Președintele Pakistanului refuză să promulge noile legi ale securității naționale

0
Publicat:

Preşedintele pakistanez Arif Alvi a declarat duminică că a refuzat să promulge două proiecte de lege care ar da autorităţilor mai multă putere să aducă în faţa justiţiei cetăţenii pentru fapte împotriva statului şi a armatei.

Soldați în Pakistan FOTO EPA EFE
Soldați în Pakistan FOTO EPA EFE

Proiectele de lege au fost deja adoptate de ambele camere ale parlamentului de la Islamabad, dar Alvi este membru al Partidului Tehreek-e-Insaf (PTI), al fostului prim-ministru Imran Khan, care se opune guvernului de coaliţie care a adoptat cele două legi.

„Dumnezeu îmi e martor că nu am semnat Legea din 2023 de modificare a secretelor oficiale şi nici Legea din 2023 de amendare a legii privind armata pakistaneză, deoarece nu sunt de acord cu aceste legi", a anunţat Alvi pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

El a spus că a cerut personalului său să returneze proiectele de lege nesemnate legiuitorului în termenul prevăzut pentru a le abroga. „Cu toate acestea, am aflat astăzi că personalul meu mi-a subminat voinţa şi ordinul'', a spus el. Ministerul Dreptului şi Justiţiei a transmis că decizia preşedintelui este „profund îngrijorătoare".

„Preşedintele are două opţiuni: fie să dea avizul conform, fie să returneze chestiunea către parlament cu observaţii specifice'', a apreciat ministerul într-un comunicat, adăugând că preşedintele nu a pus în aplicare niciuna dintre opţiuni.

„Un astfel de curs de acţiune este împotriva literei şi spiritului Constituţiei", a considerat ministerul.

Potrivit Constituţiei, dacă preşedintele nu promulgă un proiect de lege sau nu-l returnează parlamentului cu observaţiile sau obiecţiile sale în termen de 10 zile după ce respectivul proiect a trecut deja prin cele două camere ale legislativului, atunci acel proiect va deveni automat lege.

„Deoarece preşedintele nu a promulgat şi nu a returnat proiectul de lege în 10 zile, acesta a devenit lege", a declarat ministrul interimar al justiţiei Ahmad Iran într-o conferinţă de presă.

Ministrul interimar al informaţiilor, Murtaza Solangi, a declarat că remarcile făcute de Alvi pe contul personal de socializare nu au nicio valoare deoarece el nu a formulat obiecţii la proiectul de lege în termenul stabilit. „Este doar o încercare de a crea confuzie. Nu are valoare juridică", a spus Solangi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite