Amenzi pentru finanțarea ilegală a campaniei a alegerilor din Găgăuzia. Câștigătorul scrutinului, printre cei sancționați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală a dat opt amenzi pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale în cazul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, iar învingătoarea scrutinului, Evghenia Guțul, de la partidul prorus Șor, ar fi beneficiat de cele mai mari sume.

Potrivit CEC, Evghenia Guțul a beneficiat de cele mai mari sume de finanțare ilegală. FOTO: Facebook
Potrivit CEC, Evghenia Guțul a beneficiat de cele mai mari sume de finanțare ilegală. FOTO: Facebook

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova anunță că au constat încălcările verificând rapoartele privind finanțarea campaniei electorale care au fost publicate pe site-ul Consiliului Electoral Central al Găgăuziei. Acestea vizează cei opt candidați înscriși la alegerile pentru funcția de bașcan al regiunii. 

  1. Nicolae Dudoglo – donații din partea a 3 persoane, cu o depășire în sumă totală de 59 090 de lei moldovenești;
  2. Grigore Uzun – donații din partea a 7 persoane, cu o depășire în sumă totală de 184 800 lei de lei moldovenești;
  3. Mihail Formuzal –  donații din partea a 2 persoane, cu o depășire în sumă totală de 18 600 de lei moldovenești;
  4. Victor Petrov –  donații din partea a 21 persoane, cu o depășire în sumă totală de 436 800 de lei moldovenești;
  5. Dmitrii Croitor –  donații din partea a 5 persoane, cu o depășire în sumă totală de 102 100 de lei moldovenești;
  6. Gheorghii Pavlioglo –  donații din partea a 2 persoane, cu o depășire în sumă totală de 15 600 lei de lei moldovenești;
  7. Evghenia Guțul (Partidul Politic„Șor”) – donații din partea a 65 persoane, cu o depășire în sumă totală de 458 800 lei de lei moldovenești;
  8. Serghei Cimpoieș – donații din partea unei persoane, cu o depășire în sumă totală de 148 300 de lei moldovenești”, se arată în comunicatul de presă al CEC. 

Potrivit instituției, de cea mai mare sumă de finanțări ilegale a beneficiat Evghenia Guțul, candidata formațiunii proruse Șor care organizează protestele antiguvernamentale din țară vecină, care a și câștigat alegerile. Mai exact, cifra ajunge la aproape jumătate de milion de lei moldovenești. Nici ea, nici partidul nu au venit cu o reacție, deocamdată, în acest caz. 

Acuzații de inacțiune la adresa autorității electorale din Găgăuzia

Angajații CEC mai informează că au sesizat în data de 5 mai Consiliul electoral central al Găgăuziei, dar și angajații instituției nu au luat măsurile de rigoare, astfel încălcările de acest gen au continuat și în timpul turului secund al scrutinului. 

,,Prin urmare, inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care au calitatea de agenți constatatori care asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și dețin din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun”, au informat reprezentanții CEC.

Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, odată ce instituția din Găgăuzia nu a întreprins nicio acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău au fost în drept să inițieze cele 8 procese contravenționale, iar pentru încălcarea acestei norme, legea prevede amendă. 

Cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a avut loc în data de 14 mai. Datele autorității electorale a regiunii arată că Evghenia Guțul este câștigătoarea, înregistrând 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Rezultatele scrutinului au fost aprobate de instituția electorală din Găgăuzia, regiunea prorusă din țara vecină, dar Curtea de Apel Comrat trebuie să le declare valide.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite