LIVE TEXT | Război în Ucraina. Numărul total al victimelor militare rusești în Ucraina este de 188.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibil ca 47.000 de ruși să fi fost uciși în acțiune în mai puțin de un an de lupte, ceea ce sugerează că victimele rusești în Ucraina sunt până acum aproape de numărul total de decese ale SUA în războiul din Vietnam.

Mercenar Wagner în Soledar FOTO Arhivă
Mercenar Wagner în Soledar FOTO Arhivă

UPDATE 18.09 O propagandistă rusă, împușcată în Ucraina

O propagandistă rusă a fost împușcată în timp ce filma un reportaj în apropierea unui oraș ucrainean pe care Moscova pretinde că îl controlează în totalitate.

Anastasia Yelsukova, o jurnalistă a postului pro-Kremlin Readovka, care era în echipament militar complet alături de grupul de mercenari Wagner în momentul filmării din Soledar, este „grav rănită”.

De asemenea, ea a avut nevoie de o intervenție chirurgicală, potrivit presei ruse de stat, care a dat vina pe armata ucraineană. Detalii aici

UPDATE 17.00 Iarna s-ar putea întoarce împotriva trupelor rusești. Cum speră ucrainenii să obțină un avantaj

În contextul în care Rusia și Ucraina se luptă pe timpul iernii, menținerea căldurii soldaților ucraineni ar putea deveni un avantaj competitiv pentru Kiev, potrivit The Wall Street Journal. Cu uniforme furnizate de Occident și lumânări, soldații ucraineni încearcă să obțină un avantaj pe vreme rece.

Pentru armată, vremea de iarnă afectează totul, de la mobilitate la puterea bateriilor. Dar frigul și umezeala pot avea un efect zdrobitor asupra moralului soldaților și a capacității de luptă, creând în același timp probleme medicale. Detalii aici

UPDATE 16.57 Marina Ucraineană: Rusia dispune de 32 de rachete Kalibr în Marea Neagră

Flota Rusă la Marea Neagră numără în prezent 11 nave de luptă mobilizate pentru război, dintre care patru sunt echipate cu rachete de croazieră Kalibr, estimează Marina Ucraineană într-un comunicat făcut public duminică.

Potrivit comunicatului, salva totală a celor patru nave este de 32 de rachete Kalibr.

În plus, rușii dețin sub controlul lor Marea Azov cu ajutorul a două nave de luptă. Detalii aici

UPDATE 16.05 Generalul Ben Hodges: Ucraina poate câștiga războiul până la sfârșitul acestei veri. În ce condiții?

Generalul american în rezervă Ben Hodges, comandant al trupelor SUA în Europa în perioada noiembrie 2014 - decembrie 2017, reiterează că forțele armate ale Ucrainei sunt capabile să respingă invazia rusă, inclusiv din peninsula Crimeea, până la sfârșitul lui august anul acesta.

În opinia lui Hodges, două aspecte sunt importante pentru ca acest lucru să se întâmple, și anume ca Occidentul să rămână unit în susținerea Ucrainei și să livreze armamentul solicitat de conducerea de la Kiev, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească în adâncimea liniilor rusești.

Pe de altă parte, un reprezentant de rang înalt al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a apreciat că „primăvara și începutul verii” care urmează vor fi „decisive” în cursul războiului. Detalii aici

UPDATE 15.14 Propaganda rusă tună și fulgeră: „Să trimitem trupe în Paris!” „Indecizia” Occidentului afectează Ucraina

Tot mai mulți oameni sunt uciși din cauza „indeciziei” Occidentului de a trimite armament Ucrainei, a avertizat consilierul președintelui Volodmir Zelenski. Cu toate acestea, ucrainenii sunt mulțumiți de echipamentele militare pe care le-au promis statele occidentale la ultima întâlnire de la Ramstein.

În același timp, propagandiștii lui Putin tună și fulgeră în mass-media rusă, din cauza ajutoarelor pe care Vestul le-a promis Ucrainei.

„Ar trebui să trimitem trupe în Berlin! Și să nu le mai retragem de acolo! Macron a zis că oferă tancuri ușoare. Așa că trebuie să trimitem trupe în Paris! Și să nu ne mai retragem trupele de acolo niciodată! Proștii de Gorbaciov și Elțîn au retras trupele noastre din Europa de Est. Prostul de Hrușciov a închis baza noastră din Finlanda. După al Doilea Război Mondial, americanii încă ocupă zone întinse din Europa. Trupele lor sunt staționate acolo! Noi ce căutăm acasă?!”, a declarat prezentatorul de televiziune Vladimir Soloviov. Detalii aici

UPDATE 15.01 Polonia critică atitudinea Germaniei pe tema tancurilor Leopard 2

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a catalogat drept „inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard 2 Kievului, care le reclamă insistent într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki, citat de agenţia de presă PAP.

Prim-ministrul polonez a spus că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului.

Polonia, care se declară dispusă să livreze 14 tancuri Leopard 2, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect.

Dacă Germania refuză să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2, „vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a anunţat Mateusz Morawiecki.

UPDATE 14.56 CNN: Armata ucraineană își intensifică antrenamentele cu noile arme occidentale în așteptarea unei noi ofensive rusești

La câțiva kilometri de granița cu Belarus, soldați ai armatei ucrainene se antrenează cu gândul la o primăvară brutală pe câmpul de luptă.

În timp ce tancurile învechite de tip T-72 trag proiectele în ceață, trupele terestre exersează luarea cu asalt a unor clădiri abandonate. O parte din antrenament are loc în orașul ciudat de liniștit Prîpeat, pustiu după catastrofa nucleară din primăvara anului 1986, relatează CNN.

Cu toate că preia o duzină de camionete înarmate cu mitraliere și arme antiaerene menite să distrugă dronele inamicului, comandantul Serhii Naev crede că următoarea fază a acestui război se va axa pe tancuri. De câteva săptămâni încoace, Kievul exercită presiuni pentru a obține câteva sute de tancuri moderne, văzând în ele un mijloc de a-și apăra pozițiile și chiar de a respinge o nouă ofensivă rusă la scară mare.

„Desigur, avem nevoie de un număr mare de tancuri occidentale. Sunt mult mai bune decât modelele sovietice și ne pot ajuta să avansăm”, spune general-locotenentul Naev. „Înființăm noi unități militare. Următoarele noastre acțiuni vor depinde de pregătirea lor la luptă. Prin urmare, asistența occidentală este extrem de importantă”, adaugă el. Detalii aici

UPDATE 12.57 Alimente pentru armata ucraineană la prețuri umflate: acuzații de corupție în Ministerul Apărării

Guvernul de la Kiev se confruntă cu acuzații de corupție. După ce ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinskii, a fost reținut sâmbătă de Biroul Național Anticorupție pentru luare de mită, Ministerul Apărării a fost convocat pentru pentru a răspunde acuzațiilor jurnaliștilor potrivit cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la prețuri exagerate, scrie Kiev Independent. Detalii aici

UPDATE 12.55 Noi imagini cu luptele din Bahmut: soldații ucraineni se adăpostesc în blocurile distruse VIDEO

Noi imagini cu luptele sângeroase din orașul Bahmut au fost postate pe rețelele sociale. Cu toate că orașul este devastat, soldații ucraineni încearcă să îl apere de invadatorii ruși.

Videoclipul postat pe canalul de Twitter NEXTA arată riscul la care sunt supuși soldații ucraineni, dar și amploarea distrugerilor. Ucrainenii luptă cu inamicii din apartamente distruse de bombardamente și se adăpostesc în spatele unor ziduri ciuruite de gloanțe. Detalii aici

UPDATE 12.54 Povestea rusului care trăiește în sălbăticie ca să nu fie trimis la război

Când Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a bărbaților ruși în septembrie anul trecut, lui Adam Kalinin - nume fictiv - i-a luat o săptămână pentru a decide că cel mai bun lucru pe care îl putea face era să se mute în pădure.

Specialistul în IT, în vârstă de 30 de ani, a fost împotriva războiului încă de la început, primind o amendă și petrecând două săptămâni în detenție pentru că a lipit pe peretele blocului său un afiș pe care scria „Nu războiului”.

Așa că, atunci când Rusia a anunțat că va chema 300.000 de oameni pentru a ajuta la redresarea situației într-un război pe care îl pierdea, Kalinin nu a vrut să riște să fie trimis în linia întâi pentru a ucide ucraineni.

Dar, spre deosebire de alte sute de mii de oameni, el nu a vrut să părăsească țara. Detalii aici

UPDATE 12.49 Oficial de la Kiev: Există un consens asupra susținerii Ucrainei cu tancuri Leopard 2. Câte tancuri ar putea livra Berlinul

Partenerii occidentali ai Ucrainei au ajuns la consens asupra livrării de tancuri Leopard 2 pentru armata ucraineană, afirmă un oficial de rang înalt de la Kiev.

Într-o intervenție le o emisiune TV, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov, a declarat că există un consens cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2 pentru forțele armate ale Kievului. Potrivit acestuia, discuțiile se axează în prezent pe felul în care va fi prezentată această informație opiniei publice.

Potrivit Der Spiegel, Germania a întocmit deja o listă cu tancurile pe care le-ar putea livra Ucrainei pentru se apăra de agresiunea militară a Rusiei. Citând un document clasificat, publicația germană precizează că lista respectivă este de câteva luni și este de 19 tancuri Leopard 2А5. Detalii aici

UPDATE 11.21 Patriarhul Kirill I vrea o implicare mai mare din partea preoților ruși în războiul din Ucraina

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill I, le-a cerut sâmbătă preoţilor să se implice mai mult în războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei.

Cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova, Kirill I a solicitat mobilizarea enoriașilor pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi.

„Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente”, a declarat Kirill I.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a mulţumit doar să ceară ajutor material pentru invadatorii ruși din Ucraina, ci le-a transmis preoţilor să se ducă pe front pentru a oferi sprijin spiritual, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 10.43 Trei scenarii pentru viitorul Rusiei

După războiul din Ucraina, Rusia va slăbi din punct de vedere militar, economic și geopolitic, dar asta nu înseamnă că va deveni mai puțin periculoasă pentru cetățenii săi și pentru Europa, a declarat Anna Caprile, analist politic la serviciul de cercetare al Parlamentului European, într-un raport, citat de site-ul bulgar de știri novinite.bg.

Anna Caprile a declarat pentru DW că perspectiva schimbărilor democratice în Rusia este foarte îndepărtată și se așteaptă ca țara să împărtășească soarta celeilalte țări eșuate pe harta lumii - „gigantul Coreea de Nord”. „În orice caz, un imperiu eșuat”, spune Anna Caprile. Detalii aici

UPDATE 10.41 Fisuri între aliați privind tancurile pentru Ucraina: de ce ezită Germania să trimită arma ce poate schimba cursul războiului

Noile livrări de arme în valoare de miliarde de dolari promise Ucrainei de SUA și aliații europeni atestă eșecul lui Vladimir Putin de a dezbina NATO. Deși alianța rămâne puternică, mici fisuri ies la iveală și acestea sunt prea evidente pentru a fi trecute cu vederea, relatează NYT. Detalii aici

UPDATE 06.45 The Sun a raportat că serviciile de informații americane estimează că numărul total al victimelor militare rusești în Ucraina este de 188.000 la 20 ianuarie, sugerând un posibil număr de 47.000 de ruși uciși în acțiune în mai puțin de un an de lupte. Raportul istoric dintre răniți și uciși în război este de 3:1, ceea ce sugerează că victimele rusești în Ucraina sunt până acum aproape de numărul total de decese înregistrate de SUA în războiul din Vietnam. Arhivele Naționale din SUA estimează că numărul total al morților în luptă din SUA, în Vietnam este de aproximativ 58.000 de-a lungul a opt ani de lupte. Forțele sovietice au înregistrat 15.000 de morți în nouă ani de război în Afganistan, un prag pe care Ministerul Apărării din Regatul Unit a evaluat că victimele rusești l-au depășit în mai 2022, după doar trei luni de ostilități.

UPDATE 05.50 Forțele ruse au efectuat o mică recunoaștere la sol în nord-estul Oblastului Sumi pe 20 ianuarie. Șeful regiunii Sumi, Dmytro Jivytsky, a raportat că un grup de sabotaj și recunoaștere (DRG) de 6 persoane a încercat să pătrundă din Rusia, la Yunakiv hromada din nord-estul Oblastului Sumi. Trupele ucrainene au respins grupul peste granița ruso-ucraineană.

UPDATE 05.21 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 21 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove). Un soldat rus desfășurat lângă Svatove a raportat o lovitură de artilerie ucraineană asupra unui post de comandă din zonă, pe 20 ianuarie. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat în plus lupte grele în apropiere de Kreminna și că forțele ruse recurg la rezerve în zonă pentru a compensa pierderile continue. Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești în zona Kreminna de lângă Ploshchanka (15 km nord-vest de Kreminna) și Chervonopopivka (5 km nord de Kreminna). Imagini geolocalizate postate de Miliția Populară a Republicii Populare Lugansk (LNR) arată forțele ruse luptând lângă Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Videoclipul susține că luptele sunt în desfășurare pe ambele maluri ale râului Siverskyi Doneț, care străbate zona.

image

UPDATE 04.49 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Bakhmutului și probabil au continuat să obțină câștiguri progresive pe 21 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului; la nord de Bakhmut, lângă Bilohorivka (20 km nord-est), Rozdolivka (17 km nord-est), Yasyukivka (15 km nord), Krasna Hora (5 km nord) și Yahidne (4 km nord); și la vest de Bakhmut lângă Predtechyne (18 km sud-vest). Raportul Statului Major ucrainean sugerează că forțele ruse ar fi putut avansa în partea de vest a Sil (la nord-est de Bakhmut) pentru a ataca spre Yasyukivka și că forțele ruse ar fi putut, de asemenea, să fi avansat la sud-vest de Bakhmut în zona Klishchiivka-Kurdiumivka pentru a lansa atacuri asupra Predtechyne. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut în plus că trupele ruse au preluat controlul asupra Dvorichchia (8 km nord-est de Bakhmut), iar bloggerii ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au capturat Krasnopolivka (12 km nord-est de Bakhmut). Imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au avansat progresiv în sudul Klișchiivka (la aproximativ 8 km sud-vest de Bakhmut) și la periferia de sud-est a Bakhmutului. Un blogger rus a susținut că forțele ruse încearcă să pătrundă dinspre Dyliivka la Bila Hora (la aproximativ 20 km sud-vest de Bakhmut), probabil într-un efort de a tăia autostrada T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut.

image

UPDATE 04.35 Forțele ruse au continuat atacurile la sol la periferia de vest a orașului Donețk pe 21 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Vodiane (la periferia de nord-vest a orașului Donețk) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Imaginile geolocalizate postate pe 20 ianuarie arată trupe ucrainene trăgând asupra pozițiilor rusești sub podul Pervomaiske de la periferia de nord-vest a orașului Donețk. Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă să lupte pentru partea de vest a Marinka. Un alt blogger rus a raportat că forțele ruse au efectuat un atac la sol în apropiere de Novosilka, dar acest atac nu este confirmat. Forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact Avdiivka-Donețk și în vestul Donețk și estul oblastelor Zaporijia.

UPDATE 04.11 Apărarea ucraineană a Bakhmutului este probabil un efort strategic solid, în ciuda costurilor sale pentru Ucraina. În timp ce costurile asociate cu apărarea continuă a Bakhmutului sunt semnificative și includ probabil costuri de oportunitate legate de potențialele operațiuni contraofensive ucrainene în altă parte, Ucraina ar fi plătit, de asemenea, un preț semnificativ dacă ar fi permis trupelor ruse să ia cu ușurință Bakhmutul. Localitatea în sine nu este semnificativă operațional sau strategic, dar dacă trupele ruse ar fi luat-o relativ rapid și cu puține costuri, ar fi putut spera să extindă operațiunile în moduri care ar fi putut forța Ucraina să construiască poziții defensive pe un teren mai puțin favorabil. De asemenea, nu trebuie să respingem calculul aparent „politic” al angajării cu ușurință în apărarea Bakhmutului – forțele ruse ocupă mai mult de 100.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, inclusiv mai multe orașe ucrainene și provoacă atrocități civililor ucraineni din zonele ocupate. Nu este nerezonabil ca liderii politici și militari să cântărească acești factori pentru a determina dacă să mențină sau să cedeze anumite concentrări de populație. Americanii nu au fost nevoiți să facă astfel de alegeri din 1865 și nu ar trebui să se grăbească să disprețuiască considerațiile care ar fi foarte reale pentru ei dacă orașele americane se confruntă cu astfel de amenințări.

UPDATE 03.52 Forțele ucrainene au folosit anterior un model similar de uzură graduală pentru a forța operațiunile rusești în anumite zone să culmineze după luni în care au suferit pierderi mari de personal și echipamente în căutarea unor câștiguri tactice marginale. Trupele ruse au petrecut luni de zile încercând să treacă prin apărarea ucraineană eficientă în Severodonețk și Lysychansk la începutul verii anului 2022 și au capturat Lysychansk numai după o retragere controlată a Ucrainei din zonă. Cu toate acestea, capturarea Lysychansk și a frontierei administrative din regiunea Lugansk s-a dovedit rapid a fi nesemnificativă din punct de vedere operațional pentru forțele ruse, iar rezultatul final al apărării ucrainene a zonei a fost punctul culminant al ofensivei ruse din regiunea Lugansk, care a condus la totala stagnare a operațiunilor ofensive rusești în Donbas în vara și toamna anului 2022. Apărarea ucraineană a Bakhmutului va contribui probabil la un rezultat similar – forțele ruse au canalizat forțele de luptă și echipamente în zonă din mai 2022 și nu au realizat încă progrese semnificative din punct de vedere operațional care să amenințe serios apărarea ucraineană a zonei. ISW continuă să-și reevalueze considerentele conform căreia ofensiva rusă asupra Bakhmutului ar putea fi în punctul culminant, dar continuă să evalueze că forțele ucrainene fixează efectiv trupele, echipamentele și se concentrează operațional general asupra Bakhmutului, inhibând astfel capacitatea Rusiei de a continua ofensive în altă parte a teatrului de operațiuni. Occidentul a contribuit la incapacitatea Ucrainei de a profita de faptul că a prins forțele ruse în Bakhmut prin lansarea lentă sau prin reținerea sistemelor de arme și a proviziilor esențiale pentru operațiunile contraofensive la scară largă.

UPDATE 03.27 Dovezile disponibile din sursă deschisă din 21 ianuarie indică faptul că pretențiile oficialului rus de ocupație Vladimir Rogov din regiunea Zaporijia din 20 ianuarie privind o captură teritorială majoră sunt probabil parte a unei operațiuni de informare rusă. Ministerul rus al Apărării nu a susținut că forțele ruse au ocupat un nou teritoriu în Oblastul Zaporijia pe 21 ianuarie, ci a susținut că elemente nespecificate ale Districtului Militar de Est al Rusiei (EMD) au câștigat poziții nespecificate pe „linii mai avantajoase” în Oblastul Zaporizhia, ceea ce subminează pretențiile de câștiguri teritoriale semnificative, deoarece Ministerul Apărării ar fi repetat probabil afirmațiile lui Rogov dacă Ministerul ar considerat afirmațiile sale ca fiind plauzibile. Un proeminent blogger rus a susținut că zona Orikhiv este calmă cu o activitate ce a implicat un grup de recunoaștere rusă pe 21 ianuarie și a indicat că Stepove, Novoandriivka, Novodanylivka, Mala Tokmachka și Bilohirya rămân contestate, nu controlate de ruși, așa cum a susținut Rogov pe 20 ianuarie. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au atacat Stepne și Mala Tokmachka și au bombardat zone, inclusiv Bilohirya, pe 21 ianuarie. Surse oficiale ucrainene au raportat pe 21 ianuarie că forțele ruse au bombardat lângă Maly Shcherbaky, Shcherbaky, Novoandriivka, Novodanylivka, Mala Tokmachka și Bilohirya, toate cele șase așezări despre care Rogov a susținut că forțele ruse le-au cucerit la 20 ianuarie. Rogov a susținut, de asemenea, că unitățile de infanterie navală din Flota Pacificului intensifică operațiunile ofensive nespecificate în zona Hulyaipole, dar ISW nu a observat nicio dovadă care să susțină afirmația lui Rogov. Rogov își conduce probabil propria operațiune de informare pentru a umfla artificial succesele rusești pe câmpul de luptă din regiunea Zaporijia,

UPDATE 02.29 Forțele ruse au continuat focul de rutină împotriva zonelor de pe malul de vest (dreapta) al Regiunii Herson și regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 21 ianuarie. Surse ruse au raportat că tancurile rusești continuă să tragă împotriva zonelor din delta fluviului Nipro. Forțele ucrainene au continuat să lovească forțele ruse pe malul de est (stânga) în Oblastul Herson, inclusiv Oleshky, Hola Prystan, Kozachi Laheri, Nova Zburivka, Tavriisk și Kakhovka.

image

UPDATE 01.36 Autoritățile de ocupație ruse ar putea avea dificultăți să-și afirme controlul administrativ asupra centralei nucleare Zaporijia (ZNPP). Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat la 21 ianuarie că autoritățile ruse de ocupație nu pot porni sau opera niciunul dintre reactoarele ZNPP, deoarece personalul ucrainean refuză să coopereze cu autoritățile de ocupație. Operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom, consilier Renat Karchaa, a susținut că autoritățile ucrainene încearcă să recruteze sau să constrângă personalul ZNPP să acționeze în numele intereselor ucrainene, similar cu rapoartele ucrainene despre tacticile autorităților de ocupație ruse de a constrânge personalul ZNPP ucrainean să coopereze. Afirmația lui Karchaa poate fi o încercare de a explica lipsa progresului rusesc pentru a reporni ZNPP și a-l conecta la rețeaua electrică rusă. În prezent, nu există indicii că autoritățile ruse de ocupație se luptă să mențină controlul fizic asupra ZNPP și a zonei înconjurătoare. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ruse continuă să militarizeze ZNPP prin ridicarea de fortificații și alte structuri militare pe terenurile ZNPP.

UPDATE 01.17 bloggeri ruși continuă să atragă atenția asupra eșecurilor de comandă și control din Rusia din cauza numirii civililor recent mobilizați în roluri de conducere. Un blogger a susținut pe 21 ianuarie că astfel de ofițeri „complet incompetenți” comandă plutoane exclusiv de soldați mobilizați. Bloggerul s-a întrebat de ce forțele ruse s-ar deranja chiar să creeze noi unități de oameni mobilizați, în timp ce unitățile convenționale existente rămân cu personal insuficient și suferă pierderi continue. Acesta a susținut că forțele Republicii Populare Donețk (DNR) și Republicii Populare Lugansk (LNR) au încercat să creeze unități formate în întregime din soldați mobilizați cu câteva luni înainte ca forțele ruse să facă acest lucru și că performanța slabă a acestor unități a demonstrat eșecul unei astfel de idei. Bloggeriiruși au apreciat corect că dependența Rusiei de recruți prost pregătiți și nou-mobilizați pentru pozițiile de comandă, spre deosebire de atragerea de comandanți din corpull redus de ofițeri din Rusia sau de promovarea soldaților și subofițerilor cu experiență în pozițiile de subofițer și de comandă, împiedică grav eficiența mobilizării. Lipsa de experiență a soldaților mobilizați care servesc în poziții de comandă a contribuit probabil la deciziile proaste care au permis o lovitură ucraineană extrem de distructivă asupra unei baze rusești din Makiivka la 1 ianuarie, după cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 01.04 Autoritățile ruse continuă eforturile de revitalizare a bazei industriale slabe de apărare a Rusiei (DIB). O agenție de presă rusă a raportat pe 21 ianuarie că Oblastul Omsk lansează un program de formare de șase luni pentru specialiștii întreprinderilor de apărare pentru a accelera procesul tradițional de studii de doi ani. Lipsa forței de muncă, lipsa de planificare și corupția endemică vor continua probabil să împiedice eforturile de revigorare a DIB a Rusiei, așa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 00.42 Unele comunități minoritare ruse continuă o rezistență limitată la eforturile oficiale de mobilizare. Un canal rus Telegram a postat pe 21 ianuarie un videoclip cu o femeie tuvană prin care aceasta cere autorităților ruse să-i scutească pe bărbații din Republica Tuva de la mobilizare din cauza dimensiunii deja mici a etniei tuvane.

UPDATE 00.21 Discursul bloggerilor militari ruși despre înlocuirea generalului colonel Mihail Teplinsky oferă, în plus, o perspectivă asupra dinamicii interne a Ministerului Apărării al Rusiei care ar fi putut duce la înlăturarea lui Teplinsky. Sugestia că Teplinsky a fost înlăturat în urma unei discuții cu Statul Major General privind utilizarea parașutistilor în operațiuni ofensive sugerează că Teplinsky ar fi rezistat dorințelor lui Gerasimov de a folosi forțele VDV pentru a sprijini operațiunile din zona Bakhmut, unde operațiunile ofensive rusești sunt concentrate în mare măsură. ISW a observat anterior că forțele VDV au suferit pierderi mari în fazele incipiente ale războiului și probabil că au fost ținute în rezervă după retragerea Rusiei de pe malul drept (de vest) al Oblastului Herson în toamna anului 2022. Teplinsky ar fi putut rezista angajării unităților VDV la eforturi ofensive extrem de epuizate în regiunea Donețk, care au fost în mare parte conduse de Grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin, pe motiv că unitățile tradiționale de infanterie motorizată sau tancuri ar fi fost mai potrivite sau din motive mai pur jurisdicționale. Este posibil să fi demisionat sau să fi fost concediat din cauza dezacordului. Gerasimov caută probabil să slăbească „frăția” aeropurtată semnificativă care a protejat de mult timp trupele aeriene (care sunt un serviciu separat de forțele terestre din Rusia) de politicile și reformele aplicate forțelor terestre prin înlocuirea lui Teplinsky cu Makarevich, un ofițer al forțelor terestre fără experiență VDV. Discuția bloggerilor cu privire la această interacțiune raportată sugerează că Gerasimov caută din ce în ce mai mult să angajeze elemente rusești convenționale, inclusiv elemente VDV, în operațiunile din Ucraina, iar respingerea rezultată din spațiul informațional rusesc indică faptul că, nu este deloc bine primită campania sa de a face acest lucru.

ȘTIRE INIȚIALĂ Discursul bloggerilor militari ruși despre înlocuirea generalului colonel Mihail Teplinsky cu generalul-locotenent Oleg Makarevich în calitate de comandant al Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV) a subliniat și mai mult ruptura dintre două grupuri principale din cadrul Ministerului Apărării rus – tabăra pro-Gerasimov, formată din cei care reprezintă instituția convențională a Ministerului Apărării și favoriții bloggerilor care sunt mai puțin aliniați cu instituția Ministerului Apărării. Un proeminent blogger militar rus a anunțat înlocuirea lui Teplinsky pe 20 ianuarie, declanșând un val de nemulțumire printre alți bloggeri care și-au exprimat confuzia și îngrijorarea față de situație. Câțiva bloggeri s-au întrebat de ce Ministerul rus al Apărării ar înlocui un comandant VDV de carieră mult respectat, cu un „universitar” fără experiență de luptă. Un blogger a remarcat că Ministerul Apărării din Rusia a „înlăturat” acum doi dintre comandanții „cheie” ai operațiunilor rusești în Ucraina — Teplinsky și fostul comandant de teatru de război, generalul de armată Serghei Surovikin (deși Surovikin a fost doar retrogradat într-o poziție de comandă inferioară, mai degrabă decât demis din funcție). Mai mulți bloggeri au susținut că Teplinsky a fost demis în urma unui dezacord cu Statul Major rus, cel mai probabil însemnând șeful Statului Major General Valery Gerasimov, cu privire la utilizarea parașutistilor ruși pentru operațiuni ofensive planificate. Critica fermă a bloggerilor față de o mișcare care a fost probabil orchestrată de Gerasimov sugerează că spațiul informațional rusesc vede din ce în ce mai mult schimbările făcute în cadrul Ministerului Apărării Rusiei într-un mod binar, cu tabăra pro-Gerasimov pe de o parte și cea percepută ca fiind favorita bloggerilor, pe de altă parte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite