Canadienii, la urne pentru a-şi alege premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canadienii merg luni la urne pentru a vota un nou Guvern, favoriţii pentru acest scrutin fiind liberalii, care ar putea încheia un regim guvernamental conservator de nouă ani, potrivit unui sondaj realizat duminică, informează AFP. Favorit pentru postul de premier ar fi Justin Trudeau fiul fostului prim-ministru canadian, Pierre Trudeau.

Potrivit unui sondaj naţional realizat duminică, canadienii ar acorda un vot majoritar, la alegerile de luni, unui Guvern liberal, condus de Justin Trudeau, renunţând la Guvernul conservator actual al premierului Stephen Harper.

Liberalii ar ocupa cea mai mare parte din locurile din Parlamentul canadian (413), trebuind să obţină cel puţin 170 de mandate pentru a forma o majoritate guvernamentală. Ceea ce l-ar plasa pe Trudeau, în vârstă de 43 de ani, fiul fostului premier canadian Pierre Trudeau, în fruntea conducerii unui nou Guvern, cu sprijinul cel mai probabil din partea Partidului Noua Democraţie.

Potrivit sondajului naţional, Partidul Liberal ar avea sprijinul a 37,3% dintre votanţi, urmat de Partidul Conservator cu 30,5% şi Partidul Noua Democraţie cu 22,1%, cu o marjă de eroare de 2,2%. 

La finalul campaniei în Calgery, Alberta, Trudeau a promis că liberalii nu vor oferi "doar o schimbare în guvernământ, ci o guvernare mai bună".

În vârstă de 43 de ani, Justin Trudeau, fiul fostului premier Pierre Elliott Trudeau, are mari şanse să-l învingă pe Stephen Harper, aflat la conducerea guvernului din 2006. Programul său electoral prevede creşterea impozitelor asupra celor cu venituri ridicate, reducerea fiscalităţii pentru canadienii din clasa de mijloc şi angajarea ţării în lucrări de infrastructură ce s-ar traduce prin trei ani de deficit bugetar. 

Dar premierul actual, Stephen Harper, i-a avertizat pe canadieni că vor plăti mai multe taxe dacă vor alege un Guvern liberal care ar putea crea deficite.

"Fiecare vot pentru un candidat conservator este un vot pentru a proteja economia noastră de liberali, deficite şi taxe", a precizat Harper.

Aflat la conducerea Guvernului canadian din 2006, Harper candidează pentru al patrulea mandat, sperând să câştige alegerile în regiunile din vest şi în Toronto, cel mai mare oraş al Canadei. În ultimii nouă ani, a condus o majoritate şi două minorităţi guvernamentale, câştigând mandate care au primit peste 40% din voturi.

Principalii contracandidaţi la postul de premier, în afară de liberalul Justin Trudeau, mai sunt social-democratul Thomas Mulcair, precum şi liderul Blocului din Quebec, Gilles Duceppe. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite