Israelienii vor ști să lupte în Liban „dacă este necesar”, a transmis şeful Statului Major al armatei

0
Publicat:

Soldaţii israelieni vor şti să lupte în Liban „dacă este necesar”, a transmis şeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, adresându-se trupelor sale din Fâşia Gaza, scrie AFP, scrie Agerpres.

Steag Israel Foto: Arhivă
Steag Israel Foto: Arhivă

„După ce am luptat în Gaza, vom şti cum să facem asta în Liban, dacă este necesar”, le-a spus el trupelor sale în cursul unei vizite în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat al armatei care a raportat declarațiile israeliene.

„După ce aţi făcut, nu există un sat în Liban în care să nu puteţi intra şi să nu îl puteţi distruge. Vă vom trimite în locurile potrivite, veţi face acolo ceea ce trebuie, un război lung de cealaltă parte, şi vom ieşi din el cu rezultate bune”, a adăugat generalul-locotenent Halevi.

Israelul bombardează constant Fâşia Gaza din 7 octombrie şi a lansat o ofensivă terestră pe 27 octombrie. Războiul a dus la pierderea vieții a 23.357 de persoane, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit ultimului bilanţ al guvernării Hamas.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac sângeros al mişcării palestiniene Hamas pe teritoriul israelian în 7 octombrie care a făcut aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

La frontiera nordică a Israelului, au loc zilnic de la începutul războiului schimburi de focuri cu Hezbollahul libanez. Atacurile au crescut în intensitate de la lovitura atribuită Israelului din 2 ianuarie care l-a eliminat, la periferia sudică a Beirutului, pe numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, împreună cu alţi şase responsabili şi cadre ale mişcării.

Marţi, partidul şiit pro-Iran a susţinut că a avut ca obiectiv o bază militară din nordul Israelului, în represalii la eliminarea unuia dintre responsabilii săi militari. Hezbollah a anunţat moartea lui Wissam Tawil, descris drept comandant al forţei al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah.

Acesta este cel mai înalt responsabil militar al Hezbollah ucis de când mişcarea libaneză a început, pe 8 octombrie, tirurile sale împotriva Israelului pentru a sprijini Hamas în Fâşia Gaza.

De la începutul războiului, au crescut temerile cu o privire la sporirea ostilităţilor dintre Israel şi ceilalţi inamici ai săi, o alianţă informală a unor grupuri armate susţinute de Iran în Liban, Siria, Irak şi Yemen, mai scrie AFP, scrie Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite