ISW: Rușii atacă furibund la est de Lugansk. Forțele ucrainene împiedică forțele rusești să obțină câștiguri semnificative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse au început o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). La ofensivă participă unități ale mai multor regimente ale diviziilor 144 și 3 de infanterie motorizată (Armata 20 de Arme Combinate, Districtul Militar de Vest), cu sprijinul unor unități ale Diviziei 76 aeropurtate și al unor unități nespecificate din Districtul Militar de Sud.

Artileriștii ucraineni trag spre pozițiile ruse, în apropiere de Lugansk Foto AFP
Artileriștii ucraineni trag spre pozițiile ruse, în apropiere de Lugansk Foto AFP

Forțele ruse au recăpătat inițiativa în Ucraina și au început următoarea lor ofensivă majoră în regiunea de est Lugansk, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport, potrivit The Guardian.

„Angajamentul unor elemente semnificative ale a cel puțin trei divizii majore rusești în operațiunile ofensive din acest sector indică ofensiva rusă a început, chiar dacă forțele ucrainene împiedică până acum forțele ruse să obțină câștiguri semnificative.”

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut semnificativ în ultima săptămână, surse rusești raportând că trupele Moscovei atacă liniile de apărare ucrainene și fac progrese minore de-a lungul frontierei Harkov-Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna.

Imaginile care au fost confirmate prin geolocalizare a luptelor au confirmat succesele rusești în zona Dvorichne, la nord-vest de Svatove.

Angajarea unor elemente semnificative din cel puțin trei mari divizii rusești pentru operațiuni ofensive în acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă până în prezent forțele ucrainene împiedică forțele rusești să obțină câștiguri semnificative.

Potrivit experților, implicarea unor părți semnificative din cel puțin trei mari divizii rusești în operațiunile ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă până acum forțele ucrainene au împiedicat trupele trimise de Putin să obțină un succes semnificativ.

Luptele grele continuă și devin din ce în ce mai intense în multe zone din estul Ucrainei. Rușii spun că au făcut câteva progrese, dar cu siguranță lucrurile sunt dificile, în special în jurul orașului Bahmut. Rușii susțin că au cucerit câteva sate în nordul și sudul orașului, în încercarea lor de a încercui zona, iar luptele devin tot mai brutale pe zi ce trece.

ISW consideră că ofensiva rușilor nu a căpătat încă un impuls maxim: comandamentul rus nu a activat încă unități ale Diviziei 2 de pușcași motorizați (Armata 1 de tancuri a Gărzii, Districtul Militar de Vest), care a fost desfășurată în ianuarie în regiunea Lugansk, după ce a fost trimisă în Belarus.

Deși forțele rusești din regiunea Lugansk dețin în prezent inițiativa, în sensul că forțele rusești stabilesc termenii de angajare, punând capăt perioadei de inițiativă ucraineană din august 2022, capacitatea de luptă a rușilor ar putea duce la un punct culminat pe linia Svatove-Kreminna, fără a atinge obiectivul de a captura întreaga regiune Lugansk și Donețk, obiectivul declarat de Kremlin.

Acest punct culminant este probabil să creeze o oportunitate pentru ca forțele ucrainene să o folosească pentru propria contraofensivă, cred analiștii de la ISW.

Comandamentul așa-numitei Miliții a autoproclamatei Republici Populare Donețk ar fi preluat controlul unui batalion de artilerie rusesc, probabil ca parte a unui efort de a consolida forțele degradate din Donețk înaintea unei iminente ofensive rusești.

Este probabil ca Ministerul rus al Apărării să încerce să remedieze eficiența scăzută a forțelor din Donbas prin integrarea rapidă a personalului rus.

Armata ucraineană raportează o intensificare a bombardamentelor rusești în mai multe regiuni din nordul țării

Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei, potrivit CNN.

Oleg Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat că doi civili au fost uciși în Dvorichna, un sat situat la est de orașul Harkov. Forțele rusești ocupă poziții pe malul estic al râului Oskil din apropiere.

Mai la nord, în apropiere de granița cu Rusia, cinci persoane au fost rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Vovchansk, care se află în mod regulat sub tir, potrivit lui Siniehubov.

„Cel puțin șapte clădiri de apartamente și două clădiri rezidențiale private au fost avariate de tiruri de artilerie în Vovchansk”, a declarat el pe Telegram.

Liniile de front de-a lungul graniței regionale din Harkov și Lugansk au fost supuse mai multor bombardamente rusești în ultima lună.De asemenea, armata ucraineană a raportat miercuri că peste 30 de așezări din regiunile Harkov și Șumî au fost ținta unor focuri de armă, unele dintre bombardamente fiind direcționate de pe teritoriul rusesc.

„Ocupanții au continuat să bombardeze granița regiunii Șumî cu mortiere” de 12 ori miercuri seară în zona Seredina-Buda - care se află chiar lângă granița cu Rusia -, potrivit Comandamentului Operațional Nord. Nu au fost raportate victime.

Rușii avansează la Bahmut

În raportul său zilnic, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au folosit lovituri aeriene pentru a sprijini trupele de la sol în apropiere de Bahmut, aproape o duzină de așezări din zonă fiind supuse tirurilor de artilerie.

Un cont neoficial pe Telegram al trupelor din Brigada 46 ucraineană, care se află în zona Bahmut de mai multe săptămâni, a declarat că rușii au ajuns la o autostradă la nord-vest de oraș și că luptele continuă acolo.

Statul Major General a declarat că au avut loc, de asemenea, lovituri aeriene de-a lungul altor părți ale liniilor de front din regiunea Donețk, la sud-vest de orașul Donețk ocupat de ruși.

În acea zonă au avut loc lupte intense care au implicat tancuri și artilerie în ultimele săptămâni, în timp ce forțele rusești au încercat să spargă apărarea ucraineană.

Bombardamente intense și în regiunea Herson

Potrivit armatei ucrainene, au avut loc, de asemenea, bombardamente intense asupra orașelor și satelor din zonele recent eliberate din Herson, în sud. Aceasta a enumerat 10 zone care au fost bombardate, inclusiv orașul Herson.

Armata a mai spus că în părțile ocupate din Herson, rușii „desfășoară măsuri de filtrare împotriva civililor”. Măsurile de filtrare includ detenția și deportarea pe teritoriul rusesc.

„În primul rând, este vorba despre cei care au lucrat în instituțiile de stat ucrainene și care refuză să coopereze cu administrația de ocupație rusă și să meargă la muncă. De asemenea, invadatorii amenință că cei care nu primesc pașapoarte rusești până în luna martie vor fi supuși automat măsurilor de filtrare”, a precizat armata.

Atacuri ale armatei ucrainene

Ucrainenii au declarat că continuă să vizeze centrele militare rusești din spatele liniilor de front.

„În cursul zilei trecute, aviația Forțelor de Apărare a efectuat 21 de lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului și echipamentelor militare ale ocupanților și 3 lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene. ...Două zone de concentrare a efectivelor, un depozit de muniții și un depozit de combustibil și petrol”, a precizat Statul Major General, potrivit CNN.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite