Alegerile de duminică i-au arătat preşedintelui Erdogan de ce anume suferă partidul său: „Boala aroganţei”

0
Publicat:

După eşecul înregistrat la alegerile locale de duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a reproşat colegilor din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) că s-au îndepărtat de oamenii de rând şi din acest motiv există riscul să piardă şi mai mult din popularitate, informează Agerpres.

 Recep Tayyip Erdogan, foto Getty
Recep Tayyip Erdogan, foto Getty

Fondator şi lider al AKP, preşedintele turc a pus neaşteptata scădere de 11 procente a partidului său la alegerile municipale, faţă de scrutinul prezidenţial desfăşurat în urmă cu 10 luni, pe seama creşterii preţurilor, cu o inflaţie a cărei rata anuală s-a apropiat în martie de 70%. Un alt motiv identificat de el a fost creşterea distanţei dintre putere şi populaţie.

După ce, în 1994, Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile ca primar al Istanbulului, carierea sa politică a fost în continuă ascensiune, astfel că înfrângerea de duminică este cea mai severă suferită de AKP de când a venit la putere.

La reuniunea comitetului central executiv al AKP, desfăşurată marţi seară, liderul turc şi-a avertizat colegii că partitul este în cădere şi va continua să se „topească precum gheaţa la soare”, dacă nu se vor corecta erorile produse.

După analiza succesului rivalilor din Partidul Republican al Poporului (CHP), cel mai mare partid de opoziţie la nivel naţional , care câştigat duminică primăriile a 35 din cele 81 de provincii ale ţării, Recep Tayyip Erdogan a atras, de asemenea, atenţia asupra prezenţei reduse la urne a susţinătorilor partidului pe care îl conduce.

El a admis că guvernul său nu a reuşit să ajute populaţia sărăcită tot mai mult de creşterea mare a preţurilor şi că cei mai afectaţi sunt pensionarii, ale căror venituri sunt mult sub salariile celor săraci. Preşedintele a vorbit şi despre nemulţumirea multor alegători, care ar dori ca Turcia să sisteze relaţiile comerciale cu Israelul din cauza războiului din Fâşia Gaza, fără însă ca aceasta să fie cauza principală a pierderii scrutinului.

Printre motivele pentru care Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a pierdut atât de mult din popularitate preşedintele Erdogan a indicat „boala aroganţei” de care se pare că suferă politicienii din propriul partid.

„Cel mai mare duşman al unui partid născut din sânul poporului este să construiască ziduri între el şi cetăţeni”, a remarcat preşedintele turc.

„Fie ne îndreptăm greşelile recunoscându-le, fie vom continua să ne topim precum gheaţa la soare. Fie ne facem treaba la perfecţiune de la început la sfârşit, fie o să plătim, inevitabil, un preţ chiar şi mai ridicat”, a concluzionat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite