Trei partide pro-europene de la Chișinău vor candida împreună la alegerile prezidențiale și parlamentare. Ce spun experții politici

0
Publicat:

Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării, trei formațiuni pro-europene, vor candida împreună la alegerile parlamentare și prezidențiale, reprezentanții acestora anunțând miercuri crearea unei coaliții, scopul ei fiind inclusiv accelerarea proceselor democratice și garantarea ireversibilității parcursului european al Republicii Moldova.

Cele trei partide au făcut anunțul după alegerile locale. FOTO: Ipn.md
Cele trei partide au făcut anunțul după alegerile locale. FOTO: Ipn.md

,,Formarea unui parteneriat politic și electoral pentru alegerile prezidențiale, și parlamentare, formarea unei echipe comune la nivel central și la nivelul administrațiilor publice locale în vederea pregătirii pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, susținerea reciprocă a aleșilor locali ai Platformei DA, LOC și Partidul Schimbării și colaborarea celor trei partide la nivel local, cetățenilor și formării coalițiilor la nivel local dintre cele trei partide”, a spus Stela Macari, vicepreședinta Platformei DA, anunțând că această coaliție va avea un singur candidat la scrutinul prezidențial de anul viitor din Republica Moldova.

Un candidat la alegerile prezidențiale

Reprezentanții celor trei formațiuni susțin că există riscul ca parcursul european al Republicii Moldova, stat care are permisiunea de a începe procesul de negociere cu privire la aderarea la UE, să fie dat peste cap de grupări criminale  finanțate din afara țării și care au fondat sau susțin în ultima perioadă numeroase formațiuni interpuse, o tentativă în acest sens fiind înregistrată în timpul alegerilor locale generale din luna noiembrie în țara vecină.

,,Constatăm că există un risc enorm ca acest parcurs să fie periclitat, noi politicienii de factură nouă, reprezentanții partidelor emergente care-și doresc păstrarea acestui curs nu putem permite ca Republica Moldova să derapeze pe o linie moartă în mâinele unor grupări politico-criminale care astăzi activează nestingherit în Republica Moldova”, a subliniat Alexandru Bujoreanu, copreședintele Ligii Orașelor și Comunelor (LOC). 

,,Consolidarea partidelor pro-europene va contribui decisiv la fortificarea sistemului pluri-partidist din Republica Moldova, va oferi societății o alternativă politică pro-europeană, va accelera procesele democratice și va garanta ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova”, a mai declarat Stela Macari.

,,Ceea ce am văzut noi în alegerile locale este un manifest a crimei organizate care prin partide politice interpuse, fiind foarte finanțate din exterior prin intermediul acestor grupări criminale organizate au reușit să submineze tot ce înseamnă democrație și corectitudine, echitate și au reușit să corupă zeci, dacă nu sute de mii de oameni”, a punctat Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării.

Opinia experților

Expertul politic, Ion Tăbârță, susține că decizia este una bună și potrivită, dar pentru ca aceasta să aducă rezultatele așteptate de partidele cu un raiting mic, liderii acestora trebuie să întreprindă și alte acțiuni, astfel încât să convingă electoratul pro-european să le dea votul la următoarele scrutine.

,,Care va fi mesajul către alegători, cât de convingători vor fi ei, desigur crește capacitatea lor de reușită, însă aici vom avea o serie de factori obiectivi, subiectivi care până la urmă vor determina rezultatul, adică unul pe măsură, dorit sau vor rămâne la același raiting”, susține Ion Tăbârță.

Iar expertul comunității WhatchDog.md, Valeriu Pașa,  este de părere că este o decizie întârziată.  ,,Exact așa format ar fi fost potrivit în ajunul alegerilor locale, dar cel puțin acum aceste partide extraparlamentare au reușit să învețe niște lecții, cred eu și au luat această decizie anunțată. Eu cred că este calea corectă, astfel încât și alegătorii să poată în viitor să se dumerească pentru că apar foarte mulți pretinși susținători deveniți peste noapte ai integrării europene și atunci alegătorul de dreapta dezămăgit de PAS este tot cumva bulversat”.

Specialistul Ion Tăbărță mai susține că apariția formațiunilor pro-europene care vor trece de pragul electoral va consolida șansele partidelor pro-europene să rămână la guvernare, garantând sustenabilitatea parcursului european al statului vecin.

,,Dacă să ne uităm la alegerile locale recente și ne uităm doar la votul politic în consiliile municipale și raionale, PAS-ul este unicul partid pro-european care ar trece pragul electoral și acumulează în jur de 30 de procente, ceea ce nu este suficient pentru formarea unei guvernări pro-europene și atunci PAS-ul sau partida pro-europeană s-ar pomeni în opoziție”, a conchis acesta.

Cele trei formațiuni: Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării nu sunt parte a Parlamentului Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite