De ce au rămas fără curent Spania și Portugalia. Implicații pentru sistemul energetic al Europei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pană de curent masivă care a afectat luni Spania și Portugalia a declanșat o chestionare frenetică asupra cauzelor probabile ale opririi alimentării cu energie electrică, lăsând milioane de oameni fără acces la servicii esențiale, relatează Politico.

Spania și Portugalia au fost lăsate în beznă de o pană de curent masivă FOTO EPA-EFE
Spania și Portugalia au fost lăsate în beznă de o pană de curent masivă FOTO EPA-EFE

Răspunsul va avea probabil serioase ramificații pentru cele două țări, dar și pentru Europa în ansamblu. 

UE a făcut presiuni asupra Peninsulei Iberice, care a funcționat mult timp ca o insulă energetică în cadrul blocului comunitar, pentru a se conecta mai fiabil la rețelele europene. Luni, specialiștii dezbăteau deja dacă astfel de conexiuni ar fi putut ajuta la prevenirea unor atare pene masive de curent - sau, dimpotrivă, ar fi putut pune mai multe țări în pericol de a experimenta efecte de propagare.

Răspunsuri preliminare

Luni după-amiază, Eduardo Prieto, directorul operatorului spaniol de rețea Red Eléctrica, a declarat că pana de curent a fost cauzată de o „oscilație foarte puternică în cadrul rețelei electrice” care a dus la „deconectarea sistemului energetic spaniol de la sistemul european și la prăbușirea rețelei electrice iberice la ora 12:38”.

O conferință de presă susținută de premierul spaniol Pedro Sánchez, luni seară, a prilejuit mai multe întrebări decât  răspunsuri.

Pe un ton grav, acesta a avertizat că restabilirea curentului electric ar putea dura mai mult decât se anticipase inițial, liderul socialist declarând: „Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”.

Autoritățile din ambele țări au refuzat să lanseze ipoteze pripite cu privire la ce ar fi putut cauza perturbarea din sistemul energetic pentru a evita speculații și dezinformare.

„Experții nu au stabilit deocamdată o cauză, dar o vor face”, a subliniat Sánchez, adăugând că „nicio ipoteză nu a fost respinsă și se investighează fiecare cauză posibilă”.

Ce presupune restabilirea curentului în urma unui atare incident

Restabilirea alimentării cu energie electrică în Spania și Portugalia nu a fost o sarcină ușoară.

Potrivit lui Leonardo Meeus, profesor specializat în electricitate la Institutul Universitar European, operatorii de rețea trebuie să respecte un proces „foarte complicat din punct de vedere tehnic” pentru a repune în funcțiune sistemul energetic.

În acest caz, restabilirea aprovizionării trebuie să aibă loc „pas cu pas”, mai întâi cu ajutorul generatoarelor speciale, precum pompele hidroelectrice, a spus el.

Țările vecine au sărit de asemenea în ajutor, de pildă operatorul francez de rețea RTE furnizând 700 de megawați de electricitate Spaniei la câteva ore după pana de curent. Lumina a revenit în majoritatea regiunilor nordice și sudice ale Peninsulei Iberice până la sfârșitul după-amiezii, parțial datorită aprovizionării cu energie electrică din Franța și Maroc.

„Sistemele energetice sunt conectate prin «interconectori»”, a explicat Solomon Brown, profesor specializat în sisteme energetice la Universitatea din Sheffield. „Aceasta înseamnă că există interdependență între rețele, dar și că acestea vor trebui repornite separat.”

„Întrucât cele două rețele au căzut, acestea vor trebui reconectate la rețea, ceea ce înseamnă că operatorul de rețea va pune în funcțiune treptat generatoare cheie compatibile cu utilizatorii (astfel încât producția și consumul de energie electrică să corespundă) în regiunile rețelei, care vor fi extinse lent, până când întregul sistem va fi din nou pornit și va putea fi apoi reconectat la rețele externe.”

Cum sunt conectate rețelele energetice

Spania și Portugalia au sisteme energetice strâns conectate, cu puține legături transfrontaliere cu Franța și restul UE.

Comisia Europeană, executivul UE, a dorit de mult timp să schimbe acest fapt, încurajând insistent țările UE să construiască mai multe interconexiuni. Oficialii susțin că acest demers ar îmbunătăți securitatea energetică și ar facilita fluxurile de energie electrică peste granițe. Madrid, Lisabona și Paris și-au semnalat în repetate rânduri dorința de a urma acest plan, dar progresele au fost lente.

Cu toate că Spania și Franța au început recent să construiască o nouă legătură în Țara Bascilor, asociația de reglementare în domeniul energiei din UE a avertizat anul trecut că nu a fost eliberată suficientă capacitate de transport al energiei electrice, în ciuda cerințelor legale în acest sens.

Rămâne neclar dacă mai multe conexiuni cu Europa ar fi ameliorat pana de curent.

Pe de o parte, mai multe legături transfrontaliere ar fi putut consolida capacitatea Spaniei de a echilibra cererea și oferta și de a importa energie electrică, a declarat Pratheeksha Ramdas, analist senior în domeniul energiei la firma de consultanță Rystad. Capacitatea limitată actuală de schimb a Madridului cu Franța „restricționează capacitățile de răspuns rapid în timpul perturbărilor la scară largă”, a spus ea.

Învers, „o conectivitate sporită ar putea risca să propage instabilitatea frecvenței în sistemele vecine”, a adăugat ea, creând un efect de domino de întreruperi de curent în cascadă în alte țări ale UE.

Ipoteza unui atac cibernetic

Exista o îngrijorare palpabilă cu privire la situație în Spania. Un student care ieșea dintr-o universitate din Barcelona a fost auzit întrebând: „Este un atac cibernetic? Un atac terorist?”

Opoziția Spaniei față de războiul Israelului din Gaza și sprijinul său pentru Ucraina împotriva agresiunii Rusiei au transformat-o într-o țintă majoră pentru atacurile cibernetice, iar pe parcursul zilei au existat speculații sporite că această criză ar putea fi rezultatul unor acțiuni rău intenționate.

Însă, la Bruxelles, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Teresa Ribera, a părut să respingă această posibilitate, spunând că „nu există nimic care să ne permită să spunem că există vreun fel de sabotaj sau atac cibernetic”.

În 2015, hackeri cu legături cu Rusia au distrus o parte din rețeaua electrică a Ucrainei. Însă distrugerea rețelei electrice a două țări din UE ar fi o acțiune cu totul diferită, atât din punct de vedere al efortului tehnic necesar, cât și al implicațiilor belicoase ale unui astfel de atac.

Factorul energiei regenerabile

Spania și Portugalia sunt campioanele energiei verzi în UE și își procurau peste 80% din electricitatea lor din surse regenerabile chiar înainte de pana de curent de luni. 

Experții au afirmat anterior că extinderea rapidă a energiei eoliene și solare pune o presiune sporită asupra rețelei spaniole, care necesită modernizare pentru a gestiona volume record de surse regenerabile intermitente.

Însă nu energia regenerabilă a fost sursa penei de curent de luni, a spus Meeus, dat fiind că UE a pus în aplicare în ultimii ani mai multe seturi de reguli, cum ar fi codurile actualizate de conectare la rețea din 2016, pentru a împiedica generatorii de energie regenerabilă să se deconecteze de la rețea într-un mod care să pună în pericol sistemul.

„Natura și amploarea întreruperii furnizării de energie electrică fac puțin probabil ca volumul surselor regenerabile de energie să fi fost cauza, rețeaua spaniolă fiind cel mai adesea supusă unor volume foarte mari de astfel de producție”, a adăugat Daniel Muir, analist senior în domeniul energiei electrice la S&P Global.

„Exista suficientă energie convențională disponibilă, tehnologii nucleare, hidroelectrice, de cogenerare și termice, fiind toate prezente în sistem înainte de eveniment și... disponibile operatorului”, a spus el.

Context

Electricitatea fusese restabilită în aproape 90% din teritoriul Spaniei continentale marți dimineață, a anunțat operatorul rețelei REE, relatează The Guardian. Curentul electric a revenit în cursul nopții în aproximativ 6,2 milioane de gospodării din Portugalia, din cele 6,5 milioane, potrivit operatorului național de rețea electrică. Luminile s-au aprins din nou atât în Madrid, cât și în capitala Portugaliei, Lisabona.  

Prim-ministrul portughez, Luis Montenegro, a declarat că sursa întreruperii curentului a fost „probabil în Spania”.

Anterior, operatorul de rețea electrică din Portugalia, REN, a atribuit pana de curent variațiilor extreme de temperatură.

Până luni, la ora 22:00, ora locală, 62% din substațiile din Spania erau din nou operaționale (421 din 680) și 43,3% din cererea de energie electrică era îndeplinită, în timp ce operatorul de rețea din Portugalia, REN, a declarat că a restabilit alimentarea cu energie electrică a 85 din cele 89 de substații ale țării.

Red Eléctrica avertizase anterior că restabilirea completă a alimentării ar putea dura între șase și zece ore, după ceea ce a catalogat drept un incident „excepțional și absolut extraordinar”.

Sánchez a declarat că pană de curent a avut loc la ora 12:33, când, vreme de cinci secunde, 15 gigawați din energia produsă – echivalentul a 60% din toată energia utilizată – s-au pierdut brusc.

Sánchez a mulțumit Franței și Marocului pentru trimiterea de energie electrică suplimentară către Spania și a declarat că deficitul actual va fi compensat folosind gaze și energie hidroelectrică.

La ora 20:00, „Franţa a avut capacitatea să mărească ajutorul pentru Spania până la 2.000 MW prin liniile electrice care alimentează Catalonia şi Ţara Bascilor spaniolă",  a declarat operatorul francez de reţea RTE. Capacitatea de 2.000 de megawaţi echivalează în medie cu puterea a două reactoare nucleare. Managerul reţelei electrice franceze a explicat că reţeaua iberică a fost „deconectată automat de la reţeaua europeană de la ora 12:38 până la ora 13.30, ora la care a fost pusă în funcţiune linia de 400 kV dintre Catalonia franceză şi cea spaniolă".

Operatorul portughez, REN, a declarat că întreruperea a avut drept cauză un „fenomen atmosferic rar”, variațiile extreme de temperatură din Spania provocând „oscilații anormale” în liniile de înaltă tensiune.

REN a declarat că fenomenul, cunoscut sub numele de „vibrații atmosferice induse”, a cauzat „erori de sincronizare între sistemele electrice, ducând la perturbări succesive în rețeaua europeană interconectată”.

Sánchez a declarat că opt dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei – Andaluzia, Castilla-La Mancha, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia și Valencia – au declarat stare de urgență.

Întreruperile de curent la scară largă sunt neobișnuite în Europa. În 2003, o problemă la o linie hidroelectrică dintre Italia și Elveția a cauzat pene de curent timp de aproximativ 12 ore, iar în 2006, o rețea electrică supraîncărcată din Germania a cauzat întreruperi de curent în anumite părți ale țării, precum și în Franța, Italia, Spania, Austria, Belgia și Olanda.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite