LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva rusă a început în Lugansk. Ministerul britanic al Apărării: condițiile de vreme, nepropice pentru ofensive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 348-a zi de la începutul războiului în Ucraina.  Forțele ruse au început o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Zelenski și Macron, la Paris, Foto AFP
Zelenski și Macron, la Paris, Foto AFP

UPDATE 19.10 Reacția dură a Kievului, după ce Musk a întrerupt accesul la sateliții folosiți de dronele ucrainene

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt a reacționat furios după ce compania SpaceX a lui Elon Musk a declarat că a luat măsuri pentru a împiedica serviciul său de comunicații prin satelit Starlink să controleze dronele, care sunt esențiale pentru forțele Kievului în lupta împotriva invaziei rusești. Detalii aici

UPDATE 17.33 Panther, cel mai puternic tanc de luptă din lume, oferit Ucrainei de compania germană „Rheinmetall”

Compania germană „Rheinmetall” intenționează să furnizeze Ucrainei cel mai modern tanc de luptă KF-51 Panther, dar are nevoie de aprobarea guvernului federal german, scrie Handesblatt.

„Suntem în discuții cu Kievul cu privire la exportul Panther”, a declarat directorul general Armin Papperger într-un interviu acordat publicației germane. În plus, Ucraina și-a exprimat interesul pentru achiziționarea unui nou vehicul de luptă pentru infanterie Lynx. Detalii aici

UPDATE 16.02 Rusia condamnă implicarea din ce în ce mai mare a Europei în conflictul din Ucraina

Rusia a denunţat joi implicarea din ce în ce mai mare a ţărilor europene în conflictul din Ucraina prin livrările lor de armament către guvernul de la Kiev, dar a subliniat că aceasta nu o va împiedica să-şi ducă la îndeplinire obiectivele campaniei sale militare în ţara vecină, avertizând că ucrainenii vor fi cei care vor avea de suferit dacă Marea Britanie sau alte ţări occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului, relatează EFE şi Reuters. Detalii aici

UPDATE 15.19 Volodimir Zelenski: Rusia vrea să distrugă Republica Moldova

În timpul discursului de la Consiliul Europei, liderul de la Kiev a anunțat că Rusia vrea să distrugă politic Republica Moldova, plan al rușilor despre care, afirmă Zelenski, deja a informat-o pe președinta țării, Maia Sandu. Detalii aici

UPDATE 14.37 Marea Britanie cântărește riscurile de escaladare în cazul trimiterii de avioane de luptă

Marea Britanie este atentă la "potențialele riscuri de escaladare" atunci când ia în considerare trimiterea de avioane de război în Ucraina, a declarat Downing Street pentru agenția de știri PA.

Întrebat despre îngrijorarea unor aliați occidentali precum că furnizarea de avioane ar risca să atragă NATO în conflict, purtătorul de cuvânt al premierului a declarat: „În primul rând, nu am luat o decizie în ceea ce privește furnizarea de avioane de către Marea Britanie, în prezent oferim instruire. Marea Britanie este în curs de a furniza tancuri Challenger și am oferit și noi capacități cu rază mai lungă. de acțiune. Luăm aceste decizii cu grijă și o facem cu chibzuință. Suntem conștienți de potențialele riscuri de escaladare.

Dar până acum am fost încrezători că abordarea noastră este cea mai bună și mai rapidă cale de a ajuta Ucraina să pună capăt acestui război, ceea ce este, evident, în interesul tuturor. Iar Rusia este cea care continuă să ia măsuri de escaladare prin bombardarea civililor și purtând războiul ilegal din Ucraina”.

"Marea Britanie are un număr considerabil de Typhoon și de F-35", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak. "Bineînțeles că nu am face niciodată ceva care ar pune în pericol siguranța Regatului Unit".

El a adăugat că Marea Britanie va colabora cu partenerii internaționali pentru "a stabili cum am putea furniza (Ucrainei) capabilități la standarde Nato".

O decizie de a trimite Typhoon-uri ar avea nevoie de permisiunea Italiei, Spaniei și Germaniei, în timp ce F-35 ar avea nevoie de acordul SUA, a spus oficialul.

UPDATE 14.02 Văduvele militarilor ruși uciși în Donbas au primit haine de blană. Cum și-au exprimat recunoștința | VIDEO

Soțiile ocupanților uciși din autoproclamata și nerecunoscuta Republică Populară Donețk din regiunea Donețk, Ucraina au primit 21 de haine de blană.

Femeile le-au mulțumit rușilor "din inimă". Văduvele s-au aliniat în fața camerei de luat vederi pentru a-și exprima recunoștința pentru "ajutor", potrivit pravda.com.ua.

"Am primit în mod neașteptat un astfel de ajutor astăzi. Vă suntem foarte recunoscători. Familiile soldaților uciși s-au adunat aici. Cu adevărat, vă mulțumim din inimă!", a spus o femeie. Detalii aici

UPDATE 13.45 Cancelarul Germaniei spune că țara sa oferă cel mai mare ajutor Ucrainei dintre toate ţările din UE

Olaf Scholz a evidenţiat joi sprijinul ţării sale pentru Ucraina, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles, potrivit DPA.

Dintre ţările din UE, Germania oferă Ucrainei "cel mai mare sprijin financiar şi umanitar, dar şi cel mai concret sprijin în privinţa livrărilor de arme", a spus el, transmite Agerpres. Detalii aici

UPDATE 13.25 Zelenski, aclamat în Parlamentul European. „O Ucraină victorioasă va face parte din UE” VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost aclamat joi la Bruxelles de eurodeputaţi, care l-au aplaudat în picioare în plenul Parlamentului European, înaintea discursului său, relatează AFP, citată de Agerpres.

Volodimir Zelenski a fost primit joi, la Parlamentului European de la Bruxelles de preşedinta PE, Roberta Metsola.

Președintele Ucrainei s-a adresat deputaților europeni într-o ședință oficială, în care a declarat că apărarea teritoriului ucrainean împotriva invaziei ruse reprezintă de asemenea şi apărarea Europei, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE 12.30 SpaceX a limitat folosirea sateliților Starlink pentru controlul dronelor pe câmpul de luptă din Ucraina

SpaceX a lui Elon Musk a pus în aplicare măsuri pentru a împiedica forțele armate ucrainene să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei pentru controlul dronelor, a declarat președintele companiei pe 8 februarie, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE 12.07 Ministrul Apărării din Ucraina anunţă că se vor face schimbări în lupta anticorupţie

Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a anunţat miercuri schimbări la departamentul anticorupţie şi introducerea unui mecanism de control public după scandalul de corupţie din ministerul său.

Într-un mesaj postat pe Facebook, preluat de Ukrainska Pravda, Reznikov a declarat că, în materie de prevenţie şi luptă împotriva corupţiei, se acţionează în prezent în două direcţii.

Prima constă într-o schimbare la direcţia anticorupţie din cadrul Ministerului Apărării, pentru care se caută personal, transmite Agerpres.

UPDATE 11.57 Guvernatorul regiunii Lugansk: avem nevoie de echipamente grele și muniții de artilerie pentru a putea menține apărarea

Forțele rusești au intensificat semnificativ atacurile în estul Ucrainei și încearcă să străpungă apărarea ucraineană în apropierea orașului Kreminna, a declarat un guvernator regional.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că militarii ucraineni își mențin poziția în apropiere de Kreminna, pe care forțele rusești o dețin de luni de zile, dar a precizat că au nevoie de mai multe arme și muniții pentru a rezista.

"Pot confirma că a avut loc o creștere semnificativă a atacurilor și a bombardamentelor. În direcția Kreminna încearcă să-și valorifice succesul încercând să forțeze apărarea luptătorilor noștri", a declarat el pentru televiziunea ucraineană.

"Până acum nu au avut niciun succes semnificativ, forțele noastre de apărare rezistă ferm acolo".

Kreminna, care se află la aproximativ 100 km nord-vest de capitala regională Luhansk, avea o populație de aproximativ 18.000 de locuitori înainte de invazia rusă din 24 februarie anul trecut.

Spargerea liniilor ucrainene în apropiere de Kreminna ar duce forțele rusești cu un pas mai aproape de Kramatorsk ,un oraș mult mai mare.

"(Avem nevoie de) echipamente grele și muniție de artilerie - iar atunci nu numai că vom putea menține apărarea, dar vom putea realiza și o operațiune contraofensivă bună", a declarat Haidai.

UPDATE 11.26 Raport al serviciilor de informații estoniene: Moscova menține „cartea nucleară” pe masă ca instrument de influență anti-occidentală

Serviciul de informații al Estoniei afirmă că utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina este „puțin probabilă” din cauza „opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute”, se arată într-un raport publicat miercuri. Raportul de securitate internațională 2023 mai notează că Rusia menține „cartea nucleară” pe masă ca instrument de influență și pentru a descuraja națiunile occidentale să ajute Ucraina. Detalii aici

UPDATE 11.11 Muzicianul Roger Waters i-a criticat la ONU pe "provocatorii" invaziei ruse din Ucraina

Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei rock Pink Floyd, a denunţat miercuri atât invazia rusă, cât şi pe cei care au provocat-o, însă declaraţiile sale au atras critici ferme din partea Ucrainei.

"Invadarea Ucrainei de Federaţia Rusă a fost ilegală. O condamn în termenii cei mai fermi", a declarat rockerul englez prin videoconferinţă. Detalii aici

UPDATE 10.36 Ministerul britanic al Apărării: condițiile de vreme nu vor fi propice pentru o ofensivă

Cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații britanice sugerează că, în ultimele săptămâni, condițiile meteorologice de îngheț, inclusiv solul înghețat, au însemnat probabil că nu au existat prea multe schimbări în ceea ce privește condițiile de mobilitate interioară în estul Ucrainei.

Aceste condiții sunt "probabil să fie la cel mai rău nivel, cu condiții extrem de noroioase, pe la mijlocul și sfârșitul lunii martie", a adăugat Ministerul britanic al Apărării.

"Comandanții ambelor părți vor căuta foarte probabil să evite programarea unor ofensive majore în astfel de momente.

"Cu toate acestea, oportunitățile politice sau operaționale percepute pot anula astfel de preocupări, așa cum a demonstrat Rusia lansându-și invazia la sfârșitul lunii februarie 2022".

UPDATE 10.15 ISW: Rușii atacă furibund la est de Lugansk. Forțele ucrainene împiedică forțele rusești să obțină câștiguri semnificative

Forțele ruse au început o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). La ofensivă participă unități ale mai multor regimente ale diviziilor 144 și 3 de infanterie motorizată (Armata 20 de Arme Combinate, Districtul Militar de Vest), cu sprijinul unor unități ale Diviziei 76 aeropurtate și al unor unități nespecificate din Districtul Militar de Sud. Detalii aici

UPDATE 08.55 Cele trei cercuri de prieteni ai lui Putin. Care va prelua puterea după războiul din Ucraina?

Între cele trei cercuri apropiate președintelui Vladimir Putin se duce o luptă acerbă pentru preluarea puterii după războiul din Ucraina.

Dacă invazia lui Putin în Ucraina se încheie cu o înfrângere, va exista o schimbare de regim în Rusia. În schimb, dacă rușii vor câștiga, putem anticipa o întărire a acestuia. În orice caz, status quo-ul este exclus, scrie Slate.fr.

Istoria regimurilor rusești este istoria războaielor lor. Victorioșii devin mai agresivi; învinșii se clatină sau se prăbușesc. Astfel, Războiul Crimeei a dus la o slăbire de durată a Imperiului rus; înfrângerea în fața Japoniei a dus la revolte pe nava de luptă Potemkin; Primul Război Mondial la revoluție și război civil, intervenția din Afganistan a dus la căderea Uniunii Sovietice, iar cel de-al doilea război din Cecenia a permis consolidarea puterii actualului președinte rus. Detalii aici

UPDATE 08.53 Opțiunile strategice ale SUA în privința războiului din Ucraina

Confruntate cu o potențială invazie chineză a Taiwanului și cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, SUA au o politică strategică ce poate fi considerată un amestec de contradicții, dileme și paradoxuri, scrie Harlan Ullman, consilier senior la Atlantic Council. Detalii aici

UPDATE 08.50 Celebrul naționalist rus Igor Mangușev a murit după ce a fost împușcat în cap

Celebrul căpitan al armatei ruse și mercenar Igor Mangushev a murit la spital, la câteva zile după ce a fost împușcat în cap de la mică distanță în Ucraina, au anunțat prietenii săi.

Soția lui Mangushev, Tatiana, a descris uciderea acestuia ca fiind o execuție. El a comandat o unitate antidronă în Luhanskul ocupat, dar fusese, de asemenea, unul dintre fondatorii unui grup de mercenari care a luptat împotriva forțelor ucrainene în 2014, scrie bbc.com. Detalii aici

UPDATE 05:50 Volodimir Zelenski primeşte la Paris sprijin din partea aliaţilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie" şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie AFP. Detalii aici

UPDATE 04:00 Zelenski consideră că Macron s-a schimbat cu adevărat și între cei doi există o încredere reală

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul francez Le Figaro, că Emmanuel Macron s-a schimbat și acum între cei doi există o încredere reală.

Liderul ucrainean consideră că omologul său francez s-a schimbat de data aceasta. El crede că există o încredere reală între cei doi mai ales că Macron a fost cel care a deschis ușa livrărilor de tancuri și cel care susține candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană. 

"Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta. La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal", a declarat Zelenski. Detalii aici

UPDATE 03:00 Volodimir Zelenski: Dacă ruşii cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat miercuri jurnalului francez Le Figaro că, dacă ruşii cuceresc Bahmut, un oraş din est scenă de peste şase luni a unor lupte sângeroase, ar avea un "avantaj" şi ar dori să "meargă mai departe", notează AFP.

"Din punct de vedere strategic, Bahmut nu are prea mare importanţă pentru că ruşii au distrus complet oraşul cu artileria lor. Dar dacă ei cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Asta le va oferi un avantaj", a spus el, adăugând: "întrebarea este ce se întâmplă după Bahmut?".

"Trebuie să rezistăm pentru a primi arme", a declarat Zelenski. Detalii aici

UPDATE 00:00 Tancurile britanice vor fi operaționale peste câteva săptămâni

Tancurile britanice Challenger promise de Londra Kievului vor fi operaţionale "luna viitoare" în Ucraina, a declarat miercuri premierul britanic Rishi Sunak, într-o conferinţă de presă, relatează AFP.

"Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Regatul Unit, n.red.) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare", a declarat Sunak alături de preşedintele ucrainean Zelenski, în sud-vestul Angliei, confirmând calendarul dat în ianuarie de guvern care menţiona că livrările vor avea loc la sfârşitul lunii martie. Detalii aici

Zelenski a sosit la Paris pentru un dineu cu Macron şi Scho

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri seară pe aeroportul Orly, lângă Paris, înainte de a lua cina cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse. Detalii aici

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri