Cum se alimentează piața neagră din Rusia pe spinarea unui val de infracțiuni din satele britanice

0
Publicat:

Mare parte din echipamentele agricole furate din zona rurală engleză, în valoare de zeci, chiar sute de mii de lire sterline, ajung în Europa de Est și Rusia. Sancțiunile impuse de Occident, odată cu începerea războiului din Ucraina, au generat o astfel de piață neagră.

Robert Redman, unul dintre fermierii jefuiți FOTO Geoff Pugh
Robert Redman, unul dintre fermierii jefuiți FOTO Geoff Pugh

Poveștile localnicilor

Într-o duminică după-amiază de mai, Robert Redman a primit un apel de la un prieten care deține o fermă lângă a lui. La acel moment, o dronă plutea deasupra curții sale înainte de a decola peste câmpuri, spre pământurile deținute de Redman.

Ieși acolo și aruncă o privire. Nu știu ce face”, l-a îndemnat el, la telefon.

Redman, care deține o afacere de contractare în agricultură, în Oxfordshire, a presupus că este vorba despre niște copii care se joacă și nu și-a făcut griji. Două săptămâni mai târziu, a descoperit că hoții au pătruns în curtea lui, în toiul nopții, și au furat echipament tehnic în valoare de 70.000 de lire sterline, din flota sa de tractoare, conform The Telegraph.

Abia atunci și-a dat seama că drona se afla într-o misiune de supraveghere, trimisă de o bandă criminală organizată care „descoperea locul”. 

Trebuie să fi știut exact unde era camera de supraveghere. Curtea mea are reflectoare grozave și senzori PIR [infraroșu] peste tot. De îndată ce lumina se aprinde, este ca pe stadionul Wembley. Știau exact unde sunt senzorii. Pe cameră îi puteai vedea întorcându-se și evitându-i”, a povestit el.

Redman se numără printre ulimele persoane care au căzut victime ale unui val de criminalitate rurală, ce pare să ia amploare în întreaga țară. Fermierii pierd din echipamente în valoare de zeci de mii de lire sterline. Bandele criminale intră și fură mașini sau echipamente tehnice (cum ar fi unitățile GPS scumpe din fiecare tractor și combină). Și fură pentru o anumită piață – Europa de Est.

Parte din echipamentele furate ajung în Rusia

O mare parte din echipamentele furate, potrivit Unității Naționale de Criminalitate Rurală [NRCU], ajung acum în Rusia, deoarece sancțiunile occidentale impuse după invazia ilegală a lui Vladimir Putin au generat o piață neagră a mașinilor agricole.

image

Producători, printre care firma americană John Deere și olandezul Lely, au încetat să livreze în Rusia, lăsând fermierii acolo cu dificultăți pentru a obține piese de schimb. La cincisprezece luni de la începutul războiului, localnicii din zonele rurale liniștite ale Marii Britanii sunt cei care resimt efectele sancțiunilor Occidentului împotriva lui Putin. De la Oxfordshire până la o fermă din Rusia sunt aproximativ 3.000 de kilometri.

Fermele arabile din estul Angliei au fost ținta bandelor criminale organizate de câțiva ani, dar recent, aceste bande au devenit mult mai active. În săptămâna în care Redman a fost jefuit, au fost înregistrate spargeri la alte 46 de unități GPS din toată țara, de la granițele cu Scoția până în Wiltshire.

NFU Mutual, care asigură trei sferturi din comunitatea agricolă britanică, afirmă că furturile de genul acesta s-au dublat în primele patru luni ale anului 2023, depășind 500.000 de lire sterline. Hoții călătoresc acum „în lungime și în lat” pentru utilaje de „valoare mare și ușor de transportat”.

Când ajung în Rusia, piesele sunt vândute în „scopuri agricole sau de construcții”. Rusia are „porțiuni masive de teren arabil”, dar fermierii nu pot cumpăra în prezent niciun echipament. Bandele sunt un mix de criminali britanici și străini, potrivit polițiștilor.

Sunt grupuri bine organizate care pot opera dincolo de granițele internaționale”, a declarat inspectorul Huddleston.

Suntem îngrijorați că hoții responsabili ar putea plănui să-și îmbunătățească tacticile în timpul sezonului aglomerat al recoltei din acest an, pentru a viza și mai multe ferme, provocând întârzieri și întreruperi ale producției, pe scară largă”, spune Hannah Binns, specialist în afaceri rurale NFU Mutual.

Pe de altă parte, fermierii sunt nemulțumiți de felul în care acționează poliția. Spun că răspunsul oamenilor legii la aceste furturi este minim și trăiesc mereu cu frica de a fi jefuiți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite