Şeful diplomaţiei germane îşi continuă criticile la adresa ultimelor sancţiuni impuse de americani ruşilor: Vizează scoaterea gazului rusesc din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a criticat din nou ultimele sancţiuni impuse de Statele Unite Rusiei, apreciind că noua administraţie de la Washington nu urmăreşte decât să scoată gazul rusesc de pe piaţa europeană şi să-l înlocuiască cu gazul american.

Ultimele sancţiuni impuse de Statele Unite Rusiei sunt „mai mult decât problematice“, a declarat şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel. Oficialul de la Berlin a criticat Statele Unite, afirmând că se îndepărtează de cooperarea cu Uniunea Europeană în privinţa abordării relaţiilor cu Rusia, transmite agenţia de presă Reuters.

„Din această lege (votată de Congresul american şi promulgată de Donald Trump, n. red.) rezultă clar că ei urmăresc interese economice şi noi considerăm acest lucru inacceptabil“, a spus Gabriel.

Această lege „combină în mod agresiv chestiunile de politică externă cu interesele economice (…) şi spune: «vrem să scoatem gazul rusesc de pe piaţa europeană pentru ca să putem vinde acolo gaz american». Evident că noi (germanii, n. red.) nu putem accepta aşa ceva“, a inistat ministrul german.

Deşi a declarat că nu este pe deplin de acord cu noile măsuri, întrucât ele riscă să apropie China, Rusia şi Coreea de Nord, preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni impuse Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord. Bruxellesul s-a arătat foarte deranjat de setul de sancţiuni cu privire la Rusia, exprimându-şi temerile că ar putea afecta livrările de gaze ruseşti pe piaţa europeană.

Americanii vor sancţiona de-acum orice companie implicată în dezvoltarea, întreţinerea, modernizarea sau repararea infrastructurilor ruse folosite pentru exportul de petrol şi gaze. Prin urmare, sancţiunile lovesc în interesele mai multor companii europene, cum ar fi cele implicate în construcţia gazoductului Nord Stream II, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite