VIDEO Viktor Orban face lobby pentru autonomie de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar, Viktor Orban, a promis, în vizita de la Chişinău, că va ajuta Republica Moldova să scape de vizele pentru UE şi că îi va oferi asistenţă europeană. Republica Moldova este apreciată în UE pentru că acceptă multilingvismul, descentralizarea şi autonomia. 

Ungaria agită Trianonul în numele „unităţii tuturor maghiarilor“

Planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc" dezvăluit de Toro Tibor

Viktor Orban a fost primit cu pâine, sare şi un pahar de vin chiar la piciorul avionului de către şeful guvernului moldovean, Vlad Filat. Vizita de o zi a premierului Ungariei la Chişinău a avut loc în contextul în care Ungaria va prelua, la 1 ianuarie 2011, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Ea a fost legată, oficial, şi de avansarea relaţiilor cu ţările incluse în parteneriatul estic al UE.

Acest aspect, precum şi realizarea unui acord de liber schimb UE-Moldova şi liberalizarea vizelor s-au aflat în centrul discuţiilor dintre Vlad Filat şi Viktor Orban. Cei doi şi-au promis şi să aprofundeze relaţiile bilaterale. Potrivit lui Orban, citat de agenţia MTI, Ungaria este gata să împărtăşească cu Chişinăul propria experienţă de integrare.

Orban promite ridicarea vizelor

La conferinţa de presă desfăşurată după încheierea discuţiilor, premierul Vlad Filat a subliniat importantul sprijin politic al Ungariei,ilustrat şi prin această vizită. El şi-a manifestat convingerea că în timpul preşedinţiei ungare, se va accelera şi procesul de integrare a Moldovei şi se vor face progrese importante în problema liberalizării vizelor "Apreciem în mod deosebit sprijinul permanent al Ungariei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova", a spus premierul, precizând că în Ungaria sunt pregătiţi specialişti moldoveni care vor negocia cu Uniunea Europeană acordul de liber schimb. La rândul său, Orban a declarat că , împreună cu Polonia, care va prelua preşedinţia UE după Ungaria, se simt obligaţi să sprijine Republica Moldova.

Cele două ţări înţeleg viaţa moldovenilor, deoarece toate au împărtăşit o soartă comună, comunismul, şi ştiu că, având o astfel de moştenire, este greu să devii membru al UE. Următorul semestru va fi extrem de important pentru Moldova deoarece se va negocia problema vizelor. În comunism, lucrul cel mai rău a fost izolarea, iar posibilitatea de a călători fără viză până la Oceanul Atlantic va însemna o adevărată eliberare, a subliniat premierul ungar. Orban a promis că va depune toate eforturile pentru ca acest proces să se finalizeze cu succes.

Moldova, apreciată

„Trăiţi într-o zonă deosebit de complexă şi există câteva valori foarte importante, privite cu mult respect de Uniune - multilingvismul, descentralizarea şi acceptarea autonomiei", a afirmat Orban. În consecinţă, Moldova nu cere ceva pur şi simplu de la UE, ci contribuie la valorile comune ale acesteia. Dacă ritmul de dezvoltare economică a Moldovei va fi dublul celei din UE, ea are şanse de integrare, bucurându-se pe deplin de sprijinul Ungariei, a precizat premierul ungar. Cunoaştem dificultăţile ei economice, faptul că prin secesiunea Tiraspolului zona industrială a fost ruptă de restul Moldovei, de aceea eforturile de dezvoltare trebuie să fie mari. Totul depinde de buna guvernare pe care a demonstrat-o şi până acum Republica Moldova, a explicat Orban.

Orban-invitat din nou la Chişinău

În timpul vizitei, premierul ungar a avut convorbiri şi cu Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului şi cu fostul preşedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, liderul opoziţiei. Orban a declarat agenţiei MTI că a fost din nou invitat la Chişinău. „Colaborarea lor cu Ungaria va fi uşoară, ei se pot baza pe noi căci nimic nu ne stă în cale, nu avem amintiri istorice negative care să împiedice relaţiile", a afirmat premierul ungar.

Mihai Ghimpu, la discotecă, în scop electoral

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a participat duminică noaptea la o petrecere organizată de tinerii liberali din Ialoveni. Liderul liberal a dansat pe ritmuri de disco, hip-hop şi nu a ezitat să strângă în braţe fetele de la petrecere. Ghimpu a declarat că i-a făcut o deosebită plăcere să se distreze alături de tineri, iar aceasta nu va fi ultima discotecă la care va merge.

"Se pot baza pe noi, căci nimic nu ne stă în cale, nu avem amintiri istorice negative care să împiedice relaţiile."
Viktor Orban premierul ungar

"Apreciem în mod deosebit sprijinul permanent al Ungariei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova."
Vlad Filat premierul Republicii Moldova

Fără vize până în 2012

După patru luni de monitorizare, miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au cerut, luni, Executivului european să elaboreze un Plan de Acţiune care să includă condiţiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru eliminarea vizelor. Printre criteriile pe care Chişinăul trebuie să le îndeplinească se numără securizarea frontierelor, a actelor de identitate şi combaterea migraţiei ilegale. Premierul Vlad Filat a declarat că aceste cerinţe ar putea fi îndeplinite de Republica Moldova în decurs de 18 luni, ţinând cont de experienţa altor state în acest domeniu.

Consiliul miniştrilor a mai reafirmat disponibilitatea UE de a sprijin, prin asistenţă macrofinanciară şi consiliere, Guvernul de la Chişinău. În următoarele săptămâni ar urma să fie livrat ajutorul în valoare de 90 de milioane de euro, aprobat la 7 septembrie. Oficialii europeni au mai promis să contribuie la soluţionarea conflictului transnistrean, în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi au reafirmat apelul UE pentru reluarea negocierilor de soluţionarea a diferendului în formatul 5+2. cât mai curând posibil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite