Nicolae Eşanu: Reforma justiţiei nu se poate realiza într-un an sau doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Eşanu, ex-secretar de stat
Nicolae Eşanu, ex-secretar de stat

Reforma justiţiei este un proces care nu poate fi realizat într-un an sau doi, iar promisiunile privind reformarea rapidă a sistemului judiciar sunt utopice. Totuşi, în urma alegerilor anticipate, Republica Moldova are o şansă unică de a începe curăţarea sistemului de elemente corupte prin evaluarea externă a procurorilor şi judecătorilor. Opiniile au fost formulate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, notează IPN.

Juristul Nicolae Eşanu, fost secretar de stat al Ministerului Justiţiei, spune că reforma justiţiei este un proces de lungă durată, iar actualii politicieni se vor lovi de o rezistenţă solidă din partea sistemului. În plus, reforma justiţiei ar trebui să înceapă de la procesele legislative.

„Sistemul judecătoresc ar putea fi ajutat de politic, dar orice grabă se va solda cu eşec. Dacă noi avem aşteptări că justiţia va fi reformată într-un an, doi, vom fi foarte dezamăgiţi. Cine crede că putem avea două lumi paralele cu o justiţie care funcţionează şi cu un Parlament şi Guvern nefuncţional, este o utopie. Atât timp cât Parlamentul va fenta legile, Constituţia, bunul-simţ pentru a atinge un scop oricât de nobil ar fi acesta, justiţia va percepe semnalul că nimic nu se schimbă”, a spus.

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, de la Centrul de Resurse Juridice, în Republica Moldova există voinţă politică pentru a începe reformarea justiţiei. Evaluarea externă a judecătorilor şi procutorilor ar fi un prim pas în acest sens.

„Avem un moment istoric. Se aliniază două aspecte foarte importante, o majoritate parlamentară care şi-a trasat reforma justiţiei ca prioritate şi avem judecători care încep să-şi dorească schimbarea. Avem acum şansa ca reforma să fie propulsată şi din interior şi cu sprijinul politicului. Această evaluare externă se numeşte „externă”, pentru că vor exista elemente din afara sistemului judecătoresc, dar rămâne esenţială participarea sistemului”, a spus jurista, Nadejda Hriptievschi.

Potrivit programului electoral al Partidului Acţiune şi Solidaritate, legea privind evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor va fi aprobată de actuala majoritate parlamentară în regim prioritar. Potrivit iniţiativei, evaluarea va fi efectuată de către o comisie de experţi naţionali şi internaţionali, foşti judecători, procurori cu o reputaţie ireproşabilă, având la bază criteriile profesionalismului şi integrităţii.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri