O prevedere din Legea cu privire la Curtea Constituţională a R. Moldova, declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova
Judecătorii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco, şi a declarat neconstituţional articolul 19, alineat 1, litera e din Legea cu privire la Curtea Constituţională. Reprezentanţii Parlamentului şi Guvernului nu s-au prezentat la şedinţă, transmite IPN.

Sesizarea la Curte ar veni în contextul în care Autoritatea Naţională de Integritate a iniţiat un control în privinţa preşedintei Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

Potrivit parlamentarului, norma contestată şi declarată, în consecinţă, neconstituţională era înţeleasă de ANI că „poate analiza sau controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curţii, ci şi în cazul actelor jurisdicţionale – hotărâri, decizii, avize”. Potrivit lui, legea nu face distincţie între deciziile cu caracter jurisdicţional şi cele administrative, la adoptarea cărora poate participa un judecător constituţional.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

După pronunţarea hotărârii, deputatul a comentat că „aceasta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorităţii Naţionale de Integritate de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdicţional ale Curţii Constituţionale încetează de drept”. „Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituţia şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai ştiu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, precizează Litvinenco.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite