FOTO Viaţa neştiută a femeilor recrutate de rebelii din Congo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care luptă pentru grupările rebele din Republica Democrată Congo nu se deosebesc cu nimic de luptătorii bărbaţi. Acestea ucid, jefuiesc, răpesc oameni fără să aibă remuşcări, fiind motivate mai ales de ură sau de disperare. Un fotograf italian a documentat viaţa luptătoarelor congoleze, marcată de violenţe şi incertitudine.

Regiunea Kivu, unde s-a desfăşurat documentarea, este deosebit de periculoasă. Localizată în estul ţării, este ascunzătoarea unora dintre cele mai importante grupuri rebele din Africa. Una dintre ele este Mişcarea M23, implicată într-un conflict vechi cu forţele guvernamentale.

Tânăra fotografă Francesca Tosarelli s-a aventurat în regiune şi a încercat să stabilească o conexiune cu rebelii din grupările M23 şi Mai Mai Shetani. În urma documentării, de la începutul lui 2013 timp de patru luni, artista italiană a creat o colecţie de fotografii intitulată „,Ms. Kalashnikov”. Imaginile surprind detalii necunoscute in viaţa subgrupurilor rebele, care au un număr tot mai mare de luptătoare.

Setea de răzbunare

Pentru multe dintre femeile militante principala motivaţie este răzbunarea, particularitate întâlnită mai ales la luptătoaarele tinere. O mare parte dintre femei şi-au pierdut rudele în timpul violenţelor, sub ploaia de gloanţe, sau au fost violate, rănite. În cele din urmă ajung într-un cerc vicios al urii  şi caută răzbunare cu arma în mână.

Unul dintre exemple este Mathilde Samba, care la vârsta de 31 de ani are mulţi ani de experienţă militară. După ce a lucrat 13 ani în cadrul armatei congoleze, în noiembrie 2012 a schimbat taberele. De atunci luptă pentru M23 alături de soţul ei. Ea crede că singura cale de a influenţa istoria ţării este participarea la războiul dus de M23 împotriva guvernului.

Generaţia tânără, cea mai vulnerabilă

Tinerii sunt în mod special vulnerabiliîn faţa pericolelor din regiunea Kivu, unde sferele de influenţă sunt într-o continuă schimbare.Deşi trupele Organizaţiei Naţiunilor Unite şi forţele de securitate ale statului au reuşit să obţină o oarecare securitate în oraşe, jungla este un teritoriu necucerit şi extrem de periculos.

Militanţi răpesc adesea copii şi adolescenţi pentru a-şi îngroşa rândurile. Băieţii sunt obligaţi să înveţe să folosească arme şi să ucidă, iar fetele devin sclave care trebuie să-i îngrijească pe cei din jur şi care pot fi violate de luptători. În ultima perioadă, însă, diferenţele de sex sunt estompate din ce în ce mai mult, iar femeile preiau din obligaţiile bărbaţilor şi luptă cot la cot cu ei.

Contraste izbitoare

Una dintre femeile cele mai reprezentative fotografia te de Tosarelli este colonelul Fanette Umuraza, de 32 de ani. Congoleza are o licenţă în ştiinţă politică şi este o luptătoare în tranşeele rebelilor. Ea militează cu o încredere uriaşă pentru ideologia conducătorului M23, Sultani Makenga. Umuraza a pornit de jos până a ajuns singura femeie considerată mâna dreaptă a conducătorului rebel.

Bărbaţii o respectă şi nimeni nu-i pune la îndoială curajul şi putere, nici măcar cei mai duri rebeli. Umuraza a spus că vrea să ajute femeile să se elibereze de rolul de victime, însă aspiraţiile ei sunt contrazise de acuzaţiile frecvente de viol şi brutalitate puse pe seama rebelilor.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite