LIVE TEXT | Război în Ucraina. Americanii trimit Kievului inclusiv antene de satelit. Medvedev, propunere monstruoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un blogger militar rus a raportat că Grupul Wagner recrutează soldați pentru a forma și/sau completa echipajele sistemelor de rachete de apărare aeriană Pantsir-S1, ale sistemului de apărare aeriană S-300, echipaje pentru elicoptere și avioane de atac cu aripi fixe și specialiști în război electronic.

Elicopter rus. Foto: Arhiva Adevărul
Elicopter rus. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 22.01 SUA anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, ce include în premieră antene de satelit

Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de circa 275 milioane de dolari, care va cuprinde pentru prima dată antene de satelit din rezervele armatei americane, informează AFP.

Această a 24-a tranşă de asistenţă militară directă pentru Ucraina este destinată 'să răspundă nevoilor urgente de securitate şi de apărare ale Ucrainei', a indicat într-un briefing de presă o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Astfel, Washingtonul va trimite rachete de precizie pentru sistemele de artilerie HIMARS deja livrate Kievului, obuze compatibile cu celelalte sisteme de care dispun forţele ucrainene, precum şi o varietate de muniţii şi armamente antitanc.

De asemenea, Pentagonul va livra pentru prima dată Kievului patru antene de satelit.

Acestea 'nu sunt antene Starlink', a precizat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului. Ele 'le vor oferi capacităţi de comunicaţie suplimentare ucrainenilor într-un moment crucial, dar sunt diferite de ceea ce furnizează Starlink', a precizat ea.

Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că antenele de satelit ale armatei americane nu sunt menite să se 'substituie' celor ale SpaceX.

UPDATE 21.55 Kievul este în beznă. Întreruperi fără precedent de electricitate prevăzute în regiune

Întreruperi de electricitate 'fără precedent' sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK, transmite AFP. Detalii aici

UPDATE 21.34 Viktor Orban critică asistența financiară pentru Ucraina: „Occidentul pro-război să plătească pentru reconstrucție”

Ungaria se află în faţa unor decizii dificile dacă să participe sau nu la procesul de susţinere financiară a Ucrainei, a declarat vineri la postul de radio Kossuth premierul ungar Viktor Orban, relatează agenţia MTI.

Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de circa 5 miliarde de euro pe lună pentru a nu intra în colaps în timp ce continuă războiul cu Rusia, iar întrebarea acum este cine va oferi aceşti bani.

Discuţii sunt în desfăşurare despre cum ar trebui împărţită această contribuţie între UE şi SUA, de asemenea despre cum să fie împărţită mai departe contribuţia între statele blocului comunitar dacă UE va participa la susţinerea financiară a Ucrainei şi dacă toate statele membre vor dori să contribuie, a indicat premierul ungar. Detalii aici

UPDATE 21.02 Cum riscă rușii să piardă în Ucraina întreaga flotă a celui mai modern elicopter de atac al lor VIDEO

În timpul războiului din Ucraina, rușii au rămas fără cel puțin 23 de elicoptere Kamov Ka-52 „Aligator” (denumire NATO: Hokum B), care sunt cele mai moderne elicoptere atac produse de Federația Rusă. Practic, în curând, ucrainenii ar sta la baza unei extincții a „Aligatorilor” de pe front.

De precizat că, aceste pierderi nu sunt cele raportate de partea ucraineană care ar putea fi subiectivă, ci avem de-a face cu unele probate cu imagini video sau foto şi că există posibilitatea ca pagubele reale să fie mai mari decât cele catalogate de Oryx Spioenkopp. De altfel chiar portalul mai specifică faptul că se află în posesia unor dovezi că și alte 5 elicoptere rusești au fost distruse în lupte, dar a precizat și că nu s-a reușit încă identificarea modelelor lor. 

Continuarea aici

UPDATE 20.41 Kievul cere Teheranului să înceteze furnizarea de arme Moscovei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut vineri Teheranului să înceteze "imediat" să mai furnizeze arme Moscovei, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său iranian, prima între cei doi de când Kievul a acuzat Rusia că loveşte oraşele ucrainene cu drone de fabricaţie iraniană. Detalii aici

UPDATE 20.17 Mii de protestatari cehi, anti-UE și anti-NATO, cer un nou guvern și negocieri directe cu Rusia

Mii de cehi au protestat vineri la Praga, cerând guvernului de centru-dreapta demisia pentru a permite alegeri anticipate și cerând discuții cu Rusia privind aprovizionarea cu gaz înainte de venirea iernii.

Manifestația de Ziua Națională din piața principală din Praga a fost a treia organizată de mișcările politice de extremă dreaptă, grupurile marginale și Partidul Comunist. Poliția a estimat că protestul de vineri a adunat mai puține persoane decât cele doua mitinguri anterioare, numărul participanților de vineri fiind mai mic decât cel al zecilor de mii. Detalii aici

UPDATE 19.28 Șoigu anunță încheierea mobilizării parțiale. Putin vrea „numai militari bine pregătiți” în prima linie VIDEO

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că „mobilizarea parţială” anunțată în septembrie s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă, relatează Reuters.

Vorbind la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin difuzată de televiziunea de stat, Șoigu i-a spus lui Putin: „Sarcina stabilită de dumneavoastră de (mobilizarea) a 300.000 de oameni a fost finalizată. Nu sunt planificate alte măsuri”. Detalii aici

UPDATE 18.35 Medvedev, propunere monstruoasă. Cere Kievului să recunoască anexările în schimbul alimentării cu electricitate

Situația aprovizionării cu energie electrică din Ucraina se va îmbunătăți dacă Kievul va recunoaște cerințele Rusiei și rezultatele referendumurilor, a scris vineri, pe canalul său de Telegram, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Detalii aici

UPDATE 18.34 Comisia Europeană, despre discursul lui Putin: „Adevărul este fals, iar falsul este adevăr”

Comisia Europeană a pus la îndoială vineri credibilitatea declaraţiilor lui Vladimir Putin, potrivit căruia lumea trece prin cei mai periculoşi ani de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, apreciind că, în gura liderului de la Kremlin, „adevărul este fals, iar falsul este adevăr”.

„Pentru mine, discursul lui Putin nu este decât ceva <<orwellian>>”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali.

În ceea ce privește discursul lui Putin, „ceea ce pare eronat este corect, iar ceea ce afirmă că este corect este eronat; adevărul este fals, iar falsul este adevăr”, a subliniat oficialul european.

Purtătoarea de cuvânt a SEAE a trecut în revistă fapte, și anume că „Rusia duce un război de agresiune ilegal şi neprovocat împotriva Ucrainei”, „forţele armate ale Rusiei se află în spatele atrocităţilor grave şi crimelor de război împotriva populaţiei civile din Ucraina, a femeilor şi copiilor”, Moscova „încalcă în mod flagrant dreptul internaţional şi Carta ONU”Detalii aici

UPDATE 17.33 Cum „consolează” un preot rusoaicele speriate că își pierd fiii în război: Să nască mai mulți copii VIDEO

Un influent preot ortodox Rusia le-a îndemnat pe femei să facă mai mulți copii pentru a trece mai ușor peste pierderea celor uciși în Ucraina. 

Într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune rus Spas, Mihail Vasilyev a fost întrebat dacă empatizează cu mamele ai căror fii au fost mobilizați recent pentru a lupta în războiul din Ucraina. „Înțeleg foarte bine că Dumnezeu a permis fiecărei femei, în cele mai multe cazuri, să aibă mulți copii”, a spus Vasilyev. „Și dacă o femeie împlinește această poruncă a lui Dumnezeu de a procrea, înseamnă că va avea mai mult de un copil, în cele mai multe cazuri”, a adăugat el. „În consecință, nu va fi la fel de dureros și la fel de înfricoșător pentru ea să se despartă de copilul ei”, ar fi subliniat preotul conform businessinsider.com

Detalii aici

UPDATE 15.53 ONU respinge acuzațiile Rusiei: Nu există informații despre dezvoltarea unui program de arme biologice în Ucraina

Organizaţia Naţiunilor Unite „nu este la curent” că ar exista un program de arme biologice în Ucraina, în baza căruia Rusia a cerut o anchetă la Naţiunile Unite, a declarat Înaltul Reprezentant adjunct al ONU pentru probleme de dezarmare, Adedeji Ebo, informează AFP.

„Suntem la curent cu plângerea oficială a Rusiei (...) în ceea ce priveşte acuzaţii referitoare la un program de arme biologice în Ucraina”, a declarat Adedeji Ebo la Consiliul de Securitate al ONU. „După cum a informat Înaltul Reprezentant (al ONU pentru probleme de dezarmare) Izumi Nakamitsu în luna mai Consiliul, ONU nu este la curent cu un astfel de program de arme biologice (în Ucraina). Lucrurile stau la fel şi astăzi”, a adăugat Ebo, precizând că ONU nu are nici mandatul, nici „capacităţi tehnice” pentru a ancheta. Detalii aici

UPDATE 15.42 Care sunt șansele ca Rusia să repornească ofensiva în Ucraina. Ce spun experții britanici

Armata rusă a trecut la o poziție defensivă pe termen lung în majoritatea zonelor de pe linia frontului din Ucraina. Cu toate acestea, chiar dacă Moscova reușește să construiască aceste linii defensive, „designul său operațional va rămâne vulnerabil”, se arată în evaluarea de vineri a Ministerului britanic al Apărării.

Pentru a recăpăta inițiativa, Rusia va trebui să regenereze trupe antrenate care să poată rezista avansurilor ucrainene și să desfășoare propriile operațiuni ofensive pe scară largă, consideră serviciile militare secrete britanice.

În prezent, forțele rusești din Ucraina, cu efective extrem de reduse și slab antrenate, sunt capabile doar de operațiuni defensive.

Rusia și-a mărit probabil numărul trupelor la vest de râul Nipru cu soldați mobilizați, dar cu „un nivel extrem de scăzut de dotare”, potrivit sursei citate. Detalii aici

UPDATE 14.37 Rusia a mobilizat „până la 1.000” de bărbați pentru a-și menține pozițiile în orașul Herson

Armata rusă a trimis „până la 1.000” de bărbați recent mobilizați pe malul drept al râului Nipru în încercarea sa de a nu pierde orașul Herson, a anunțat vineri armata ucraineană, potrivit relatează CNN.

În timp ce autoritățile pro-ruse din regiune au mutat civili și diverse obiecte, precum echipamente spitalicești, pe malul estic al râului Nipru, „se remarcă” totodată „întărirea grupului inamic cu personal militar mobilizat în număr de până la 1.000 de persoane pe malul drept (vestic, n. red.) al regiunii Herson”, informează armata ucraineană într-o postare pe Facebook.

„Aceștia sunt reinstalați în casele rezidenților locali care au părăsit aceste zone”, se precizeză în postare. Detalii aici

UPDATE 13.52 Zelenski compară lupta Ucrainei împotriva Rusiei cu rezistența anti-nazistă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat lupta ţării sale împotriva Rusiei cu rezistenţa anti-nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, avertizând că Rusia urmăreşte aceleaşi obiective ca regimul nazist. Detalii aici

UPDATE 13.42 Biden, despre referirile lui Putin la armele nucleare: Sunt „periculoase”

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat joi scepticismul faţă de afirmaţia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că nu are nicio intenţie de a recurge la arme nucleare în Ucraina.

În aceeaşi zi, Putin minimalizase confruntarea nucleară cu Occidentul, susţinând că Rusia nu a ameninţat cu folosirea unui armament de acest tip, ci doar a reacţionat la „şantajul” nuclear al Occidentului.

„Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre asta? De ce vorbeşte despre capacitatea de a utiliza o armă nucleară tactică”, s-a întrebat Biden într-un interviu acordat pentru NewsNation, apreciind că Putin „a fost foarte periculos în modul de abordare a acestui subiect”Detalii aici

UPDATE 13.39 Kadîrov recunoaște că trupele sale au suferit pierderi grele după ce și-au dezvăluit poziția pe rețelele de socializare

„Douăzeci şi trei de luptători au murit şi 58 au fost răniţi”, a scris Kadîrov pe canalul său Telegram.

Surse ucrainene au anunțat la începutul acestei săptămâni că o unitate cecenă desfășurată în sudul regiunii Herson, parte ocupată de armata rusă, a dezvăluit locaţia sa prin intermediul unor fotografii publicate pe rețelele de socializare. Detalii aici

UPDATE 13.13 Rușii susțin că au pus capăt evacuării de civili din regiunea Herson

Evacuarea de civili din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată de Rusia şi care este scena unei contraofensive ucrainene, s-a încheiat, a anunţat un responsabil prorus.

„Munca pentru organizarea plecării locuitorilor de pe malul stâng al (râului) Dnipro spre regiuni sigure din Rusia s-a încheiat”, a declarat joi seara Serghei Aksionov, liderul prorus din Crimeea, peninsulă ce se învecinează cu Herson şi care a fost anexată în 2014 de Moscova.

Ucraina, care întreprinde o contraofensivă în regiune după ce a cauzat pierderi importante forţelor ruse pe alte fronturi, califică aceste transferuri de populaţie drept „deportări”Detalii aici

UPDATE 12.39 Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, a vizitat oraşul ucrainean ocupat Herson

Serghei Kirienko, prim-adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, a vizitat vineri oraşul ucrainean Herson, aflat sub controlul Rusiei, a anunţat guvernatorul rus al peninsulei ucrainene Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014, n. red.), Serghei Aksionov.

Kirienko, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a vizitat portul de feriboturi care evacuează oamenii spre regiuni din Rusia înaintea unei aşteptate ofensive ucrainene, a afirmat Aksionov.

Oficialul de la Kremlin a vizitat şi centrala nucleară Zaporojie. Detalii aici

UPDATE 12.35 Kievul a anunțat pierderile suferite de ruși în opt luni de război

Statul Major al Armatei Ucrainene a anunțat vineri pierderile provocate agresorului rus în 247 de zile de invazie. Potrivit Kievului, circa 70.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin.

În plus, rușii au pierdut numeroase 2.640 de tancuri și 5.378 de vechicule blindate. Detalii aici

UPDATE 11.48 Producătorul turc al dronelor Bayraktar va deschide o fabrică în Ucraina

Compania turcă producătoare de armament Baykar, cunoscută pentru dronele folosite cu succes de ucraineni împotriva forţelor ruse, va încheia în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina, a declarat joi agenţiei Reuters directorul general Haluk Bayraktar.

Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei în primele săptămâni ale războiului. Modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular încât ucrainenii au compus un cântec despre el, iar unii aliaţi au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea mai multor astfel de arme.

Conform unui contract încheiat de Turcia şi Ucraina înainte de 24 februarie, când a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean, Baykar a acceptat să îşi deschidă o fabrică - a doua din portofoliul său de producţie - în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 10.40 Preşedintele sud-coreean afirmă că Seulul nu a furnizat arme letale Ucrainei

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat vineri că Seulul nu a furnizat niciun fel de arme letale Ucrainei, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că o astfel de decizie ar distruge relaţiile bilaterale între ţările lor, informează Reuters.

„Depunem eforturi pentru a menţine relaţii bune, paşnice cu fiecare ţară din lume, inclusiv cu Rusia”, a declarat Yoon. Detalii aici

UPDATE 10.38 Un general polonez, numit la conducerea misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina

Generalul polonez Piotr Trytek a fost numit să conducă misiunea Uniunii Europene pentru antrenarea militarilor ucraineni, a anunţat joi seara ministrul apărării de la Varşovia, Mariusz Blaszczak, în condiţiile în care ţările occidentale caută să-şi intensifice sprijinul pentru Kiev după declanşarea invaziei ruse, informează vineri Reuters.

Uniunea Europeană (UE) a decis mai devreme luna aceasta să instituie o Misiune de asistenţă militară în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), menită să consolideze capacitatea militară a acestei ţări. Detalii aici

UPDATE 10.34 Bombardamentele ruse nu ne vor frânge, declară Zelenski, care a stat în întuneric lângă epava unei drone

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, stând afară, în întuneric, lângă epava unei drone doborâte, că numeroasele atacuri ruse asupra centralelor electrice nu vor frânge spiritul ucrainenilor, informează Reuters.

Renunţând la cadrul său obişnuit de interior, Zelenski a spus în mesajul său video zilnic că în ultimele două zile Kievul a doborât 23 de drone. Detalii aici...

UPDATE 08.30 SUA: Rusia se va confrunta cu „mare furie” dacă se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene

Rusia se va confrunta cu „o mare furie” din partea multor ţări dacă se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene, care expiră la jumătatea lunii noiembrie, a avertizat joi secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine acordul”, a spus Blinken în cursul unei vizite la Ottawa. Detalii aici...

UPDATE 08.28 Generalul rus pus sub acuzare în Ucraina pentru masacrele din regiunea Kiev. Dovezi ale unor crime de război strategice

O investigație jurnalistică a scos la iveală dovezi și mărturii despre crime de război sistematice executate din motive strategice în localități din regiunea Kiev, unde au fost descoperite morminte comune și cadavre mutilate ale civililor.

Dovezi obținute de jurnaliștii de la AP și PBS au revelat un tipar de violențe asupra civililor (bătăi, tortură, execuții sumare) în cadrul unei operațiuni de curățare de elemente naționaliste ucrainene, efectuată sub comanda colonel-generalului Alexandr Ciaiko, ce primise misiunea să cucerească Kievul.

Mijloacele brutale folosite în localitățile capturate de trupele invadatoare ruse au făcut parte din strategia comandanților – și au fost sistematice: soldații au primit ordine să ucidă civilii din considerentul că ar putea fi potențiali informatori.

O hartă de mărimea unui om lăsată în urmă după retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev avea pe spate o dată (22 februarie) și ștampila unității militare: Divizia a 76-a de atac a Gărzilor Aeropurtate. Pe hartă era marcată cu roșu punctul de pornire (Belarus) și destinația: un aeroport din regiunea Kiev. Potrivit oficialilor ucraineni care au dat declarații în cadrul investigației jurnalistice, comandantul acestei formațiuni era maior-generalul Serghei Ciubarikin, iar superiorul lui direct era Ciaiko. Detalii aici...

UPDATE 08.25 „Bombă murdară”: AIEA va efectua „o verificare independentă” în această săptămână

  Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene „săptămâna aceasta", la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o "bombă murdară", relatează AFP.

„Inspectorii vor efectua o verificare independentă (...) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear”, a explicat joi directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi. El urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise. Detalii aici...

UPDATE 06.20 Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov pe 27 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) și alte surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes pozițiile rusești în direcția Mykolaivka și Orlianka, ambele chiar la est de Kupyansk și la aproximativ 30 km nord-vest de Svatove. Milbloggeri ruși au difuzat imagini cu forțele ruse care trag cu un sistem de rachete cu lansare multiplă termobaric TOS-1 (MLRS) în poziții ucrainene, care se pare, sunt situate în direcția autostrăzii Svatove-Kreminna. Utilizarea TOS-1 poate indica fie că forțele ruse alocă sisteme de artilerie de nivel superior în această zonă din cauza intenției de a prioritiza operațiunile în această zonă, fie că forțele ruse nu au suficiente sisteme de artilerie. sau muniție mai potrivită pentru misiunile standard de foc pe axa Svatove-Kreminna.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

Surse ruse au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă de-a lungul liniei Kreminna-Lysychansk pe 27 octombrie. Ministerul apărării rus și alte surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lansat un atac asupra Cervonopopivka, la 6 km nord-vest de Kreminna. Milbloggeri ruși au raportat că elemente ale diviziilor 144 și a 3-a rusești de infanterie motorizată ale Armatei 20 de Arme Întrunite au respins atacurile ucrainene către Kreminna și au susținut că detașamentul BARS-13 (din Rezerva Rusă de Luptă a Țării) din această zonă este îngrijorat de viitoare atacuri ucrainene asupra Kreminnei din mai multe direcții. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte în jurul Bilohorivka, indicând că operațiunile ofensive ucrainene continuă și la sud de Kreminna.

UPDATE 05.34 Surse militare ucrainene au continuat să afirme că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive de-a lungul malului estic al râului Nipru în așteptarea viitoarelor progrese ucrainene. Statul Major ucrainean a raportat pe 27 octombrie că trupele ruse își fortifică pozițiile de pe malul de est al Nipru și efectuează recunoașteri aeriene active. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ucrainene continuă să-și mențină pozițiile și amenință în mod activ trupele ruse cu foc de artilerie, forțând forțele ruse să întreprindă măsuri defensive active.

Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în Oblastul Herson pe 27 octombrie. Ministerul Rusiei a susținut că trupele ruse au respins atacurile ucrainene la nord-vest de orașul Herson și în vestul Oblastului Herson. Un milblogger rus a susținut că trupele ucrainene strâng rezerve în zona Davydiv Brid din vestul Oblastului Herson și de-a lungul liniei de front actuale la nord de zona Beryslav-Nova Kakhovka.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

Surse ucrainene și ruse au continuat să indice pe 27 octombrie că forțele ucrainene desfășoară o campanie de interdicție pentru a viza zonele de concentrare și mijloacele militare ale Rusiei din regiunea Herson. Statul Major ucrainean a raportat că loviturile ucrainene au distrus o zonă de concentrare rusă și un depozit de muniții din zona Beryslav. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat, de asemenea, că loviturile aeriene ucrainene au lovit forțele și echipamentele rusești de apărare aeriană în raionul Beryslav pe 26 octombrie. Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au lansat patru rachete HIMARS asupra orașului Herson, tcare au fost interceptate de apărarea aeriană rusă. Nu există dovezi „open source” că forțele ruse au interceptat vreodată o rachetă HIMARS.

UPDATE 04.50 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în regiunea Donețk pe 27 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut, la nord-est de Bakhmut, lângă Soledar (13 km nord-est de Bakhmut) și la sud de Bakhmut, lângă Ivanhrad (4 km sud de Bakhmut) și Mayorsk. Un miblogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și un asalt la nord-est de Bakhmut lângă Bakhmutske (11 km nord-est de Bakhmut). Surse ruse au raportat că forțele ruse controlează în prezent Zaitseve (8 km sud-est de Bakhmut), deși ISW nu poate verifica în mod independent controlul rusesc asupra așezării. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la sud-vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka (23 km sud-vest de Avdiivka) și Mariinka (28 km sud-vest de Avdiivka). Un milblogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și un asalt în apropiere de Novomykhailivka (37 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să efectueze foc indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk. Surse din rețelele de socializare au raportat că forțele ucrainene au lovit cisterne de combustibil la o gară din Shakhtarsk, regiunea Donețk cu rachete HIMARS MLRS.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 03.45 Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri aeriene, cu rachete și artilerie de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 27 octombrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Zaporijia, Nikopol și Bereznehuvate. Purtătorul de cuvânt al regiunii Odesa, Serhiy Bratchuk, a raportat că forțele ruse efectuează atacuri cu drone cu peste două duzini de drone Shahed-136 în regiunile Odesa, Mykolaiv și Vinnytsia în noaptea de 26 octombrie. [29] Bratchuk a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 persoane. Drone Shahed-136 în regiunea Odesa, trei în regiunea Mykolaiv și una în regiunea Vinnytsia.

UPDATE 03.11 Este posibil ca forțele ucrainene să fi efectuat un atac cu drone asupra unei infrastructuri critice din Crimeea ocupată de ruși pe 27 octombrie. Guvernatorul Sevastopolului ocupat de ruși Mihail Razvozhaev a susținut că probabil ucrainenii au efectuat un atac cu drone împotriva centralei termice Balaklava din Crimeea pe 27 octombrie. O sursă rusă a susținut că atacul cu drone a făcut ca unul dintre transformatoarele de la uzină să ia foc. Această presupusă lovitură cu drone nu a fost însoțită de raportări pe scară largă și nici de confirmare video, care au caracterizat loviturile anterioare ale Ucrainei asupra instalațiilor din Crimeea ocupată de ruși.

UPDATE 02.44 Armata rusă a trimis înștiințări de mobilizare cetățenilor străini care lucrează în Rusia pe 25 octombrie. Armata rusă a trimis înștiințări către aproximativ 26 de lucrători uzbeci de la o fabrică de gestionare a deșeurilor din Oblastul Oryol, care nu sunt supuși în mod legal mobilizării militare, deoarece nu sunt cetățeni ruși. Ambasada Uzbekistanului la Moscova a emis o declarație în care susținea că somațiile de mobilizare s-au datorat unei „erori tehnice” și a declarat că somațiile au fost anulate după contactul cu comisariatul militar rus. Uzbekistanul este membru al Comunității Statelor Independente (CSI) dominată de rusi, o organizație internațională pe care Kremlinul a folosit-o pentru a recâștiga suzeranitatea asupra fostelor state sovietice.

UPDATE 02.19 Grupul Wagner al lui Yevgeny Prigozhin ar putea să își dezvolte în continuare capacitățile de război aerian și să dezvolte echipamente mai complexe, la egalitate cu armata rusă convențională. Un blogger militar rus a raportat că Grupul Wagner recrutează soldați pentru a forma și/sau completa echipajele sistemelor de rachete de apărare aeriană Pantsir-S1, ale sistemului de apărare aeriană S-300, echipaje pentru elicoptere și avioane de atac cu aripi fixe și specialiști în război electronic. Grupul Wagner nu este cunoscut pentru operarea independentă a aeronavelor de luptă, dar ar putea începe să facă acest lucru pe măsură ce armata rusă devine din ce în ce mai dependentă de forțele Wagner. Surse ruse și BBC au confirmat existența a cel puțin unui detașament de aviație Wagner care a pilotat aeronave Su-25 care operează în estul Ucrainei în mai 2022. Elementele Wagner au folosit un elicopter de transport ușor francez în operațiunile din Republica Centrafricană în 2021. Un blogger militar rus a raportat că achiziția de către Wagner de avioane de luptă indică faptul că Wagner Group este „un exemplu de armată contractuală, acelea pentru care Ministerul rus al Apărării s-a străduit în toți acești ani.” Acest limbaj este demn de remarcat, deoarece subliniază gradul în care Wagner pare să apară ca o armată paralelă alături de Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 01.33 Financiarul Wagner Yevgeny Prigozhin a confirmat un raport al serviciilor secrete ucrainene conform căruia Grupul Wagner recrutează deținuți cu HIV și hepatită C pentru a lupta în Ucraina. Prigozhin a declarat că nu există restricții legale rusești împotriva pacienților cu hepatită C sau HIV și a declarat: „Nu văd nimic imoral dacă soldații purtători de hepatită C și HIV ucid alți soldați fără să știe dacă aceștia au fost purtători de vreun virus în timpul vieții.” Direcția principală de informații militare ucrainene a raportat pentru prima dată că recruții de prizonieri Wagner suferă de HIV și hepatită C și că medicii ruși refuză să asiste un număr tot mai mare de trupe infectate atunci când sunt răniți în luptă.

UPDATE 00.50 Lipsa de contact a armatei ruse cu forțele ruse din Ucraina degradează moralul Rusiei și eforturile de generare de trupe proaspete. Un milblogger rus a raportat că isteria în masă și acoperirea negativă despre soldații ruși mobilizați nu ar exista dacă șefii militari ruși ar ști în mod clar mai multe despre statutul oamenilor lor în Ucraina. Milbloggerul a declarat că a trecut prin mari probleme pentru a contacta un soldat care lupta în Ucraina pentru a afla mai târziu că acest soldat a fost rănit și s-a întors la Moscova. Acest milblogger s-a plâns anterior că oficialii ruși abandonează prizonierii de război ruși în Ucraina și a implorat autoritățile ruse să facă ceva pentru a-i ajuta pe prizonierii ruși, pe 26 octombrie.

UPDATE 00.10 Oficialii ruși și din administrația de ocupație au început să confiște dispozitivele celulare ale rezidenților pentru a sprijini represiunile forțelor de ordine și măsurile operaționale de securitate în teritoriile ocupate de ruși, pe 27 octombrie. Deputatul pentru ocupația Zaporijiei, Vladimir Rogov, a declarat pe 27 octombrie că milițiile din regiunea Zaporijia ocupată de Rusia au început verificări selective ale telefoanelor mobile ale rezidenților pentru a-i căuta pe cei care se abonează la canalele de socializare ucrainene percepute a fi asociate cu guvernul ucrainean. Rogov a declarat că recenta declarare a legii marțiale permite astfel de verificări în conformitate cu prevederile cenzurii militare. Rogov a mai spus că locuitorii care încalcă interdicția de a se abona la „resurse de propagandă ale regimului terorist de la Kiev” vor primi avertismente oficiale și apoi amenzi. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 27 octombrie că oficialii ruși de ocupație au început să confisce „masiv” telefoanele mobile ale rezidenților din teritoriile ocupate de ruși pentru a căuta abonamente la media ucraineană și canalele de socializare. Oficialii ruși de ocupație probabil intenționează să folosească confiscarea telefoanelor mobile, fie în mod temporar, fie sub forma unei confiscări mai lungi, pentru a sprijini măsurile de aplicare a legii împotriva partizanilor ucraineni și pentru a preveni raportarea activităților militare rusești care au slăbit securitatea operațională în trecut. Oficialii ruși și din administrația de ocupație pot folosi confiscarea pentru a continua să identifice rezidenții care au sentimente pro-ucrainene.

Forțele ruse au continuat să sechestreze și să jefuiască proprietățile rezidenților pe 27 octombrie. Centrul de rezistență ucrainean a raportat pe 27 octombrie că elementele cecene intensifică controalele și raidurile în regiunea Zaporijia ocupată de ruși pentru a căuta suspecți dezertori militari, dar și pentru a confisca și jefui rezidenții. proprietate. Forțele ruse vor continua probabil să jefuiască și să pună mâna pe proprietatea rezidenților, pe măsură ce problemele de disciplină și aprovizionare persistă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite