LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: Fiecare atac rusesc va primi un „răspuns”. Circa 20.000 de invadatori ruși uciși din decembrie încoace
0Este a 433-a zi de război la scară largă în din Ucraina. Volodimir Zelenski avertizează armata rusă că fiecare atac împotriva țării sale va primi un „răspuns”. Circa 20.000 de invadatori ruși au fost uciși, iar alții 80.000 răniți din decembrie încoace, afirmă Casa Albă.
UPDATE 19.53 Putin, la fel ca Stalin: O posibilă explicație pentru schimbările frecvente din conducerea militară a Rusiei
Comportamentul lui Vladimir Putin față de generalii săi aduce aminte de cel al lui Iosif Visarionovici Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Putin evită orice posibilitate ca vreun comandant militar rus să capete alură de erou în războiul din Ucraina.
Convins că va câștiga rapid în Ucraina, liderul de la Kremlin nu a numit la început un comandant pentru soldații pe care i-a trimis la moarte în Ucraina. Practic, el spera să se prezinte drept creierul așa-zisei operațiuni militare speciale și să-și atragă toate elogiile în caz de victorie.
Ulterior, pe fondul împotmolirii invaziei, Putin a decis să predea comanda generalului Aleksandr Dvornikov. Numit în aprilie 2022, Dvornikov a fost înlăturat o lună mai târziu din cauza faptului că nu ar fi îndeplinit obiectivele stabilite de Kremlin. Detalii aici
UPDATE 19.18 Danemarca anunță un nou sprijin pentru Ucraina
Danemarca va oferi Ucrainei echipament militar şi un sprijin financiar în valoare de 250 de milioane de dolari, a anunţat marţi ministrul Apărării din ţara nordică, Troels Lund Poulsen.
Demnitarul danez a spus că ţara sa îşi va reduce prezenţa în Irak începând cu 2024 şi se va concentra în schimb pe ţările baltice, punând la dispoziţia NATO un batalion pentru apărarea regiunii, transmite Agerpres.
Batalionul ar urma să cuprindă între 700 și 1.200 de soldaţi şi să fie desfăşurat în Letonia pentru o perioadă de 4-6 luni în fiecare an.
UPDATE 17.50 Cum folosesc ucrainenii o consolă pentru jocuri pe câmpul de luptă FOTO VIDEO
Soldații ucraineni au fost filmați mânuind un dispozitiv neobișnuit pe câmpul de luptă: o consolă de jocuri video, relatează Insider.
Portalul ucrainean TPO Media a publicat imagini în care soldați ucraineni operează o turelă de mitralieră folosind ceea ce pare a fi o Steam Deck - o consolă portabilă pentru jocuri video pe care compania Valve a lansat-o anul trecut. Detalii aici
UPDATE 17.44 Metoda ingenioasă prin care un fermier ucrainean și-a deminat pământul pe care face agricultură VIDEO
Deoarece nu are timp să aștepte ca armata să vină să demineze pământul, un fermier din satul Harkove a recurs la o metodă ingenioasă pentru curățarea terenurilor.
Un fermier ucrainean și-a echipat tractorul cu panouri de protecție luate de la tancurile rusești și îl operează prin telecomandă pentru a demina pământul, relatează Reuters. Detalii aici
UPDATE 17.15 Cum încearcă Rusia să stopeze contraofensiva Ucrainei. Ce efect are bombardarea uzinei de la Pavlohrad
Bombardarea de către ruși a Uzinei Chimice de la Pavlohrad este considerată de experții militari ca o încercare de oprire a contraifensivei ucrainene. Atacul a provocat detonarea combustibilului solid pentru rachete, ce era depozitat aici încă din epoca sovietică.
Surse ucrainene au raportat că apărarea aeriană a Ucrainei a doborât luni seară 15 din cele 18 rachete lansate de bombardierele strategice ruse Tupolev Tu-95 și Tu-160. Ministerul rus al apărării a declarat că atacurile au perturbat cu succes „producția de resurse militare”, relatează newsweek.com.
Unele surse rusești au declarat inițial că atacul a vizat un nod feroviar cheie din oraș și a distrus sistemele antiaeriene pentru viitoarea ofensivă a Kievului. Detalii aici
UPDATE 15.57 Ministrul rus al Apărării a dispus dublarea producţiei de rachete de înaltă precizie
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a asigurat marţi că regimul de la Moscova ia măsuri pentru a creşte producţia de arme de care trupele ruse au nevoie în așa-zisa operaţiune militară specială - așa cum numește Rusia războiul - din Ucraina, unde luptele cu armata ucraineană se desfăşoară „pe toată linia de contact a frontului”.
Vorbind la o reuniune cu ofiţerii superiorii din armata rusă, Şoigu a spus că trupele ruse nu luptă doar împotriva armatei ucrainene, ci şi împotriva „asistenţei militare fără precedent din partea Occidentului”. Detalii aici
UPDATE 15.54 De ce atacă rușii zone rezidențiale din Ucraina? Explicația Kievului
Regimul de la Moscova şi-a schimbat tactica în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei, vizând în mod deliberat zone rezidenţiale cu atacuri de rachete, spune consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.
„Nu există nicio îndoială că ei efectuează atacuri directe asupra clădirilor rezidenţiale civile ori a zonelor cu mai multe case cu populaţie civilă”, a declarat marţi Podoliak într-o intervenție la televiziune ucraineană.
În opinia sa, unul dintre scopurile acestei tactici este să încerce să provoace o contraofensivă precipitată și insuficient pregătită.
De asemenea, consideră Podoliak, Moscova încearcă să-i influenţeze pe occidentali, care, impresionaţi de uciderea de civili ucraineni, ar putea începe să ceară negocieri urgente. Detalii aici
UPDATE 15.37 Lukașenko ordonă intensificarea vigilenței la granițele Belarusului
Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a dat ordin miercuri să fie intensificată vigilenţa la frontierele țării sale pentru a împiedica pătrunderea în ţară a „sabotorilor” din Ucraina, relatează EFE, potrivit Agerpres.
„Situaţia ne obligă să reacţionăm la situaţia creată”, a declarat Lukaşenko într-o reuniune dedicată securităţii şi protecţiei frontierelor ţării, citat de agenţia de presă Belta.
Ţinând cont de aceasta, „am dat ordin guvernului şi responsabililor de la apărare şi securitate să elaboreze măsuri pentru a împiedica intrarea în Belarus a diferiţilor sabotori”, a adăugat el.
Lukaşenko a subliniat că situaţia din jurul Belarusului rămâne complexă şi că de-a lungul frontierelor se observă provocări, iar potenţialul militar al NATO este în creştere.
UPDATE 15.31 Risc de dezamăgire pentru Ucraina la summitul NATO din iulie. Așteptări și temeri
Speranţele Ucrainei de a obţine un parcurs mai precis spre aderarea la NATO s-ar putea încheia cu o dezamăgire, potrivit informaţiilor obţinute de agenţia dpa, citată de Agerpres.
SUA, Germania și alți membri ai alianţei militare occidentale au specificat, recent, în mod clar, că nu doresc să îşi asume niciun angajament care ar depăşi substanţial declaraţia NATO de la summitul din 2008.
Șefii de stat şi de guvern au convenit atunci că Ucraina şi Georgia ar trebui să adere la NATO, însă nu a existat un calendar sau o foaie de parcurs, aminteşte marţi agenţia germană de presă.
Volodimir Zelenski a cerut recent NATO să deschidă calea pentru aderarea ţării sale la Alianţă la viitorul summit din luna iulie, spunând că Ucraina are trebui să primească „o bine-meritată invitaţie”.
Potrivit președintelui Zelenski, soldaţii ucraineni contribuie mai mult decât oricare alţii la securitatea euro-atlantică. Detalii aici
UPDATE 14.33 Un oficial din armata ucraineană, suspendat din cauza unor suspiciuni de corupție
Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a anunțat suspendarea unui oficial suspectat de corupție, relatează The New Voice of Ukraine.
Comandamentul Operațional Sud nu a dat numele oficialului suspendat din cauza suspiciunilor de corupție, dar anunțul său survine după ce un fost deputat a susținut că un comisar militar din regiunea Odessa (sud-vest) a cumpărat o vilă în valoare de 4,4 milioane de dolari pentru mama sa în stațiunea Marbella, din Spania, i-ar soția sa și-a achiziționat un Mercedes-Benz G63 AMG în valoare de 296.000 de dolari. Detalii aici
UPDATE 14.02 Liderul cecen Ramzan Kadîrov își anunță intenția de a înființa o forță internațională de mercenari
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat într-un interviu acordat pentru agenția de presă RIA Novosti că intenționează să înființeze o armată privată care ar putea lupta oriunde în lume pentru a proteja „populațiile asuprite”.
Kadîrov, care excludea anterior crearea unei forțe proprii de mercenari, spune că s-a răzgândit în această privință și intenționează să dispună de o armată pe care să o trimită în „diferite state” pentru a „apăra” popoarele din „țările care se autointitulează drept cele mai democratice” din lume.
Deși susține că este pregătit să recruteze oameni din întreaga lume, totuși liderul cecen le transmite potențialilor candidați să nu fie motivați de „bani”. Detalii aici
UPDATE 12.57 Olaf Scholz, avertisment pentru Ucraina: Nu are dreptul să lanseze tiruri cu arme germane asupra teritoriului Rusiei
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Ucraina nu are dreptul să utilizeze armele primite din partea Germaniei pentru a efectua tiruri asupra teritoriului Federaţiei Ruse, potrivit publicaţiei germană Die Zeit, citată de agenţia de presă ucraineană Unian. Detalii aici
UPDATE 12.32 Data avansată de un separatist pro-rus pentru declanșarea contraofensivei ucrainene
Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, susține Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR), în estul Ucrainei, relatează EFE, potrivit Agerpres.
„Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO”, a declarat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk Andrei Marociko, citat de agenţia oficială de presă TASS.
„Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei”, a insistat el. Detalii aici
UPDATE 11.39 Noroiul este un impediment pentru una dintre armele occidentale primite de Kiev
Noroiul afectează câmpurile de luptă din estul Ucrainei creând probleme de mobilitate pentru forțele ruse și ucrainene și încetinind operațiunile ambelor părți beligerante. Acesta dăunează însă și unor arme mai pretențioase de fabricație occidentală.
Starea terenului se dovedește a fi un obstacol pentru trupele Kievului care operează unele echipamente militare germane, și anume obuziere de 155 mm care sunt extrem de sensibile la murdărie. Detalii aici
UPDATE 11.30 Zelenski avertizează că fiecare atac rusesc va primi „răspuns” din partea Ucrainei
Președintele ucrainean a declarat că în aşezarea Lizunovka, regiunea Cernihiv (Cernigov), o bombă a distrus o „altă şcoală ucraineană” şi a curmat viaţa unui băiat de 14 ani care se afla în apropierea clădirii, iar la Pavlohrad, în regiunea Dnipropetrovsk, rachetele „teroriştilor” au omorât alți doi tineri.
„Cele mai profunde condoleanţe familiilor! Alte 40 de persoane - femei, copii şi bărbaţi - au primit asistenţă medicală în urma rănilor şi traumatismelor”, a spus preşedintele ucrainean.
„Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru”, a spus preşedintele ucrainean. Detalii aici
UPDATE 10.00 Ambasadorul SUA la ONU, în vizită în Brazilia după comentariile controversate ale preşedintelui Lula despre Ucraina
Un reprezentant de rang înalt al Statelor Unite soseşte luni în Brazilia în speranţa reînnoirii dialogului cu preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, ale cărui declaraţii controversate despre conflictul din Ucraina au deranjat Washingtonul.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU, va purta marţi discuţii la Brasilia cu oficiali guvernamentali, după care va călători miercuri la Salvador, inima comunităţii afro-braziliene, pentru a discuta despre egalitatea rasială.
Persoane din anturajul său insistă că aceasta îşi va concentra atenţia asupra cooperării dintre Brazilia şi SUA, mai degrabă decât asupra comentariilor preşedintelui brazilian despre Ucraina. Dar, a spus un oficial sub protecţia anonimatului, Thomas-Greenfield va avea ocazia să „facă un bilanţ” în acest sens. Detalii aici
UPDATE 09.00 Ce sunt, de fapt, și cum operează „forțele speciale ruse”. Explicația analistului Mark Galeotti
În cartea sa, „Războaiele lui Putin”, analistul în materie de Rusia Mark Galeotti descrie ce sunt și cu ce se ocupă Spețnaz, unitățile cu destinație specială.
Se scriu și se spun multe lucruri despre Spețnaz, dar, de fapt, se știe foarte puțin despre ce sunt aceste unități și scopul pentru care au fost create.
Un veteran a explicat de ce în viziunea lui aceste forțe sunt despre precizie și determinare, mai degrabă decât despre forță brută și curaj: „Curajul este dorința de a muri încercând să atingi obiectivul; determinarea este voința de a găsi o cale de a ajunge acolo rămânând în viață”. Detalii aici
UPDATE 06.00 Ucraina şi Canada se angajează să îşi continue cooperarea pe termen lung
Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au anunţat luni continuarea programului bilateral de cooperare pe termen lung, transmite AFP.
Cei doi lideri au avut luni o conversaţie telefonică la finalul căreia şeful guvernului canadian s-a angajat să susţină „Ucraina cât va fi nevoie”. „Canada va continua să le ofere asistenţă militară, umanitară şi financiară”, a asigurat premierul Trudeau pe Twitter.
La rândul său, în cadrul discursului zilnic televizat, preşedintele ucrainean a lăudat luni seara programul „de cooperare pe termen lung în domeniul apărării dintre Ucraina şi Canada”. „Canada a început deja confiscarea bunurilor ruseşti”, a afirmat preşedintele Zelenski, adăugând că „acesta este un exemplu semnificativ pentru toate celelalte ţări ale lumii”. Detalii aici
UPDATE 05.00 Diplomaţii germani expulzaţi au părăsit Rusia
La mai bine de o săptămână după anunţul expulzării, un grup de diplomaţi germani a părăsit luni Rusia, a anunţat Ministerul de Externe de la Berlin, informează dpa.
Guvernul de la Moscova a anunţat săptămâna trecută că peste 20 de membri ai personalului diplomatic german vor trebui să îşi facă bagajele. Motivul invocat a fost plecarea forţată a unor diplomaţi ruşi de la Berlin.
Numărul exact al diplomaţilor ruşi care au fost expulzaţi nu a fost furnizat de Ministerul german de Externe. Conform acestuia, „cu scopul de a reduce prezenţa serviciilor de informaţii ruse în Germania, guvernul federal este în contact cu partea rusă în ultimele săptămâni. Drept urmare, membri ai reprezentanţelor Rusiei în Germania au plecat la mijlocul lunii”.
Activităţile acestora nu au fost în concordanţă cu statutul lor diplomatic, a spus ministerul, adăugând că, spre deosebire de ruşi, colegii germani au acţionat întotdeauna în conformitate cu statutul lor diplomatic.
Germania şi Rusia şi-au expulzat reciproc în mod repetat diplomaţi în trecut, pe fondul unor tensiuni bilaterale serioase. Astfel, numărul reprezentanţilor diplomatici ale cele două ţări s-a redus semnificativ.
UPDATE 04.00 Vizitele internaționale ale liderului rus se vor reduce la apeluri video
Un oficial ucrainean declară, pe rețelele de socializare, că vizitele oficiale ale lui Vladimir Putin se vor reduce la apeluri video.
„Tot „globalismul” și „vizitele internaționale” ale lui Putin sunt acum doar comunicări video cu lumea exterioară dintr-un loc nedefinit de anchetatori”, a declarat Mihailo Podoliak.
Consilierul președintelui ucrainean este încrezător că liderul rus va fi arestat dacă va alege să se deplaseze în Africa de Sud.
UPDATE 03.00 Voluntar american, ucis în Ucraina
Un fost pușcaș marin american ar fi murit la periferia orașului Bahmut. Cooper „Harris” Andrews a fost lovit probabil de un mortier pe 19 aprilie, relatează CNN, care a discutat cu mama și colegii săi din Ucraina.
UPDATE 02.00 Zelenski precizează că două persoane au murit în atacul asupra oraşului Pavlohrad
Atacurile ruseşti cu rachete din timpul nopţii de duminică spre luni asupra oraşului Pavlohrad din estul Ucrainei au ucis două persoane şi au rănit alte 40, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.
„Rachetele teroriştilor au luat viaţa a două persoane, bărbaţi foarte tineri”, a informat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de luni seara.
„Alte 40 de persoane, femei, copii, bărbaţi, au fost tratate” în urma rănilor suferite, a adăugat şeful statului ucrainean.
Atacul asupra oraşului Pavlohrad, care este şi nod feroviar, a avut loc în timpul celui de-al doilea val de atacuri ruseşti cu rachete la nivel naţional în ultimele trei zile.
Preşedintele Volodimir Zelenski a mai spus că un băiat de 14 ani a fost ucis de o bombă în apropierea şcolii sale aflate în regiunea Cernigău, în apropiere de graniţa cu Rusia.
UPDATE 00.00 Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din decembrie
Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din luna decembrie şi alţi 80.000 au fost răniţi în lupte, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, transmite AFP.
„Din decembrie, estimăm că Rusia a numărat peste 100.000 de combatanţi ucişi sau răniţi, dintre care 20.000 de morţi în lupte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în timpul unei conferinţe de presă.
El a precizat că jumătate dintre cei morţi aparţin grupării de mercenari Wagner, fiind vorba, în mare parte, de foşti prizonieri „aruncaţi în luptele de la Bahmut fără pregătire suficientă sau comandă militară adecvată”.
„Concluzia este că ofensiva Rusiei s-a întors împotriva ei”, a spus John Kirby. Detalii aici