Războiul sectar din Siria se înteţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mozaicul etnic şi religios al ţării riscă să se rupă chiar şi în cazul unei înlăturări de la putere a regimului Assad. În prezent alawiţii şi creştinii se pregătesc să se apere de răzbunarea sunnită, iar regimul încearcă să speculeze fricile lor pentru a păstra controlul asupra ţării printr-o strategie de divide et impera.

Tinerii creştini din mai multe oraşe au fost îndemnaţi de regimul Assad să se alăture „comitetelor populare”, formate în principal din alawiţi, dar şi din deţinuţi de drept comun eliberaţi, care au sarcina de a proteja cartierele de atacurile rebelilor. Unele comitete populare, precum cele din zonele creştine Bab Touma şi Bab Sharqi au fost deja înarmate, relatează BBC.

Majoritatea creştinilor, care reprezintă 10% din populaţia Siriei, au evitat să se implice în conflictul armat cu valenţe sectare dintre regimul alawit şi rebelii sunniţi. În prezent aceştia se tem însă de salafişti – sunniţii radicali care ar veni la putere în cazul înlăturării lui Assad – şi se văd nevoiţi să se apere. Bashar al Assad a fluturat multă vreme ameninţarea instaurării unui stat islamic de către majoritatea sunnită care ar recurge la represalii împotriva minorităţii alawite, creştine şi druze.

Apelul rebelilor

De cealaltă parte, reprezentanţi ai Armatei Libere siriene încearcă să-i liniştească pe creştini şi alawiţi şi le cer să nu se alăture regimului în lupta împotriva rebelilor. „ Facem apel la fraţii noştri din Siria să menţină mozaicul social care distinge ţara noastră. Îi asigurăm pe toţi sirienii că sloganul nostru este – Suntem toţi un popor – şi că lupta noastră nu este îndreptată împotriva minorităţilor din Siria, nici măcar împotriva alawiţilor, ci împotriva regimului Assad”, se arată într-un comunicat al Consiliului Militar al Revoluţiei Siriene şi altor brigade ale Armatei libere siriene (FSA). Mai mult, un reprezentant al FSA, citat de BBC, a arătat că rebelii ar fi putut lansa raiduri asupra satelor alawite ca răspuns la masacrarea sunniţilor de către regim, dar n-au făcut-o.

Regimul Assad a încercat să menţină controlul şi asupra druzilor, o sectă monoteistă şiită care reprezintă 4-5% din populaţie şi care a evitat implicarea sa în conflict până acum, iar acum îi cheamă şi pe ei să i se alăture în luptă.  Localnicii din oraşe precum Jaramana au refuzat însă să se înroleze în comitetele populare, în care forţele de securitate ale regimului recrutau şi înarmau şi criminali amnistiaţi sub pretextul apărării zonei de bande armate salafiste.

Temerile alawiţilor

Pe de altă parte, mulţi alawiţi au început să-şi părăsească satele pentru a se refugia în Liban sau pe coasta mediteraneană a Siriei, unde sunt majoritari, de frica răzbunării rebelilor.

Revista germană Spiegel prezintă cazul lui Baschar, un tânăr alawit din Kafr Akid lângă Hama, care s-a refugiat în Liban. „Ne temem de salafişti. Bashar ne-a apărat de ei. Eu a trebuit să-mi schimb tatuajul care arăta că sunt alawit cu unul cu o cruce pentru ca să trec nevătămat prin teritoriile controlate de rebeli”, povesteşte tânărul. Tânărul susţine că comitetele populare sunt necesare pentru că „trebuie să ne apărăm şi deci să-i lovim pe sunniţi înainte ca ei să ne taie gâtul. Mulţi din Kafr Akid au rude în armată şi mulţi au fost ucişi de rebeli”.

„După 32 de ani de guvernare alawită autoritară, alawiţii se află într-o situaţie loose-loose. Dacă pleacă pierd şi dacă rămân pierd. Până acum n-am asistat la atacuri asupra comunităţii alawite. Deocamdată Assad are armata de partea sa şi are capacitatea de a ţine piept rebelilor şi chiar de a le nega orice safe haven. Dacă te uiţi la geografia virusului care se întinde pe axa Deraa-Damasc-Homs-Hama-Alep, linia Hama-Alep este cea pe care regimul trebuie s-o apere pentru că ea îi separă pe sunniţii majoritari în interiorul ţării de alauiţii de pe coastă. În cazul în care Damascul cade în mâinile rebelilor, Assad s-ar putea retrage pe coastă”, explică la rândul său Elias Hanna, general libanez în rezervă care predă geopolitică la American University Beirut, într-un interviu pentru FP România.

 

 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite