Cushman & Wakefield: România, Polonia şi Italia ar putea înfiinţa în perioada următoare agenţii pentru administrarea activelor imobiliare toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, Polonia şi Italia vor înfiinţa probabil în perioada următoare „bănci rele“, agenţii pentru administrarea creditelor neperformante din sectorul bancar, având în vedere succesul înregistrat în alte ţări de entităţile de acest fel, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield (C&W).

„Având în vedere succesul înregistrat de agenţiile de administrare de active existente, noi astfel de entităţi vor fi probabil înfiinţate în viitorul apropiat în ţări precum Italia, România şi Polonia“, se arată într-un raport al socieităţii.

Potrivit estimărilor C&W Corporate Finance, „băncile rele“ operaţionale în Europa au o expunere brută de peste 233 miliarde de euro pe sectorul imobiliar. 

Exemple din Irlanda, Marea Britanie şi Spania

Din această sumă, 91% se află în posesia a trei astfel de agenţii - NAMA (Irlanda), UKAR (Marea Britanie) şi SAREB (Spania), cele mai multe credite fiind legate de ipoteci rezidenţiale.

NAMA şi UKAR vor fi doi vânzători importanţi în acest an, întrucât recent au lansat Proiectul Arrow, de 7,2 miliarde de euro, respectiv Proiectul Granite, de 17,6 miliarde de euro.

În prima jumătate a anului, vânzările de proprietăţi imobiliare cu scop comercial şi de proprietăţi prescrise şi nevândute la licitaţie s-au situat la 23,5 miliarde de euro, tranzacţii de 9,5 miliarde de euro fiind consemnate în ultimele trei luni. 

Deşi totalul pentru prima jumătate a anului înregistrează un declin de 42% faţă de perioada similară a anului trecut, activitatea se va intensifica probabil în a doua jumătate a anului, avînd în vedere nivelul record de vânzări aflate în stadiul pregătirilor.

Vin americanii cu banii

„În spatele scenei au avut loc pregătiri intense, vânzători-cheie pregătind «megatranzacţii»" pentru a doua jumătate a anului“, afirmă Frank Nickel, partener la compania de consultanţă şi preşedinte al EMEA Corporate Finance (Divizia pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).

Ţările care au înfiinţat mai repede agenţii de administrare de active au beneficiat de un interes mai ridicat, notează Cushman&Wakefield.

„Investitorii oportunişti se vor uita în Europa la active cu un grad tot mai ridicat de risc şi tot mai îndepărtate. În acest context, există aşteptări ca şi alte ţări europene să folosească modelele agenţiilor operaţionale pentru a-şi înfinţa propriile agenţii“, potrivit raportului.

Lista cumpărătorilor de active cu probleme este dominată de mari firme din SUA, din cauza valorii mari a portofoliilor de credite imobiliare scoase la vânzare în ultimii patru ani.

„Susţinute de succesul vânzărilor derulate de agenţiile din Irlanda şi Spania, agenţiile mai puţin active vor încerca să devină mai active pentru a profita de interesul în creştere al investitorilor. Europa poate anticipa înfiinţarea unor noi agenţii de administrare de active până la sfârşitul anului 2016. Având, însă în vedere dimensiunile mai mici ale băncilor locale, ne putem aştepta ca noile agenţii să nu aibă portofolii de active cu probleme de amploarea celor ale NAMA sau SAREB“, a afirmat Federico Montero, şef al diviziei Loan Sales la EMEA Corporate Finance.

Erste a vândut portofolii din România

În România, Erste Group, proprietarul BCR, a vândut în luna ianuarie proiectul Saturn, constând din credite imobiliare cu o valoare nominală de 433 milioane de euro, către Deutsche Bank, iar vânzarea proiectului Neptun, un portofoliu de 3,55 miliarde de euro, tot de către Erste, va fi un indicator bun pentru a evalua apetitul pentru risc al investitorilor privind piaţa din Europa Centrală şi de Est, potrivit Cushman&Wakefield.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite