LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru WSJ că țara sa este pregătită pentru lansarea mult-așteptatei contraofensive împotriva Rusiei.

Zelenski a fost prezent la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova FOTO EPA-EFE
Zelenski a fost prezent la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova FOTO EPA-EFE

UPDATE 17.01 Programul secret de drone al Ucrainei: de la invizibilitate la rază de acțiune de sute de kilometri

Drona de luptă Vidsici nu este doar dificil de interceptat, ci și aproape imposibil de auzit, spune producătorul ei, care susține că este într-un anumit grad „invizibilă”, relatează CNN.

Valerii Borovik – care se numără printre dezvoltatorii acestor dispozitive, în număr tot mai mare de la prima invazie a Rusiei - spune că această dronă, care înseamnă „respingătoarea”, este concepută pentru a ataca pozițiile rusești și este „foarte discretă”.

Un prim val de dezvoltatori de drone a apărut după ce Rusia a ocupat Crimeea și porțiuni din regiunea Donbass, în 2014, iar al doilea, după ce Moscova și-a lansat invazia sa pe scară largă. Detalii aici

UPDATE 16.36 Mesajul ciudat trimis lui Putin de recruți ruși care au primit arme cu „țevi strâmbe“ VIDEO

Recruții se plâng de condițiile precare de antrenament și calitatea proastă a armamentului primit în dotare.

Un mesaj al recruților mobilizați în armata rusă în regiunea Lugansk, Donbas, adresat lui Vladimir Putin, a fost postat pe rețelele de socializare. În mesaj, militarii se plâng de condițiile de antrenament, dar și de armamentul din dotare, dar și de faptul că unitatea lor pur și simplu nu există.

Acesta este un apel al celor mobilizați în regiunea Budionovsk, pe data de 14 mai 2023. Ne adresăm direct comandantului suprem al forțelor armate ale Federației Ruse”, se precizează în debutul mesajului video. Detalii aici

UPDATE 14.11 Prigojin acuză forțele militare rusești că au încercat să-i arunce în aer mercenarii

Prigojin a declarat că oamenii săi au descoperit o duzină de locații în zonele din spate unde oficialii Ministerului Apărării au plantat diverse dispozitive explozive, inclusiv sute de mine antitanc. Detalii aici

UPDATE 13.29 Luptele continuă în Belgorod, susțin milițiile anti-Kremlin. Momentul în care distrug echipamente rusești VIDEO

Miliția rusă anti-Vladimir Putin care a pătruns joi în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, susține că a distrus echipamente militare rusești și că luptele continuă, în timp ce guvernatorul regiunii a anunțat evacuarea a mii de locuitori, relatează Newsweek.

Legiunea „Libertatea Rusiei”, formată la câteva săptămâni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, a postat pe canalele sale imagini aeriene și fotografii care, potrivit acesteia, arată „demilitarizarea' armatei lui Putin în regiunea Belgorod”. Detalii aici

UPDATE 12.55 Indonezia propune un plan de pace pentru Ucraina şi Rusia. Iniţiativă este deja criticată

Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare şi securitate desfăşurate în Singapore, o iniţiativă criticată imediat de mai mulţi participanţi.

"Solicit Rusiei şi Ucrainei să se angajeze să înceteze imediat toate ostilităţile", a declarat el, subliniind că economiile şi aprovizionarea cu alimente din ţările asiatice sunt grav afectate de acest conflict. Detalii aici

UPDATE 12.22 Răspunsul Kievului după ce Ungaria a difuzat un videoclip în care îndeamnă la pace VIDEO

Autoritățile maghiare au lansat un videoclip în care se face apel la o pace rapidă în Ucraina și care prezintă Crimeea ca făcând parte din teritoriul rusesc, a relatat European Pravda.

Opoziția maghiară a fost cea care a atras atenția asupra videoclipului, care a fost difuzat la începutul săptămânii.

Zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de case au fost distruse, peste zece milioane de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele, dar războiul continuă și ar putea lesne deveni global. Ajunge cu războiul. Doar o încetare a focului poate pune capăt distrugerii, doar negocierile de pace pot salva vieți. Este timpul pentru pace”, se aude în video. Detalii aici

UPDATE 12.01 Zelenski, anunțul care-i dă fiori lui Putin: „Credem cu tărie că vom reuși“

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este pregătită pentru lansarea mult-așteptatei contraofensive împotriva Rusiei.

"Cred că astăzi suntem pregătiți să o facem, să desfășurăm operațiuni de contraofensivă. Ne-am dori să avem anumite lucruri, dar nu putem aștepta luni de zile. Credem cu tărie că vom reuși. Nu știu cât timp va dura", a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal, potrivit Ukrainska Pravda. Detalii aici

UPDATE 06.38 Ministerul rus al Apărării (MOD) continuă să răspundă în mod disproporționat la raiduri limitate pe teritoriul rus, considerând că astfel ar putea proiecta încredere și competență în capacitatea Ministerului Apărării de a răspunde amenințărilor percepute.

Ministerul Rusiei a emis o a doua actualizare despre raidul la granița din Shebekino, regiunea Belgorod din 1 iunie, concentrându-se în mare parte asupra oportunității și amplorii răspunsului rusesc la raid.Ministerul a susținut că elemente suplimentare din Districtul Militar de Vest al Rusiei au consolidat zona de frontieră în termen de o oră de la începerea raidului și au efectuat lovituri aeriene, cu artilerie și cu aruncătoare de flăcări împotriva unităților care au participat la raid și a rezervelor acestora. Ministerul a susținut că peste 135 de persoane și 35 de vehicule în total au efectuat raiduri și că diverse eforturi defensive rusești - inclusiv focul cu arme de calibru mic și mine - au respins raidurile.

Mai târziu, Ministerul l-a sărbătorit pe comandantul unui batalion de infanterie motorizată nespecificat, locotenent-colonelul Alexander Nikitin, pentru conducerea efortului defensiv, probabil să preîntâmpine încercările de a atribui „victoria” obținută de apărarea graniței Belgorod asupra generalului colonel rus Alexander Lapin, așa cum a făcut spațiul informațional în timpul raidului din 23 mai.

Încercarea Ministerului Apărării Rusiei de a prezenta forțele ruse și comandamentul militar rus ca apărători capabili ai Rusiei reflectă probabil anxietatea internă și mai largă a spațiului informațional față de viitoarea contraofensivă ucraineană, precum și orice impact informațional care reverberează din orice eșec în apărarea împotriva contraatacurilor ucrainene.

UPDATE 06.20 AnumiȚi bloggeri ruși continuă să folosească situația din regiunea Belgorod pentru a critica înalta conducere rusă, în timp ce alții au minimizat raidurile recente.

Un blogger afiliat lui Wagner a declarat că Ministerul Apărării din Rusia nu tratează regiunea Belgorod ca pe un teritoriu rusesc și a susținut că doar adaugă la lista așezărilor afectate de bombardamentele ucrainene. Un blogger a cerut forțelor ruse să distrugă forțele ucrainene din ce în ce mai bine echipate la punctele lor de desfășurare de-a lungul graniței și să nu mintă în rapoartele lor despre situația din zonă.Unii bloggeri au afirmat că forțele ruse au răspuns bine la raiduri, despre care ei susțin că sunt doar „atacuri teroriste” menite să creeze un impact psihologic, în loc să asigure obiective teritoriale concrete.

Un proeminent blogger rus a susținut în mod absurd că forțele ucrainene au ajuns la concluzia că este prea riscant să înceapă contraofensiva acum, după ce a observat răspunsurile Rusiei la eforturile recente de sondare. Raidurile, orice efort de sondare ucrainean și răspunsurile rusești din ultimele săptămâni au fost toate la o scară extrem de mică în comparație cu forțele anunțate pe care Ucraina le pregătește pentru contraofensivă. Hiperfocalizarea rusă asupra angajamentelor tactice minore evidențiază nervozitatea și nesiguranța Rusiei cu privire la viitoarea contraofensivă.

UPDATE 05.54 Forțele ruse au desfășurat o nouă serie de lovituri împotriva Ucrainei folosind rachete de croazieră și drone de fabricație iraniană în noaptea de 1-2 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat 15 rachete Kh-101/555 în orașul Kiev din aeronavele Tu-95 de deasupra Mării Caspice și că apărarea aeriană ucraineană a distrus toate cele 15 rachete.

Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au doborât toate cele 21 de drone Shahed 131/136 pe care forțele ruse le-au lansat la Kiev din sudul Ucrainei Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ruse încearcă să atace în modele atipice și în momente neașteptate pentru a înșela apărarea aeriană ucraineană, dar că sistemele de apărare aeriană recent furnizate permit totuși forțelor ucrainene să doboare toate rachetele rusești care zboară de-a lungul unei traiectorii balistice. .

UPDATE 05.12 Șeful Direcției principale de organizare și mobilizare din Rusia a Statului Major General, colonelul Evgheni Burdinsky, a anunțat că armata rusă va forma două noi districte militare și alte formațiuni noi până la sfârșitul anului 2023.

Jurnalul „Comisariatele militare ale Rusiei” al Ministerului rus al Apărării (MoD) a publicat un articol al lui Burdinsky în ediția sa din iunie 2023 în care a afirmat că este necesar ca forțele ruse să creeze districtele militare Moscova și Leningrad și să organizeze și să ofere personal noi combinați de armate: armate de arme întrunite și aerine corpuri de armată, formațiunea regională navală Azov, cinci divizii și 26 de brigăzi în 2023.

Burdinsky a subliniat că sarcina organizațională principală a Ministerului de Apărare rămâne totuși recrutarea de servicii contractuale și punerea în aplicare a recrutării. Burdinsky nu a explicat modul în care armata rusă intenționează să genereze personalul și echipamentul necesar pentru formarea acestor noi formațiuni și nu este clar dacă declarațiile lui Burdinsky au fost menite să reprezinte un termen limită oficial al Ministerului pentru crearea noilor formațiuni.

UPDATE 04.35 Declarațiile lui Budinsky urmăresc probabil să reintroducă și să reamplifice propunerile permanente ale ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, de a extinde semnificativ armata rusă.Șoigu a prezentat o serie de propuneri publice la Colegiul Ministerului Apărării pe 21 decembrie 2022, care vizează creșterea semnificativă a dimensiunii armatei ruse, care a inclus restabilirea districtelor militare Moscova și Leningrad, precum și formarea unui nou corp de armată.

Şoigu a propus ca Forţele Armate Ruse să-şi mărească puterea la 1,5 milioane de militari, inclusiv 695.000 de militari contractuali, dar nu a specificat un calendar pentru niciuna dintre propunerile sale. Șoigu a propus, de asemenea, o creștere a vârstei de recrutare, o măsură pe care oficialii ruși au decis să o implementeze în mod treptat pe parcursul a trei ani, nu până la sfârșitul anului. Crearea a două districte militare și a acestor formațiuni este o întreprindere semnificativă,

Atât un blogger afiliat la Kremlin, cât și Igor Girkin, un blogger naționalist înflăcărat, care critică tot mai mult Kremlinul, s-au întrebat de unde intenționează Ministerul să achiziționeze personalul și echipamentul pentru a crea aceste noi formații. Girkin a declarat că 26 de brigăzi ar necesita 80.000 de militari, o cifră aproximativ corectă dacă brigăzile ar fi formate cu personal complet cu 3.000 de personal pe brigadă.

Girkin a adăugat că cinci divizii vor avea nevoie de încă 40.000 de angajați și a susținut că Ministerul Apărării va trebui să efectueze un alt val de mobilizare pentru a genera cei aproximativ 120.000 de personal necesar. Este foarte puțin probabil ca Ministerul Rusiei să instituie vreo propunere de restructurare și extindere a forțelor pe termen lung ale lui Shoigu până la sfârșitul anului 2023, cu excepția posibilă a restabilirii districtelor militare Moscova și Leningrad.

UPDATE 04.12 Sursele ruse par să reorienteze dezbaterea despre atribuirea responsabilității pentru câștigurile tactice la scară mică în zona Bakhmut către o operațiune ofensivă în curs de capturare a Marinka, o așezare mică, aproape nivelată, în care forțele ruse s-au străduit să avanseze de la începutul războiului pe scară largă a Ucrainei.

Un proeminent blogger rus a declarat că există dispute în spațiul informațional rusesc cu privire la cine a preluat mai mult controlul asupra Marinka, chiar dacă forțele ruse nu au capturat încă pe deplin așezarea. Un blogger afiliat lui Wagner a revendicat faptul că elemente ale celor două Divizii 150 și 20 de infanterie motorizată (Armata a 8-a Combinată, Districtul Militar de Sud) și Republica Populară Donețk (DNR) sunt în primul rând responsabile pentru câștigurile din jurul Marinka.

Bloggerul a susținut că Brigada 100 a DNR, Batalionul Sparta și formațiunile operaționale de luptă tactică ”Kaskad” și ”Rusich” merită responsabilitatea și pentru câștigurile din jurul Marinka. Aceste discuții despre responsabilitate coincid cu sosirea raportată a forțelor cecene pentru a-și asuma responsabilitatea frontului Donețk și a finaliza capturarea Marinka și a altor așezări din zonă.. Aceste discuții au ca scop probabil subminarea capacității lui Kadyrov de a folosi orice câștig tactic ulterioar pentru a-și ridica statutul și pentru a-și reintroduce forțele paramilitare ca principală forță ofensivă neregulată, după retragerea la odihnă a forțelor Wagner.

Multe formațiuni neregulate, în primul rând forțele DNR, au servit pe frontul Donețk și pot fi resentite față de încercarea lui Kadyrov de a-și asuma responsabilitatea pentru orice succes după luni de ofensive de uzură.

Această discuție în jurul lui Marinka coincide și cu un atac concertat al comandanților ceceni împotriva finanțatorului Grupului Wagner Yevgeny Prigojin, care a generat dezbateri între comandanții ceceni și Wagner despre ce forțe au avut mai mult succes în luptă în Ucraina.

Prigojin a subliniat în mod obișnuit responsabilitatea lui Wagner pentru câștigurile tactice în jurul lui Bakhmut pe tot parcursul ofensivei pentru a captura orașul pentru a pleda pentru mai multe provizii pentru Wagner și o influență sporită.

Alte forțe neregulate ar putea încerca să reproducă această campanie informațională în Marinka și în alte părți din Ucraina și probabil concurează între ele pentru favoarea preconizată din partea Kremlinului.

Capturarea lui Bakhmut, în ciuda faptului că nu oferea avantaje operaționale, a permis Kremlinului să prezinte publicului rus o victorie rusă, chiar dacă doar temporar. Capturarea Marinka, o așezare cu o populație antebelică de 10.000 de oameni și fără semnificație tactică sau operațională, ar prezenta cel mult beneficii informaționale marginale Kremlinului.

UPDATE 04.01 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pe 2 iunie că cererile de încetare a focului sunt inacceptabile, deoarece vor îngheța liniile actuale și vor permite lui Putin să consolideze controlul zonelor ocupate și să se pregătească pentru viitoarele atacuri asupra Ucrainei.

Blinken a remarcat că războiul este un eșec strategic pentru Rusia, iar Rusia se află mai rău din punct de vedere militar, economic și geopolitic decât înainte de începerea invaziei sale pe scară largă – toate acestea contrar obiectivelor strategice mai largi ale președintelui rus Vladimir Putin. Blinken a remarcat că războiul a subminat multe dintre obiectivele mai ample ale lui Putin, inclusiv de a diviza NATO, de a promova un parteneriat cu China și de a întări armata rusă.

Blinken a declarat că forțele ruse din Ucraina au suferit 100.000 de morți și răniți „într-o mașină de tocat carne creată de ea” doar în ultimele șase luni. Blinken a declarat că Putin crede că poate supraviețui Ucrainei și susținătorilor acesteia, dar a reiterat că NATO rămâne angajată să sprijine Ucraina, deoarece „Ucraina nu va fi niciodată Rusia”.

UPDATE 03.46 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în direcția Kupyansk pe 2 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivkse (30 km sud-est de Kupyansk), la vest de Masiutivka (12 km nord-est de Kupyansk) și lângă Kuzemivka (30 km sud-est). din Kupyansk). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat că forțele ruse au intensificat operațiunile de luptă de-a lungul întregii linii de front Harkov-Lugansk, în special în direcția Kupiansk.

Bloggeri ruși au susținut că lupte aprige au avut loc lângă Masiutivka și Dvorichna (la 17 km nord-est de Kupyansk) și că forțele ruse au traversat râul Oskil lângă Dvorichna. Un blogger rus a postat imagini care arată elemente ale Diviziei 47 de tancuri (Armata 1 de tancuri de gardă, Districtul Militar de Vest) lovind pozițiile ucrainene în apropiere de Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk).

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au tras cu sisteme de artilerie termobarică TOS-1A asupra pozițiilor ucrainene din zona de operare a Armatei 1 de tancuri de gardă de lângă Kupyansk.

image

UPDATE 03.20 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Kreminnei pe 2 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și Spirne (24 km sud de Kreminna).[ 34] Ministerul Rusiei a susținut că elementele Grupului Central de Forțe Ruse au respins un contraatac ucrainean în zona pădurii Serebrianske (la aproximativ 10 km sud-vest de Kreminna), iar un blogger rus a susținut că trupele ruse au avansat în această zonă.

UPDATE 03.04 Nu au fost raportate angajamente de luptă în direcția Bakhmut pe 2 iunie.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că nu a avut loc nicio luptă în direcția Bakhmut în ultima zi. Cherevaty a raportat că forțele ruse care înlocuiesc forțele Wagner din Bakhmut nu doresc să se angajeze în aceleași lupte de uzură ca și anterior forțelor Wagner. Statul Major ucrainean nu a raportat niciun atac la sol în sau în jurul Bakhmut.

Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a raportat că forțele ruse au avansat doar 29 km în timpul întregii bătălii pentru Bakhmut, ceea ce rezultă, a remarcat Ministerul Apărării Marii Britanii, la 48 de centimetri de teritoriu la sol pentru fiecare dintre cei 60.000 de personal uciși sau răniți în apropiere de Bakhmut din mai. 2022.

image

UPDATE 02.47 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat lângă Avdiivka și au prioritizat direcția Marinka (direct la sud-vest de orașul Donețk) pe 2 iunie.

Imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au făcut progrese în nord-vestul Marinkăi începând cu 1 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins opt atacuri terestre rusești în apropiere de Marinka. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut la 1 iunie că forțele speciale Akhmat au sosit în Marinka pe 30 mai și că forțele ruse au capturat 70% din oraș.

Ministerul Rusiei a susținut pe 2 iunie că forțele Akhmat desfășoară operațiuni de asalt în Marinka. Un blogger rus a susținut că o întâlnire (bătălie de întâlnire) a avut loc lângă Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 02.22 O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au obținut câștiguri teritoriale în timpul contraatacurilor limitate din vestul Oblastului Donețk pe 2 iunie.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au obținut câștiguri teritoriale după ce au atacat lângă Volodymyrivka (la 11 km sud-est de Vuhledar pe autostrada T0509 Pavlivka-Volnovakha-Mariupol).

Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit poziții ucrainene în apropiere de Pavlivka (3 km sud-vest de Vuhledar) și Vodyane (6 km nord-est de Vuhledar). Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk.

UPDATE 02.07 Surse ruse au susținut că Ucraina a lovit zona portuară din Berdiansk, regiunea Zaporijia, ocupată, cu rachete Storm Shadow pe 2 iunie.

Imaginile geolocalizate postate pe 2 iunie arată explozii și fum în urma unei lovituri în apropierea zonei portului Berdyansk. Câțiva bloggeri ruși au susținut că Ucraina ar fi putut folosi Storm Shadows furnizate de britanici pentru loviturile arătate. Oficialii ucraineni nu au confirmat bombardamente asupra Berdianskului până la momentul publicării.

image

UPDATE 01.51 Forțele ruse au continuat tragerile de artilerie și loviturile aeriene de rutină în sudul Ucrainei pe 2 iunie.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au bombardat teritoriile din prima linie de pe axa de sud de 77 de ori cu 365 de obuze și au lansat 5 bombe aeriene KAB la Kozatske și Beryslav, regiunea Herson.

image

UPDATE 01.33 Surse ucrainene au avertizat că forțele ruse ar putea pregăti o provocare la Uzina chimică Armyansk din Crimeea ocupată.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 2 iunie că forțele ruse aduc substanțe chimice nespecificate pe teritoriul Uzinei „Titan” din Crimeea, riscând să declanșeze o explozie care va elibera în aer diferite substanțe toxice.

UPDATE 01.15 Surse ucrainene continuă să raporteze că absolvenții și cadeții ruși de la academiile militare superioare se desfășoară în zonele din apropierea graniței cu Ucraina în Rusia.

Statul Major ucrainean a raportat pe 2 iunie că, conducerea militară rusă a decis să consolideze pozițiile în apropierea graniței cu Ucraina în regiunile nespecificate din vestul Rusiei cu 200 de cadeți de anul trei. Statul Major ucrainean a raportat că aceștia s-ar fi desfășurat în zona de frontieră sub pretextul antrenamentului și au primit arme de calibru mic și lansatoare de grenade. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 24 mai că absolvenții și cadeții ruși sunt în curs de pregătire la punctele de desfășurare a elementelor Diviziei 4 Tancuri (Armata 1 de Tancuri de Gardă, Districtul Militar de Vest) și Diviziei 76 de Asalt Aerian din regiunile Kursk și Bryansk.

Cadeții ruși de la academiile militare superioare au absolvit recent cu câteva luni înainte de termen, iar ISW a evaluat că forțele ruse probabil accelerează căile de educație pentru cadeți pentru a genera noi comandanți de nivel inferior și pentru a umple golurile în cadrul cadrului de comandă rusesc.

ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a prezenței absolvenților de la academiile militare superioare ruse care servesc în Ucraina și nici a cadeților actuali care operează în apropierea graniței cu Ucraina.

UPDATE 00.57 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 2 iunie că Wagner a recrutat 300 de angajați din regiunea Kirov de la deschiderea unui centru de recrutare acolo, în martie 2023.

Prigojin a mai declarat că grupul Wagner a recrutat 800 până la 900 de recruți condamnați din regiunea Kirov în timpul campaniei sale de recrutare în închisori din toamna anului 2022 până în februarie 2023.

UPDATE 00.38 Autoritățile de ocupație ruse continuă să transporte forțat copiii ucraineni în Rusia sub masca unor scheme de reabilitare medicală.

Președintele guvernului de ocupație al Oblastului Herson, Andrey Alekseyenko, a susținut pe 2 iunie că medicii ruși au stabilit că 8.000 de copii au nevoie de tratament medical în Rusia, după ce au efectuat evacuări medicale complete asupra copiilor din Oblastul Herson ocupat. Alekseyenko a susținut că 500 de copii sunt deja operați gratuit în spitale rusești de înaltă tehnologie.

UPDATE 00.25 Autoritățile de ocupație ruse continuă să intensifice măsurile de pașaportizare a rezidenților din teritoriile ocupate.

Statul Major ucrainean a raportat la 2 iunie că autoritățile de ocupație din regiunea Herson au anunțat data de 1 septembrie 2023, ca termen limită pentru rezidenți ca să obțină pașapoarte rusești și să depună refuzurile scrise obligatorii ale pașapoartelor ucrainene. Statul Major ucrainean a raportat că autoritățile de ocupație din regiunea Herson continuă să facă presiuni pe rezidenți să accepte documente rusești, amenințăndu-i că le vor opri furnizarea de energie electrică, îi vor expulza în Rusia, îi vor evacua din case și le vor confisca bunurile personale.

ȘTIRE INIȚIALĂ Bloggeri ruși au susținut pe 2 iunie că forțele aerospațiale ruse au primit un număr nespecificat de avioane de atac Su-34 nou produse de la Russian United Aircraft Corporation.

Un blogger a susținut că Fabrica Asociației de Producție de Avioane din Novosibirsk, unul dintre cei mai mari producători aerospațiali din Rusia și o subsidiară a Companiei Sukhoi, a produs lotul de avioane Su-34.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite