Rețeaua de tuneluri construită de Hamas sub Fâșia Gaza, mai sofisticată decât s-a crezut. Ce a descoperit armata israeliană VIDEO

0
Publicat:

Rețeaua de tuneluri construită de mișcarea islamică palestiniană în Fâșia Gaza este mai întinsă și mai sofisticată decât s-a crezut, potrivit unor oficiali israelieni citați de NYT. După operațiunea terestră a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) în enclavă, lungimea acestor construcții subterane este estimată în prezent la între circa 560 și 720 de kilometri.

Intrarea unui tunel din Fâșia Gaza FOTO SHUTTERSTOCK
Intrarea unui tunel din Fâșia Gaza FOTO SHUTTERSTOCK

Luna trecută, IDF dezvăluia că tunelurile de sub Gaza au o lungime de circa 400 km, o cifră impresionantă, având în vedere că enclava are o suprafață totală de numai 200 de km pătrați.

NYT citează oficiali ai serviciilor de informații israeliene care estimează că aproximativ 160 de kilometri de tuneluri se află doar sub Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde trupele IDF sunt angajate în lupte intense în timp ce îl caută pe liderul mișcării Hamas Yahya Sinwar, dar și pe alți comandanți despre care se crede că se ascund în subteran.

Totodată, doi oficiali israelieni din domeniul apărării, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că există aproximativ 5.700 de intrări separate în aceste tuneluri.

De la lansarea ofensivei terestre israeliene în Fâșia Gaza, în urma masacrelor din 7 octombrie, când teroriștii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat aproximativ 240 de ostatici, forțele israeliene au vizat rețeaua de tuneluri ale Hamas, încercând să distrugă cât mai multe dintre ele. Un oficial al apărării a declarat pentru NYT că această sarcină s-a simplificat pe măsură ce armata israeliană a intrat mai adânc în Gaza.

Acesta a precizat că, anterior, IDF ar fi avut nevoie de un an pentru a detecta un singur tunel, dar că acum le poate găsi mult mai rapid datorită unei cantități uriașe de informații adunate de pe teren- de pildă, din computerele agenților Hamas care au coordonat săpăturile sau documente capturate precum lista familiilor care au „găzduit” intrări ale tunelurilor în casele lor.

Un alt detaliu important a fost descoperirea unui tipar de construcție în triunghi - și anume, a unei probabilități crescute de a găsi tuneluri într-o zonă în care se află o moschee, un spital și o școală.

Același oficialul a subliniat că distrugerea tunelurilor este o sarcină delicată și minuțioasă, acestea trebuind în prealabil cartografiate și verificate să nu conțină bombe și ostatici. Tentativele recente de a le demola inundându-le cu apă de mare au eșuat, notează NYT.

Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent și  estimările oficialilor israelieni cu privire la întinderea   rețelei de tuneluri variind în funcție de surse diferite de informații.

Tunelurile construite de Hamas în Gaza, mult mai sofisticate decât s-a crezut

Un tunel descoperit Fâșia Gaza era îndeajuns de lat pentru ca un oficial de rang înalt al Hamas să se poate deplasa cu mașina prin el. Un altul era cât aproape trei terenuri de fotbalde lung și era ascuns sub un spital. Sub casa unui comandant de rang înalt al Hamas, armata israeliană a găsit o scară în spirală ce cobora într-un tunel adânc de aproximativ șapte etaje.

Armata israeliană a declarat că a găsit două tipuri de tuneluri: unele folosite de comandanți și altele de agenți. Tunelurile comandanților sunt mai adânci și mai confortabile, permițând șederi mai lungi și utilizarea de plăci ceramice. Celelalte tuneluri sunt mai spartane și mai puțin adânci.

Un militar israelian, care a vorbit sub protecția anonimatului din motive de siguranță, a declarat că a coordonat distrugerea a aproximativ 50 de tuneluri în Beit Hanoun (nordul Gaza). Toate conțineau explozibili-capcană, a spus el. Ofițerul genist a dezvăluit că unitatea sa a găsit bombe ascunse în pereți și un dispozitiv exploziv masiv care putea fi declanșat de la distanță.

Acest militar, un rezervist care a fost între timp eliberat din armată, a spus că dispozitivul fusese fabricat într-o fabrică și avea un număr de serie pe el. Dacă ar fi explodat, bomba ar fi ucis pe oricine aflat în tunel și la intrarea lui, a spus el.

La 8 ianuarie, soldații israelieni au condus jurnaliștii într-un tur a trei intrări de tuneluri din centrul Fâșiei Gaza - una în interiorul unei clădiri agricole cu un etaj, a doua în interiorul unei oțelării civile de la marginea orașului Maghazi și a treia în interiorul unei magazii din apropierea oțelăriei.

Intrarea din oțelărie conducea la cel mai adânc și mai sofisticat dintre ele. Cobora circa 30 de metri sub pământ și era dotat cu un fel de lift. Soldații israelieni au explicat că a fost folosit pentru a transporta piese pentru muniție care erau turnate în oțelărie. O găleată cu proiectile sau capete de rachete se afla în apropiere. Soldații au spus că proiectilele aveau la bază șablonul unui obuz de mortier fabricat în SUA, și era inscripționat astfel: „Obuz de mortier de 20 mm; Lot 1-2008”,

Jurnaliștii au fost escortați și la o magazie unde ieșea acest tunel iar aici au văzut 10 rachete mari, lungi de aproximativ 3 metri și vopsite în verde măsliniu. 

Soldații au spus că rachetele aveau o rază de acțiune de aproximativ 100 de kilometri. 

„Hamas a folosit timpul și resursele din ultimii 15 ani pentru a transforma Gaza într-o fortăreață", a apreciat Aaron Greenstone, un fost ofițer CIA care a lucrat intensiv în Orientul Mijlociu.

„Dacă vrei să distrugi conducerea și arsenalul Hamas, trebuie să distrugi tunelurile", a declarat Daphné Richemond-Barak, expert în războiul tunelurilor la Universitatea Reichman din Israel. „Sunt acum legate de fiecare parte a misiunilor militare".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite