Hollande insistă pentru „un guvern al zonei euro“, Sarkozy îl compară cu Tsipras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ideea de mai multă integrare europeană este văzută diferit de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande
Ideea de mai multă integrare europeană este văzută diferit de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande

Preşedintele François Hollande a propus crearea unui guvern şi a unui parlament pentru ţările zonei euro , subliniind că actuala structură instituţională europeană este insuficientă, în ceea ce pare a fi o tentativă de a exclude Marea Britanie din procesul decizional european. Apelul lui Hollande reia ideea Europei cu două viteze pe care cu o lună şi ceva în urmă o dezvoltaseră simultan miniştrii Economiei din Germania şi Franţa.

Ziarul ”Journal du Dimanche” a publicat duminică o scrisoare a preşedintelui Franţei prin care cheamă cele 19 ţări să accepte o integrare economică şi politică mai puternică, pe urmele unor mai vechi propuneri ale lui Jacques Delors,care împlineşte 90 de ani şi este unul dintre artizanii Uniunii economice şi monetare.

Oarecum în pofida aşteptărilor, preşedintele François Hollande consideră că circumstanţele actuale şi criza din Grecia ar pretinde ca proiectul unei Europe cu două viteze să fie impulsionat: ”Împrejurările ne îndeamnă să accelerăm integrarea. Zona euro a dovedit în această săptămână capacitatea de a rămâne solidară cu Grecia. 

Calitatea relaţiei franco-germane a contat într-o mare măsură, făcând să prevaleze spiritul european. Dar nu ne putem mulţumi cu atât. Am propus de aceea să reluăm ideea lui Jacques Delors a unui guvern al zonei euro pe care să-l dotăm cu un buget propriu şi, de asemenea, a unui Parlament corespunzător de natură să garanteze controlul democratic.” 

Alegerea de a rămâne în cadrul zonei euro, a mai spus François Hollande, ”pretinde o formă de organizare mai strictă şi crearea unei avangarde alături de ţările care se vor alătura”.

"Actualele probleme europene nu sunt cauzate de eşecul visului european, ci de revenirea la egoismele naţionale... Ceea ce ne ameninţă nu este excesul integrării europene, ci insuficienţa acesteia", a subliniat Hollande.

Ideea a fost completată de premierul Manuel Valls, care a explicat că "avangarda decizională" ar urma să fie formată din cele şase ţări care au fondat comunitatea europeană - (Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg).

Germania şi Franţa, viziuni diferite

Problema este că modalităţile de integrare sunt diverse şi mai ales că există încă o serioasă divergenţă între Germania şi Franţa (socialistă) în această privinţă. Germania nu doreşte reducerea nominală a datoriei greceşti, ceea ce înseamnă că nu doreşte să accepte premisa pentru o viitoare mutualizare a datoriei suverane. În schimb, apelurile insistente la ”solidaritate” ale preşedintelui Franţei sugerează mai curând o viziune contrară.

Prezentându-şi propunerea sub forma unui elogiu aniversar adresat lui Jacques Delors, care împlineşte astăzi 90 de ani, François Hollande a criticat discret preocuparea germană pentru ”reguli, mecanisme şi disciplină”, punând accent pe ”valori” şi pe ”modelul social”.

La finele lunii mai, ministrul Economiei şi Energiei din guvernul federal de la Berlin, Sigmar Gabriel (preşedintele SPD) şi omologul său francez, Manuel Macron (liberal printre socialişti), făceau un apel la crearea unui buget comun pentru zona euro. În aceeaşi publicaţie în care a apărut şi scrisoarea lui François Hollande, Manuel Macron spunea: ”Trebuie să acceptăm ideea unei Europe cu două viteze, a unei uniuni solidare şi totodată diferenţiate. Există o istorie a celor 28 şi o alta a celor 19 (…) Europa celor 28 trebuie să fie mai simplă, mai clară, mai eficace şi să continue să avanseze în domeniul digital şi în cel energetic. În schimb zona euro, în calitatea ei de avangardă, trebuie să aspire la mai multă solidaritate şi integrare: un buget comun, o asumare solidară a datoriilor şi o convergenţă fiscală.” 

Iar vicecancelarul Sigmar Gabriel spunea la rândul său: ”Avem nevoie în Europa de mai mult curaj pentru a avansa în cooperare cu viteze diferite. (…) Mai ales Franţa şi Germania ar trebui să deschidă calea integrării în materie de politică energetică de exemplu sau în ce priveşte finanţele. Celelalte ţări le pot urma atunci când sunt pregătite.”(Bild, mai 2015).

Marea Britanie ar rămâne în afara procsului decizional

Propunerile lui Hollande par a fi o tentativă de excludere a Marii Britanii din procesul decizional european. "Fără a menţiona nominal Marea Britanie, François Hollande a cerut formarea unei avangarde care să aplice reforme în sensul creării unui guvern european, lăsând în urmă ţările care se opun aprofundării integrării europene", a comentat cotidianul britanic The Independent.

Premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, a promis reconfigurarea relaţiei cu Uniunea Europeană, urmând să organizeze până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa ţării la structurile comunitare.

Nicolas Sarkozy: Francois Hollande se aseamănă foarte mult cu Alexis Tsipras

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii, a constatat că există asemănări puternice între comportamentul politic al preşedintelui Francois Hollande şi cel al premierului de extremă-stânga grec Alexis Tsipras, informează site-ul cotidianului L'Express.

În opinia lui Sarkozy, Hollande şi Tsipras aplică acealeaşi metode: "Amândoi mint pentru a cuceri puterea cu orice preţ. Unul i-a minţit pe greci, celălalt i-a minţit pe francezi".

"Asemănarea dintre primul-ministru grec, liderul stângii radicale, şi preşedintele francez socialist nu sare în ochi, dar pentru Nicolas Sarkozy, este totuşi evidentă", notează L'Express. 

După cum relevă Le Monde, Nicolas Sarkozy a folosit ultimele episoade din "foiletonul" grec pentru a se deda sportului său preferat: "distrugerea celui care l-a învins în mai 2012". 

În ultimele două săptămâni, fostul şef al statului francez şi susţinătorii săi nu au încetat să il acuze pe preşedintele Hollande că l-a primit "cu mare fast la Palatul Elysée" pe primul-ministru grec.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite