Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-l susține pe Viktor Orban înainte de votul pentru UE

0
Publicat:

Zeci de mii de maghiari au mărșăluit sâmbătă prin centrul Budapestei pentru a-l susține pe premierul naționalist Viktor Orban, care se confruntă cu o provocare neașteptată din partea unui nou-venit în politică înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

Aflat la putere din 2010, Orban speră că partidul său, Fidesz, care nu este afiliat la nicio grupare din Parlamentul European (PE), va beneficia de o creștere a sprijinului extremei drepte în Europa, în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Premierul ungar a fost mult timp în dezacord cu ceilalți lideri din UE în legătură cu o serie de probleme, inclusiv prin refuzul de a trimite arme în Ucraina și menținerea legăturilor economice cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

„Europa se pregătește pentru război, cu anunțuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad”

Participanții la marș au fluturat steaguri, scandând „Ungaria-Ungaria” și au afișat bannere cu mesajul „Dă-ne pace, Doamne".

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-l susține pe Viktor Orban. FOTO captură video Facebook
Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-l susține pe Viktor Orban. FOTO captură video Facebook

Mulțimea a mărșăluit de la Podul cu lanțuri din Budapesta, de-a lungul clădirii parlamentului, până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susținătorilor.

„Suntem cel mai mare corp de pacificatori, cea mai mare forță de menținere a păcii din Europa. Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească în război, în propria distrugere. Europa se pregătește astăzi pentru război, cu anunțuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad", a declarat Orban.

„Trebuie să întoarcem Uniunea Europeană într-o altă direcție”

Participanții la miting au făcut declarații în aceeași cheie.

 „Trebuie să întoarcem Uniunea Europeană într-o altă direcție pentru a evita războiul ... Retorica venită din direcția Franței, a Regatului Unit și a Germaniei dorește în mod clar război, cu ajutorul SUA”, a spus un bărbat în vârstă de 62 de ani, participant la marș.

Aflat la jumătatea celui de-al patrulea mandat succesiv la putere, Viktor Orban a încercat să limiteze consecințele unui scandal de abuzuri sexuale care a dus la căderea a doi dintre principalii săi aliați politici, fostul președinte Katalin Novak și fostul ministru al justiției Judit Varga.

Partidul său, Fidesz, se ferește de Peter Magyar, un fost membru al guvernului, care a lansat o mișcare politică după ce a făcut comentarii incendiare despre funcționarea internă a guvernului Orban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite