Cum își vor petrece ucrainenii Crăciunul fără curent: „Nu deschideți toate aparatele din casă”

0

Ucrainenii vor fi nevoiți să înfrunte cea mai grea iarnă din ultimele decenii, după ce bombardamentele rusești cu rachete asupra infrastructurilor energetice au lansat întreaga țara în beznă și frig. Rusia a efectuat de la jumătatea lunii octombrie cinci bombardamente masive cu rachete care au avariat 40% din sistemul energetic ucrainean și au făcut ca întreruperile prelungite de curent să devină o nouă realitate pentru mulți ucraineni, relatează Kyiv Independent.

Pana de curent in Kiev
Pană de curent în Kiev FOTO Profimedia

Și fiecare atac cu rachete reprezintă o nouă bătălie grea pentru DTEK, cea mai mare companie energetică a țării, care domină producția de cărbune și piața de electricitate din Ucraina. 

 DTEK generează 30% din energia electrică a Ucrainei și este deținută de Rinat Ahmetov. 

 Compania furnizează energie electrică pentru circa 5,5 milioane de gospodării și 150.000 de companii, inclusiv pentru 3,5 milioane de clienți din regiunile Kiev, Donețk și Dnipro, prin intermediul sucursalei sale Yasno (DTEK Solutions), condusă de Serhii Kovalenko. 

Ucraina înregistra, miercuri, 30 noiembrie, la o săptămână după cel mai recent atac, un deficit de energie electrică de 27%, potrivit operatoriului ucrainean de energie Ukrenergo.  

Sistemul energetic al țării a fost în pragul colapsului, după bombardamentele cu rachete lansate de Rusia în ultimele săptămâni. 

Unele zone rezidențiale se pot confrunta cu întreruperi de energie electrică între 4-12 ore pe zi. Întreruperile de energie electrică ar putea dura până în martie. 

Mai multe apartamente din capitala ucraineană au rămas fără curent timp de aproape două zile, după bombardamentul cu rachete de pe 23 noiembrie

Întreaga iarnă va fi probabil extrem de dificilă, cu restricții asupra consumului de electricitate în întreaga țară”, a afirmat Oleksandr Fomenko, liderul rețelei de distribuție a DTEK. 

Serhii Kovalenko, un reprezentant al companiei de energie DTEK, i-a sfătuit pe ucraineni ce să facă atunci când revine curentul în locuință pentru a nu sări siguranțele. 

Sfaturile oferite de autorități 

„Nu deschideți toate aparatele din casă atunci când revine lumina. Mai întâi, aprindeți becurile, apoi puteți da drumul și la fierbătorul de apă (care funcționează la priză), iar mașina de spălat după 20-30 de minute”. 

Cea mai mare parte a energiei electrice este destinată infrastructurilor critice, precum spitalele, maternitățile sau sistemele de alimentare cu apă și căldură. Restul este distribuit în mod egal între consumatori. 

În cazul în care există suficientă energie electrică în rețea, atunci autoritățile ucrainene pun în aplicare un orar prestabilit de pene de curent, astfel încât civilii să-și planifice activitățile în funcție de perioadele în care au electricitate.

De obicei, penele de curent sunt programate în timpul zilei pentru ca civilii să beneficieze de curent electric seara.  

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite