Cum ar putea armata israeliană să întoarcă războiul de gherilă împotriva teroriștilor Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invazia israeliană în Gaza a început deja, deși incursiunile în Gaza din ultimele zile au părut limitate ca amploare, iar armata israeliană s-a retras de fiecare dată, se arată într-o analiză Jerusalem Post.

Israelul și-a intensificat bombardamentele laolaltă cu o incursiune terestră FOTO PROFIMEDia
Israelul și-a intensificat bombardamentele laolaltă cu o incursiune terestră FOTO PROFIMEDia

În ultimele două zile, IDF a inițiat trei incursiuni de scurtă durată, țintite în Gaza, dar de fiecare dată s-a retras. Două dintre ele au fost pe uscat, iar a treia a avut loc pe mare, efectuată de comandourile navale Shayetet 13.

E probabil să nu fi aflat despre aceste incursiuni sau în caz contrar să nu fi fost socotite drept semnificative, întrucât, din punct de vedere tactic, tot ce au făcut a fost să distrugă un număr limitat de obiective de infrastructură ale Hamas și eventual să angajeze în luptă un număr mic de combatanți de la periferia Gaza.

Dimpotrivă, loviturile aeriene pe parcursul celor trei săptămâni de ostilități au provocat daune mult mai mari, astfel că prin comparație impactul lor a fost destul de limitat.

Totodată, nici mass-media israeliană nu a fost prea impresionată de aceste incursiuni de mici dimensiuni având în vedere așteptările din tot acest timp asupra unui asalt terestru masiv - care se anunță a fi cel mai amplu de până acum în Gaza - după ce 360.000 de rezerviști ai IDF au fost mobilizați în acest scop.

Or, ceea ce s-a întâmplat până acum nu a atins nici măcar nivelul invaziei din războiul din 2014, care la rândul său a fost limitată.

Există întrebări importante atât cu privire la oportunitatea amânării invaziei, cât și la momentul posibilei invazii pe scară largă: oare va fi întârziată dincolo de punctul în care presiunea mondială asupra Israelului pentru a pune capăt războiului se va intensifica?

Pe de altă parte, presupunând că următoarele faze ale invaziei pe scară largă vor avea loc într-un viitor relativ apropiat, conceptul de desfășurare a invaziei în etape, începând cu o varietate de mișcări rapide și surprinzătoare de „intrare și ieșire” este de fapt solid și chiar inteligent.

Unii analiști au apreciat chiar că acest proces a început acum două săptămâni doar pentru a afla o zi sau două mai târziu că incursiunile raportate în Gaza la acea dată, au fost în realitate unele foarte aproape de graniță și au avut scopul de a colecta cadavre fără a angaja în vreun fel în luptă gruparea Hamas.

În esență, ceea ce face IDF este să întoarcă tacticile de război de gherilă împotriva Hamas, notează Jerusalem Post.

Cum ar putea Israelul să întoarcă războiul de gherilă împotriva Hamas

Singura șansă de supraviețuire pe care pare să o aibă în acest moment Hamas este să încerce să împotmolească trupele israeliene prin ambuscade, capcane și atacuri de tip "lovește și fugi" în adâncul orașelor din Gaza, astfel încât să neutralizeze unele dintre avantajele aeriene și tehnologice ale Israelului.

 IDF pare să procedeze însă inteligent, ferindu-se să muște momeala Hamas.

Războiul de gherilă este aproape la fel de vechi ca și războiul, dar în mod tradițional a fost folosit de partea mai puțin numeroasă/mai slabă pentru a ține piept părții mai mari/mai puțin agile.

De când teroriștii, fie împotriva Israelului, fie împotriva SUA, au început să folosească în mod sistematic războiul de gherilă și scuturile umane în mediul urban, Washingtonul și, uneori, Ierusalimul, au început să înțeleagă că a fi forța mai mare și mai puternică nu înseamnă în mod necesar renunțarea la agilitate și la elementul surpriză.

Din acest punct de vedere, prin incursiunile țintite și schimbarea regulată a locurilor în care acestea au loc, IDF ține Hamas pe jar.

Pe scurt, liderii teroriști din Gaza sunt puși în situația de a nu putea anticipa de unde s-ar putea ivi trupele IDF în următorul moment.

Acest fel de a acționa este menit să neliniștească gruparea Hamas până la punctul în care să aibă un impact negativ asupra moralului combatanților, să o determine să înceapă să își reevalueze poziția defensivă și pe această cale să permită dronelor IDF și altor platforme de supraveghere să observe potențial mișcările de ajustare ale Hamas  (ceea ce ar ajuta la dezvăluirea unora dintre ascunzătorile sale). Mai mult, toate astea ar putea sili Hamas să activeze prematur capcanele și ambuscadele lipsind-o de capacitatea de a maximiza impactul acestora asupra unor grupuri mai mari de trupe ale IDF.

Aceste tactici de război de gherilă, care sunt, în esență, versiunea proprie armatei israeliene de „lovește și fugi”, au simultan potențialul de a întoarce în favoarea sa jocul de dinainte de 7 octombrie al Hamas de a momi Israelul să stea liniștit în privința unui atac.

În același timp, trebuie recunoscut faptul că Hamas este disciplinată și ar putea fi capabilă să facă față unei serii de incursiuni de mai mică amploare, menținându-și în același timp starea de pregătire pentru marea invazie ulterioară; deși, în mod firesc o parte din starea sa de pregătire este inevitabil să scadă, pe măsură ce luptătorii Hamas se obișnuiesc cu incursiunile presupus minore, precum și „alarmele false” versus marea invazie pe care o așteaptă.

Dacă IDF aplică tactica în mod corespunzător, va începe să facă mai multe incursiuni scurte și țintite în același timp, cu o frecvență suficient de mare pentru ca Hamas să devină din ce în ce mai confuză cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare: momentul în care o incursiune ar putea fi una de mai mari proporții și de unde ar putea veni. O tactică ce i-ar permite Israelului să lovească într-un moment în care garda Hamas să fie jos.

Acest lucru va permite FDI să obțină un punct de sprijin inițial în Gaza cu trupe mai mari înainte ca Hamas să se poată adapta complet și să organizeze o contraofensivă.

Nimic din toate acestea nu înseamnă că IDF poate evita pierderi semnificative.

La un moment dat, trupele vor trebui să coboare din transportoarele blindate de trupe și să meargă din casă în casă, din colț de stradă în colț de stradă, pentru a-i elimina pe teroriștii care se ascund în tuneluri, în poduri și oriunde altundeva unde dronele și platformele tehnologice riscă să le rateze în lipsa soldaților la sol.

Hamas va avea astfel șansa de a arunca în aer trupele IDF atunci când acestea deschid ușa unei case, de a le împușca prin găuri ascunse în pereți unde doar o parte mică și imposibil de văzut a dispozitivului de tragere să se strecoare, precum și de a lansa rachete antitanc asupra vehiculelor IDF după ce acestea vor fi rămas împotmolite într-o zonă pregătită pentru ambuscadă.

Dincolo de aceste riscuri, lansarea unei lupte de gherilă proprii obligă forțele FDI să mențină o agilitate și o conștientizare operațională mai mare, îmbunătățește înțelegerea de către serviciile de informații a poziției defensive a Hamas și ar trebui cel puțin să îmbunătățească moralul FDI în etapele inițiale ale invaziei.

Pe scurt, incursiunile limitate inițiale nu reprezintă în niciun caz o bază pentru a întârzia sau înlocui în mod semnificativ o invazie mai mare. Dar, atunci când sunt folosite în mod corespunzător, pot spori substanțial șansele de succes ale invaziei, se arată în analiza Jerusalem Post.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite