Președintele Ucrainei spune că situația din Bahmut se înrăutățește. Rușii încearcă de jumătate de an să cucerească orașul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situația din orașul Bahmut, situat pe linia frontului de est, devine "din ce în ce mai dificilă", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Distrugerile din Bahmut FOTO: Profimedia
Distrugerile din Bahmut FOTO: Profimedia

Forțele rusești încearcă să cucerească orașul de peste șase luni.

"Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile", a declarat Zelenski, scrie bbc.com.

Comentariile liderului ucrainean au fost făcute în timp ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China să nu înarmeze Rusia în timpul unei vizite la Kiev, luni.

Unele dintre cele mai aprige lupte care au avut loc de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu puțin peste un an au avut loc în Bahmut, în regiunea ucraineană Donețk, o parte din aceasta aflându-se sub controlul Rusiei și al aliaților săi separatiști.

Recent, eforturile forțelor rusești de a cuceri orașul industrial s-au intensificat, trupele sale câștigând teren.

Liderul separatist al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că "practic toate drumurile" spre oraș se află "sub controlul focului rusesc".

Vorbind despre situație în discursul său de seară, președintele Zelenski a declarat că reușita de a câștiga un punct de sprijin în Bahmut și de a asigura apărarea sa sunt puternic compromise de noul atac al Rusiei.

El a fost "recunoscător fiecărei persoane care ține cu eroism" zona.

De asemenea, președintele Zelenski a cerut încă o dată trimiterea de avioane de luptă moderne pentru ca "întregul teritoriu al țării noastre" să poată fi apărat de "teroarea rusă".

Cu ocazia vizitei sale surpriză de luni la Kiev, Janet Yellen a anunțat cel mai recent transfer de 1,25 miliarde de dolari (1 miliard de lire sterline) în ajutor economic și bugetar către Ucraina.

Dna Yellen a reiterat mesajul președintelui american Joe Biden - transmis în timpul propriei sale vizite la Kiev săptămâna trecută - potrivit căruia Washingtonul va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a câștiga războiul.

Vorbind pentru CNN, doamna Yellen a adăugat că, deși economia Rusiei nu a cedat încă sub sancțiunile vaste impuse Rusiei de puterile occidentale, se așteaptă ca aceasta să devină mai slabă în timp.

De asemenea, ea a declarat că abilitatea Rusiei de a reface echipamentele militare distruse în atacurile asupra Ucrainei este "pusă în pericol treptat", adăugând că orice mișcare din partea Chinei de a furniza astfel de armament Rusiei ar duce la consecințe "severe".

"Am fost extrem de clar că nu vom tolera încălcarea sistematică de către nicio țară a sancțiunilor pe care le-am instituit și care sunt menite să priveze Rusia de accesul la echipamente militare pentru a duce acest război", a spus ea.

"Și am fost foarte clari cu guvernul chinez și am spus clar firmelor și instituțiilor financiare chineze că consecințele încălcării acestor sancțiuni vor fi foarte severe".

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că China ia în considerare furnizarea de arme și muniții către Rusia. Beijingul a negat ferm afirmația.

Întâlnirea dintre cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, și președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc la Moscova săptămâna trecută, a fost considerată de mulți ca fiind un indiciu al legăturilor strânse ale Chinei cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite