Mici aranjamente cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phnom Penh, capitala Cambodgiei, numără aproape două milioane de locuitori şi doar 400 de agenţi de circulaţie, care supraveghează un parc de peste 700.000 de motociclete şi câteva zeci de mii de maşini.

De la ora 7.00, oamenii în albastru îşi preiau poziţiile în amplasamentele strategice din oraş. Pentru un pic mai mult de 53 de euro pe lună, agenţii de circulaţie din capitala cambodgiană oferă însă servicii minime.

Teoretic, prima misiune a unui poliţist rutier nu este neapărat vânarea contravenienţilor, ci mai degrabă fluidizarea circulaţiei şi evitarea formării de ambuteiaje. Practic, lucrurile stau un pic altfel.

Una dintre cele mai aglomerate intersecţii şi mai dificil de supravegheat este cea din faţa Universităţii regale. Zilnic, acolo sunt desfăşuraţi cel puţin 20 de poliţişti.

La Phnom Penh, şoferii îi bănuiesc adesea pe poliţişti că inventează noi reguli de circulaţie. Lângă agent se vede un sac negru de plastic, ce atârnă de ghidonul unei motociclete aparţinând tot poliţiei rutiere. Este sacul unde se adună „fructele" culese de pe urma contravenienţilor.

Brusc, se aude sunetul unui fluier. Un poliţist blochează trecerea unui miniscuter condus de o tânără. „Oglinda retrovizoare este prea mică şi nu e bună de nimic. Vă rog să o schimbaţi, dar până atunci trebuie să plătiţi o amendă de 4.000 de rieli" (0,68 de euro), i se explică tinerei. Fără să comenteze ceva, aceasta îşi scoate repede portofelul din geantă, achită suma cerută şi pleacă mai departe fără să ceară vreun proces verbal.

Poliţistul ia banii şi îi îndeasă repede în sac. Dar de ce 4.000 de rieli, când, de fapt, amenda legală pentru micile contravenţii (numite „de primă categorie", din care fac parte absenţa oglinzii retrovizoare ori a căştii de protecţie) este de 5.000 de rieli? Pentru simplul motiv că aceşti bani nu vor ajunge niciodată la secţia de poliţie. La sfârşitul zilei, „fructele" (pentru care nu au fost făcute procese verbale şi nici nu au fost date chitanţe) vor fi împărţite între poliţişti.

Ei justifică această eludare a legii prin salariile ridicol de mici pe care le au. „Acestea nu ne ajung nici măcar pentru a ne trimite copiii la şcoală", se plâng poliţiştii rutieri din Phnom Penh.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite