Rusia se chinuie să atragă armata Ucrainei să atace Donbasul. Autorităţile separatiste au creat o adevărată atmosferă de război: sirenele sună, civili evacuaţi, explozii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters.

GALERIE FOTO


LIVETEXTUL continuă aici

UPDATE 18:09 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment în care temerile unei invazii a Ucrainei de către Rusia sunt din ce în ce mai mari.

“Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”, a spus Zelenski la conferinţa de securitate de la Munchen, potrivit Le Figaro.

Volodimir Zelenski a cerut, la Munchen, un calendar “clar şi realizabil” de aderare a Ucrainei la NATO, el menţionând că Occidentul trebuie să susţină Ucraina şi capacităţiile acesteia de apărare.

De asemenea, Zelenski a cerut ca Vestul să nu fie blând cu Rusia şi să îi acorde Ucrainei garanţii de securitate şi pace.

“Indiferent ce se va întâmpla, ne vom proteja ţara frumoasă”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 17:45 Germania şi Franţa le-au cerut cetăţenilorlor să părăsească de urgenţă Ucraina.

„O confruntare militară este posibilă în orice moment”, a avertizat diplomaţia germană. Compania aeriană Lufthansa a anunţat suspendarea zborurilor către şi dinspre Kiev.

UPDATE 17:30  Obuze au explodat, sâmbătă, în apropierea ministrului ucrainean de Interne, Denis Monastirski, în timpul unei deplasări a acestuia pe linia de front din estul ţării, relatează AFP, potrivit News.ro.

Incidentul, care nu s-a soldat cu răniţi, a avut loc în apropierea localităţii Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor fără precedent cu Moscova.

UPDATE 17:10 Alianţa Nord-Atlantică îşi închide, temporar, biroul diplomatic de la Kiev, capitala Ucrainei, şi îşi transferă personalul la Liov, în vestul ţării.

„NATO şi statele sale membre monitorizează şi evaluează situaţia foarte îndeaproape şi iau toate măsurile de precauţie necesare. Siguranţa angajaţilor noştri este o prioritate ridicată, aşa că personalul s-a mutat acum la Liov şi la Bruxelles. Birourile NATO din Ucraina sunt încă operaţionale”, scrie un purtător de cuvânt al NATO într-un e-mail către VG, citat de Mediafax.

UPDATE 16:53 Ucraina nu va răspunde provocărilor lansate de separatiştii proruşi din Donbas şi va căuta să obţină pacea exclusiv pe calea diplomaţiei, a dat asigurări Volodimir Zelenski înainte de a sosi la Conferinţa pentru Securitate de la Muenchen.

Această asigurare vine în contextul în care separatiştii proruşi din Donbas au reluat ostilităţile împotriva Ucrainei şi au ordonat mobilizare generală. Un soldat ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţa în regiunea Doneţk.

În pofida agravării situaţiei din Donbas, Zelenski a decis să-şi menţină vizita la Muenchen.

UPDATE 16:20 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, după o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, la conferinţa de securitate de la Munchen, că ţara sa este acum pregătită mai bine pentru orice scenarii, transmite News.ro.

kuleba blibken 19 feb 2022 foto twitter kuleba

Foto Twitter / Dmitro Kuleba

“Recunoscător secretarului de stat Antony Blinken pentru că a împărtăşit date şi evaluări suplimentare cu privire la planurile agresive ale Rusiei. Ucraina este acum pregătită şi mai bine pentru orice scenarii. Diplomaţia ucraineană şi cea americană vor face toate eforturile pentru a proteja Ucraina. SUA sprijină cu hotărâre Ucraina”, a notat Kuleba pe Twitter.

UPDATE 15:42 Kamala Harris: Sancţiuni economice severe dacă Rusia invadează Ucraina. Ne vom întări în continuare aliaţii de pe flancul estic

Harris a avertizat că viitorul securităţii europene este sub ameninţare directă, spunând: „De la sfârşitul Războiului Rece, conferinţa nu a mai avut loc în împrejurări atât de îngrozitoare”. Forţele americane nu vor lupta în interiorul Ucrainei, a reafirmat ea, dar „vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

UPDATE 15:41 Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a spus din nou că există o ameninţare de război în Europa. La Conferinţa de Securitate de la München sâmbătă dimineaţa, Scholz a spus că Occidentul este pregătit să răspundă imediat la acţiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuţii pentru a găsi o soluţie diplomatică, relatează The Guardian.

"Nu există nimic care să justifice desfăşurarea a peste 100.000 de militari la grani'ele Ucrainei”, a spus Scholz în germană, avertizând că ar fi o "greşeală gravă" dacă Rusia invadează Ucraina.

Acuzaţiile ruse despre un „genocid” comis de Kiev în regiunea Donbas din estul Ucrainei sunt „ridicole”, a mai spus Olaf Scholz.

UPDATE 15:40 Preşedintele Vladimir Putin a lansat, sâmbătă, exerciţii militare „strategice”, implicând tiruri de rachete balistice, a anunţat Kremlinul, citat de AFP.

putin lukasenko kremlin centrul de comanda 19 februarie 2022 foto epa efe

Vladimir Putin a urmărit exerciţiul dintr-un centru de comandă de la Kremlin, alături de liderul din Belarus, Alexandr Lukaşenko FOTO: EPA-EFE

UPDATE: 15:33 Rusia vrea să "submineze" arhitectura europeană de securitate şi desfăşoară "o încercare flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaţionale”, a afirmat, sâmbătă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP şi The Guardian.

"Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple, ne confruntăm cu o încercare flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaţionale", a declarat Von der Leyen la Conferinţa de Securitate de la München, unde a denunţat, de asemenea, o alianţă între China şi Rusia pentru a impune "legea celui mai puternic" - a declarat şefa Comisiei Europene.

UPDATE 15:30 Banca centrală a autoproclamatei Republici Populare Doneţk din estul Ucrainei a impus sâmbătă o limită de retragere de maximum 10.000 de ruble (echivalentul a circa 129 de dolari) pe zi de la bancomatele din regiune, transmite agenţia TASS, citată de Reuters.

Oamenii se îmbulzeau la ATM-uri vineri deja de vineri, când civilii au început să fie evacuaţi din Doneţk către regiunea rusă Rostov. Plăţile cu cardul în regiune au funcţionat bine până în prezent, potrivit jurnaliştilor de la Reuters.

UPDATE 14.05 Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor, informează AFP.

"Ţinând cont de creşterea numărului de persoane care sosesc, considerăm că este cazul să introducem starea de urgenţă", a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de agenţiile de presă ruse preluate de AFP.

UPDATE 11.33 Stoltenberg, la Conferinţa de la Munchen: Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO - detalii aici

UPDATE 11.00 Un soldat ucrainean a fost ucis, sâmbătă, în confruntările cu separatiştii susţinuţi de Moscova în estul ţării, a anunţat armata ucraineană, relatează lefigaro.fr., potrivit news.ro.

„În urma unui bombardament, un soldat ucrainean a fost rănit mortal de schijele unui obuz", a declarat comandamentul militar pentru estul Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi menţine vizita planificată la conferinţa de la München sâmbătă, a anunţat cabinetul său. Preşedinţia ucraineană a anunţat că situaţia din estul ţării „rămâne pe deplin sub control”, iar planurile lui Zelenski nu s-au schimbat.

UPDATE 10:17 În regiunea rusească Rostov a fost creat un stat-major operativ pentru soluţionarea problemelor de prim ordin cu plasarea locuitorilor evacuaţi ai republicilor populare Doneţk şi Luhansk – probleme privind primirea, plasarea, hrănirea, asistenţa medicală a refugiaţilor, a comunicat, pentru RIA – Novosti, Viktor Vodolaţki, prim-vicepreşedinte al Comitetului pentru CSI, integrarea euro-asiatică şi legăturile cu compatrioţii.

UPDATE 9.07 Liderul republicii autoproclamate Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat sâmbătă mobilizarea generală a tuturor rezerviştilor printr-un mesaj video dat publicităţii, transmite AFP, potrivit News.ro.

denis pusilin lider separatist doneţk foto epa efe

Foto EPA EFE

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video. Informaţia privind mobilizarea generală era cunoscută încă de vineri, potrivit BBC.

Anunţul de sâmbătă a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase" a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citate de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

UPDATE 8.40 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au anunţat, sâmbătă, că au observat o "creştere spectaculoasă" a încălcărilor acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aceştia "au observat o creştere spectaculoasă" a acţiunilor armate de-a lungul liniei frontului, a transmis OSCE într-un comunicat, adăugând că acum există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

UPDATE 06.15 Separatiştii au spus că armata ucraineană a bombardat opt aşezări. Forţele Armate ale Ucrainei (FAU) au tras 27 de obuze şi 38 de proiectile de brand către cinci aşezări ale Republicii Populare Doneţk (RPD) a anunţat sâmbătă pe canalul său de Telegram reprezentanţa RPD în Centrul Comun de Control şi Coordonare a regimului de încetare a focului.

La rândul său reprezentanţa Republicii Populare Lugansk (LPR) în Centrul Comun de Control şi Coordonare a regimului de încetare a focului a raportat pe canalul său de Telegram că Forţele Armate ale Ucrainei (APU) au tras cu mortiere de 120 mm către aşezările Pervomaisk, Metallist şi Slavyanoserbski.

Situaţia pe linia de contact din estul Ucrainei a escaladat joi dimineaţă. În Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (RPD şi RPL), au raportat că tragerile respective reprezintă cele mai active bombardamente ale Forţelor Armate ale Ucrainei din ultimele luni.

Nu există informaţii despre morţi. Un civil a fost rănit, iar bombardamentele au cauzat daune mai multor instalaţii de infrastructură civilă.

Vineri, preşedinţii LPR şi DPR, Leonid Pasechnik şi Denis Pushilin, au anunţat evacuarea locuitorilor republicilor în Rusia, în legătură cu ameninţarea crescândă a intensificării ostilităţilor.

Tirurile nu au fost confirmate şi de Forţele Armate ale Ucrainei.

UPDATE 03.15 Noile imagini din satelit de la Maxar arată o creştere substanţială a desfăşurării forţelor de elicoptere ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina.

aerodromul Millerovo foto maxar

Maxar a apreciat că pe aerodromul Millerovo, situat la 16 kilometri de graniţa cu Ucraina, s-a desfăşurat o nouă unitate de elicoptere şi un grup de luptă format din tancuri, transportoare blindate de personal şi echipamente de sprijin.

Millerovo este aproape de porţiunea de graniţă a Ucrainei controlată de separatiştii pro-ruşi din autodeclara Republica Populară Lugansk.

Puţin mai la nord, Maxar a spus că o nouă unitate de elicoptere (peste 20 de elicoptere) s-a desfăşurat lângă Valuyki, la aproximativ 27 de kilometri est de graniţa cu Ucraina.

După cum s-a văzut într-un pachet de imagini anterior, aproape 20 de elicoptere rămân desfăşurate lângă Belgorod, la aproximativ 35 de kilometri est de graniţa cu Ucraina.

Videoclipurile încărcate pe reţelele de socializare şi verificate de CNN arată că elicoptere de atac sunt prezente pe ambele aerodromuri de lângă Valuyski şi Belgorod, Rusia.

În Crimeea, există acum 70 de elicoptere, peste 60 au fost observate pentru prima dată la începutul acestei săptămâni, la o bază aeriană dezafectată de la Lacul Donuzlav de pe coasta Mării Negre rămânând pe loc.

Creşterea vine în ciuda unei declaraţii de la începutul acestei săptămâni a Ministerului rus al Apărării care spunea că unele unităţi militare vor fi mutate de la graniţa cu Ucraina şi vor reveni la bazele lor de origine. Rusia a publicat chiar şi videoclipuri cu trenuri care mişcau o serie de tancuri ca dovadă că a respectat declaraţia sa.

În săptămâna trecută, o combinaţie de imagini din satelit şi videoclipuri de pe reţelele sociale au arătat tancuri, obuziere şi rachete balistice avansate ruseşti îndreptându-se spre graniţa cu Ucraina, în special spre nord şi nord-est.

Imaginile din satelit de la începutul acestei săptămâni au arătat trupe, vehicule militare şi elicoptere pe aerodromul Zyabrovka de lângă oraşul Gomel din Belarus, la aproximativ 25 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE 02.30 Aproape jumătate din forţele ruse din jurul Ucrainei sunt în poziţie de atac, potrivit unui oficial american al apărării familiarizat cu cea mai recentă evaluare citat de CNN.

Numărul de grupuri tactice de nivel de batalion a crescut la aproximativ 120-125. Un grup tactic de nivel de batalion cuprinde de obicei 1.000 de militari.

Oficialul a spus că armata rusă a continuat să deplaseze forţele către graniţă, iar în ultimele 48 de ore, numărul forţelor în poziţie de atac a ajuns la 40-50%.

În acelaşi timp, a început campania de destabilizare promovată de Rusia, a spus oficialul, Rusia acuzând Ucraina de genocid în Donbas, desfăşurarea de operaţiuni cu steag fals şi multe altele.

Vineri, un vehicul militar a explodat în oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, lângă clădirea Guvernului, sediul autodeclaratului Republică Populară Doneţk.

Un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a numit-o o „înscenare şi o provocare”.

UPDATE 02.15 Preşedintele american Joe Biden a avertizat încă o dată Rusia cu privire la posibilele consecinţe în cazul în care va avea loc o invazie a Ucrainei, dar a spus că „nu este prea târziu pentru a detensiona şi a reveni la masa negocierilor”.

"Concluzia este aceasta. Statele Unite şi aliaţii şi partenerii noştri vor sprijini poporul ucrainean. Vom trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale. Occidentul este unit şi hotărât. Suntem gata să impunem sancţiuni severe Rusiei dacă va continua  invazia”, a spus Biden.
"Rusia poate să aleagă în continuare diplomaţia. Nu este prea târziu pentru a detensiona situaţia şi a reveni la masa negocierilor", a spus Biden.

Biden a menţionat că Rusia a convenit ca secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov să se întâlnească pe 24 februarie în Europa.

„Dar dacă Rusia ia măsuri militare înainte de această dată, va fi clar că a închis uşa diplomaţiei”, a avertizat Biden.

Joe Biden FOTO EPA-EFE

FOTO EPA EFE

UPDATE 02.00 Preşedintele american Joe Biden a vorbit despre valul de dezinformare pe care Rusia îl răspândeşte în timp ce ameninţarea cu o invazie planează asupra Ucrainei a transms CNN. În observaţiile venite de la Casa Albă de vineri după-amiază, Biden a spus că a „văzut rapoarte privind o creştere majoră a încălcărilor încetării focului de către luptătorii susţinuţi de ruşi, care încearcă să provoace Ucraina, în Donbas”.

„De exemplu, un bombardament al unei grădiniţei ucrainene de ieri, despre care Rusia a afirmat în mod fals, că a fost efectuat de Ucraina. De asemenea, continuăm să vedem că tot mai multă dezinformare este transmisă publicului rus, inclusiv separatiştilor susţinuţi de ruşi, susţinând că Ucraina intenţionează să lansează un atac ofensiv masiv în Donbas”, a spus Biden. „Uite, nu există nicio dovadă a acestor afirmaţii şi sfidează logica de bază să crezi că ucrainenii ar alege acest moment, cu peste 150.000 de soldaţi aşezaţi la graniţele sale, pentru a escalada un conflict care există de ani”.
Declaraţiile lui Biden urmează rapoartele forţelor armate ucrainene şi separatiştilor care controlează părţi din estul Ucrainei despre bombardamente dn regiunea Donbas de joi.

Videoclipul şi imaginile confirmate de CNN arată că o grădiniţă a fost lovită de o obuz.

UPDATE 01.00 Preşedintele şi părtătorul de cuvânt al Dumei de Stat Vyacheslav Volodin a declarat că: „Rusia îşi va proteja cetăţenii şi compatrioţii din RPD şi LPR dacă viaţa lor este ameninţată”, transmite agenţia rusă de ştiri TASS. În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat a subliniat că Moscova nu vrea război.

„Rusia nu vrea război, dar este pregătită să apere cetăţenii Federaţiei Ruse şi compatrioţii din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk dacă viaţa lor este ameninţată”. Acest lucru a fost anunţat sâmbătă pe canalul său Telegram de către preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.

"Rusia nu vrea război. Acest lucru a fost spus în mod repetat înainte şi este spus astăzi de către preşedintele nostru Vladimir Putin", a scris Volodin. „Dar dacă există o ameninţare la adresa vieţii cetăţenilor Federaţiei Ruse şi a compatrioţilor care trăiesc în RPD şi LPR, ţara noastră îi va apăra”, a adăugat acesta.

Volodin a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski provoacă declanşarea unui mare război. Fără sprijin extern, preşedintele Ucrainei cu greu s-ar fi decis să ia măsuri care ar putea duce la izbucnirea războiului în centrul Europei, consideră preşedintele Dumei.

„Zelensky provoacă începutul unui mare război”, a scris Volodin. El a subliniat că informaţiile care vin din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk sunt „foarte tulburătoare”. „Obuzul care a explodat printre civili şi ameninţarea cu declanşarea ostilităţilor la scară largă au dus la evacuarea locuitorilor din Donbass”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat.

Parlamentarul rus a mai declarat că  acum devine clar „de ce au fost făcute acuzaţiile Washingtonului împotriva Rusiei”. "Aceasta nu este altceva decât o provocare pe care au inventat-o ​​pentru a dezinforma comunitatea mondială. Ei înşişi au creat o ameninţare inexistentă, apoi au autorizat atacul asupra civililor din RPD şi RPL, ba chiar au desemnat deja autorii", a conchis el.

„Dacă începe războiul, Europa va deveni arena ostilităţilor”, a scris Volodin. Potrivit acestuia, Statele Unite nu se tem că „prin acţiunile sale, Kievul elimină acordurile de la Minsk”. "Sunt foarte conştienţi de tragedia la care poate duce toate acestea, aşa că şi-au evacuat diplomaţii de la Kiev. Dar oare Europa înţelege asta? Liderii săi tac", a subliniat Volodin.

"Aş dori să fac un apel către deputaţii ţărilor europene: întreabaţi-vă alegătorii dacă vor război? Şi a doua întrebare: ce faci pentru a-l preveni?" a adăugat Volodin.

UPDATE 00.30 Preşedintele american Joe Biden susţine că „forţele susţinute de ruşi” încearcă să provoace partea ucraineană în Donbass. 

„În ultimele zile, am văzut rapoarte privind o creştere semnificativă a numărului de cazuri de încălcare a încetării focului de către forţele susţinute de ruşi care încearcă să provoace Ucraina în Donbass”, a spus el într-un discurs despre situaţia din jurul Ucrainei la la Casa Albă vineri.

Despre trimiterea de trupe
Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, dar vor apăra teritoriul NATO cu aliaţii săi, a spus Biden.

„Nu vom trimite soldaţi în Ucraina, dar vom continua să sprijinim poporul ucrainean”, a spus el.

„Statele Unite şi aliaţii noştri sunt pregătiţi să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO de orice ameninţare la adresa securităţii noastre colective”, a adăugat Biden.

Despre noile sancţiuni
Occidentul este gata să impună noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse în cazul unei „invazii” a Ucrainei, dar uşa pentru diplomaţie rămâne deschisă, a spus Biden.

"Suntem gata să impunem sancţiuni dure Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina. Dar, din nou, Rusia poate alege în continuare calea diplomaţiei", a spus Biden.

Despre arme nucleare
Autorităţile americane nu cred că Moscova ia în considerare nici pe departe posibilitatea de a folosi arme nucleare, a spus Biden.

„Nu cred că el [preşedintele rus Vladimir Putin] ia în considerare nici măcar de departe [ca opţiune] folosirea armelor nucleare, dar cred că se concentrează pe a convinge lumea de capacitatea sa de a schimba dinamica în Europa”, Biden. argumentat.răspunzând la întrebările reporterilor de la Casa Albă.

UPDATE 23.20 Primele autobuze cu rezidenţi evacuaţi din RDP au trecut graniţa Federaţiei Ruse în regiunea Rostov, transmite agenţia rusă de ştiri TASS. Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, peste 80 de autobuze au ajuns în regiune din Donbass.

"În prezent, peste 80 de autobuze au trecut deja graniţa regiunii Rostov. În primul rând, s-a organizat evacuarea copiilor. Populaţia civilă va trece punctele de control atât cu transportul public, cât şi cu transportul privat", a anunţat, conform TASS, serviciul de presă al Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, conform TASS, care citează martori oculari, la intrarea în Rusia (la punctul de control Matveev Kurgan din regiunea Rostov) pe sensul spre Federaţia Rusă s-a format un ambuteiaj de 22 km lungime cu maşinile cu cei care doresc să plece din Republica Populară Doneţk (RPD).

În momentul de faţă, doar femeile, copiii şi bărbaţii peste 60 de ani pot părăsi RPD.

Vineri, preşedinţii RPD şi RPL (Republica Populară Lugansk), Leonid Pasechnik şi Denis Pushilin, au anunţat evacuarea locuitorilor republicilor în legătură cu „ameninţarea tot mai mare cu începerea ostilităţilor”. Puşilin a afirmat că, în conformitate cu informaţiile sale, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensky va ordona în curând armatei să treacă la ofensivă şi să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului RPD şi LPR.

UPDATE 22:30 „Serviciul de informaţii militare al Ucrainei are informaţii cu privire la minarea unui număr de obiective de infrastructură socială în Doneţk de către serviciile speciale ruse pentru a le arunca în aer”, se arată în mesajul transmis pe pagina de Twitter în engleză a spionajului militar ucrainean.

Ştirea iniţială:

Într-o conferinţă de presă, ministrul pentru Integrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia încearcă să forţeze Ucraina să facă concesii.

La rândul său, Danilov a menţionat că Ucraina nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti, adăugând că o invazie rusă a Ucrainei la scară largă este puţin probabilă.

Washingtonul a descris vineri drept o manevră ''cinică'' anunţul evacuării către Rusia a civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, acţiune în care Statele Unite văd pregătiri ale unei ofensive militare a Rusiei, notează AFP.

Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o invazie în Ucraina sau o provocare prin care să justifice o invazie, ceea ce Rusia de asemenea neagă în continuare, în timp ce, conform SUA, circa 190.000 de militari ruşi sunt în apropierea graniţei ucrainene.

Sirenele au sunat în oraşul Doneţk; evacuarea civililor către Rusia a început la ora locală 20:00 

Un puternic sunet de sirene a fost auzit vineri după-amiază în centrul oraşului Doneţk, capitalei republicii omonime separatiste proruse din estul Ucrainei, unde mai devreme liderul local a anunţat evacuarea populaţiei civile către Rusia de teama unei ofensive a armatei ucrainene, intenţie negată de guvernul de la Kiev, transmite Reuters.

Conform unei surse a agenţiei ruse Interfax, vineri seară la ora locală 20:00  a început transportarea civililor către Rusia cu autobuzele.

Separatiştii din Doneţk şi Lugansk au anunţat anterior că vor evacua populaţia civilă către Rusia întrucât, susţin ei, armata ucraineană pregăteşte o ofensivă de anvergură, după ce joi şi vineri de-a lungul liniei de contact ce desparte armata ucraineană şi separatiştii s-au înmulţit încălcările armistiţiului convenit în 2015, incidente pentru care cele două părţi se acuză reciproc.

''O plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice'', a declarat într-un mesaj video pe contul său de Telegram liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin. El a mai spus că Rusia a acceptat să găzduiască în regiunea Rostov persoanele ce vor fi evacuate şi ''au fost create toate condiţiile pentru un tranzit rapid în punctele de control''.

Anunţul liderului separatiştilor din Doneţk a fost urmat la scurt timp de unul similar al celui din Lugansk, Leonid Pasecinik. ''Pentru a evita victime în rândul civililor, solicit locuitorilor republicii (...) să plece în cel mai scurt timp către teritoriul Federaţiei Ruse'', a transmis acesta într-un comunicat difuzat de mass-media locale. ''Rusia este dispusă să garanteze intrarea şi găzduirea organizată a rezidenţilor Republicii Populare Lugansk'', a asigurat el.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că nu ştie dacă decizia evacuării civililor din Donbas a fost coordonată cu guvernul rus. Preşedintele Vladimir Putin a remarcat însă la o conferinţă de presă agravarea situaţiei din estul Ucrainei şi a cerut Kievului să negocieze soluţionarea conflictului cu cele două provincii proruse, liderul de la Kremlin acuzând totodată guvernul ucrainean că nu pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk.

În acest timp, Kievul şi occidentalii acuză la rândul lor Moscova că încearcă să creeze un pretext în cele două provincii separatiste pentru a invada Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în faţa parlamentului de la Kiev că nu are în vedere nicio ofensivă asupra celor două provincii separatiste din Donbas.

Putin ordonă organizarea cazării pentru cei care părăsesc Donbasul

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

"Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.

Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble (aproximativ 114 euro) fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite