Atacul împotriva prim-ministrului Robert Fico a fost clasificat de autorităţi drept un asasinat motivat politic

0
Publicat:

Atacul împotriva prim-ministrului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, autorul trăgând cinci focuri de armă, a anunțat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, dând asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat cât mai repede posibil, potrivit TASR, scrie AGERPRES.

Robert Fico FOTO: EPA-EFE
Robert Fico FOTO: EPA-EFE

„Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar şi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a spus şi ministrul apărării Robert Kaliniak la o conferinţă de presă organizată la spitalul unde este operat Fico.

„Sarcina noastră comună este de a înceta imediat răspândirea urii politice. Bineînţeles spiritele sunt încinse, dar ar fi foarte greşit să escaladăm şi mai mult această situaţie periculoasă”, a scris Sutaj Estok pe Facebook.

Potrivit ministrului de interne, Slovacia trăieşte cea mai proastă zi a democraţiei sale. Sutaj Estok a remarcat că, pentru prima dată în istoria modernă a Slovaciei, cineva a decis să îşi exprime o opinie politică nu în cadrul unor alegeri, ci cu o armă pe stradă. „Şi cu intenţia nu de a discuta, ci de a elimina fizic un adversar politic”, a spus Sutaj Estok.

Ministrul a spus că percepe împuşcăturile ca pe un avertisment pentru întreaga societate: dacă oamenii nu se opresc acum, vor distruge tot ceea ce i-a unit ca naţiune. „Este o dezamăgire teribilă pentru mine personal să văd cum efortul nostru comun de a aparţine lumii civilizate a celor mai avansate ţări a fost redus la nimic într-o clipă”, a remarcat ministrul.

Atacul, a spus el, trebuie condamnat unanim şi fără echivoc. Potrivit lui, această condamnare poate fi urmată de reconcilierea naţiunii şi de calmarea spiritelor. „Este singura noastră speranţă pentru viitor”, a adăugat acesta.

„Atacul fizic asupra premierului este în primul rând un atac asupra unei fiinţe umane, dar este şi un atac asupra democraţiei”, a spus şefa statului, Zuzana Caputova, într-o declaraţie la Palatul Prezidenţial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite