea Marți ar putea fi i zi decisivă pentru ea.

Alegătorii lui Biden i-au dat un semnal de alarmă în Michigan, unde, deși a câștigat cu ușurință alegerile primare democrate peste 100.000 de alegători democrați au pus „neangajat" în dreptul lui Biden. Acest vot într-un stat cu o importantă populație arab-americană, venit pe fondul susținerii Israelului în războiul cu Hamas în Fâșia Gaza l-a costat pe Biden doi dintre delegații din Michigan, singurii pe care i-a pierdut până acum.

Alegerile primare nu se încheie tehnic de Super Tuesday, întrucât nici candidații republicani și nici cei democrați nu pot obține atunci majoritatea delegaților și atinge astfel pragul necesar câștigării competiției interne.

Trump va trebui să câștige 1.215 din 2.429 de delegați pentru a fi nominalizat de republicani pentru Casa Albă, în timp ce Biden are nevoie de 1.968 din 3.934 de delegați pentru a câștiga nominalizarea democrată.

Alegerile primare vor continua până la începutul lunii iunie și vor fi tranșate cu ocazia Convențiilor celor două partide - nu mai devreme de iulie în cazul republicanilor, respectiv august pentru democrați.

Super Marțea a fost disputată, cel puțin într-unul dintre cele două partide, în toate cursele prezidențiale din trecut, de când sistemul a căpătat amploare în anii 1980. Singurul precedent comparabil cu cel de astăzi este cea din 1996, când președintele de atunci, Bill Clinton, nu a avut competiție în Partidul Democrat, iar liderul republican, Bob Dole, a câștigat fiecare stat.

Mai mult, anul acesta, regulile republicane de alocare a delegaților îl favorizează pe Trump. În mai multe state, învingătorul ia toți delegații dacă obține mai mult de 50% din voturi.

Trump are în prezent aproximativ 270, iar marți sunt în joc 874. Asta înseamnă că va trebui să aștepte cel puțin până la 12 martie, când vor fi puși la bătaie 161 de delegați, înainte de a avea numărul necesar pentru a obține nominalizarea.

Biden are 206 de delegați, iar de Super Tuesday vor fi alocați 1.420. Întrucât calendarul democrat este puțin în urma celui republican, el nu va depăși pragul necesar nominalizării până la 19 martie, chiar dacă va continua să câștige în toate statele.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite