Amiral american: China își construiește armata la „o scară nemaivăzută” și poate invada Taiwanul până în 2027

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consolidarea rapidă a armatei chineze este mai extinsă decât orice s-a văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ceea ce înseamnă că China este pe drumul cel bun pentru obiectivul său din 2027 de a fi pregătită pentru o invazie a Taiwanului, a declarat amiralul John Aquilino, din cadrul marinei americane, citat de Business Insider.

armata chineza

„Toate indiciile indică faptul că APL îndeplinește directiva președintelui Xi Jinping de a fi gata să invadeze Taiwanul până în 2027”, a spus Aquilino într-o audiere în fața Comisiei pentru apărare din Camera Reprezentanților a SUA.

În plus, acțiunile PLA indică capacitatea de a respecta calendarul preferat de Xi de a unifica Taiwanul cu China continentală prin forță, dacă va primi ordinul”, a adăugat amiralul, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA.

Aquilino le-a spus congresmanilor că China încă mai speră să asimileze Taiwanul fără război, deși Beijingul se apropie cu pași repezi de capacitatea de asalt.

El și secretarul adjunct al Apărării pentru Comandamentul Indo-Pacific, Ely Ratner, au spus că amenințarea unui conflict direct între SUA și China nu este „nici imediată și nici inevitabilă”, dar că Pentagonul trebuie să se miște rapid pentru a reduce riscul de război.

Cronologia sa proiectată se aliniază cu cea dată de predecesorul său, amiralul Philip Davidson și alți lideri militari americani că China încearcă să atingă capacitățile de invazie a Taiwanului până în 2027, fără a dori neapărat război.

Aquilino a scris în mărturia sa că dintre cele trei preocupări principale ale SUA din regiune – Rusia, China și Coreea de Nord – China este „singura țară care are capacitatea și intenția de a schimba ordinea internațională”.

La o scară nemaivăzută din al Doilea Război Mondial, acumularea armatei populare are loc în domenii terestre, maritime, aeriene, spațiale, cibernetice și informaționale”, a adăugat el.

Armata chineză a adăugat peste 400 de avioane de luptă și 20 de nave de război la arsenalul său și și-a dublat inventarul de rachete în ultimii trei ani, a spus Aquilino.

În același timp, Beijingul și-a mărit numărul de sateliți și și- a dublat arsenalul de focoase nucleare , a adăugat el.

Aquilino a cerut SUA să-și intensifice dezvoltarea militară, spunând că amenințările din Indo-Pacific continuă să „crească și să se accelereze”.

„Trebuie să ne mișcăm mai repede”, le-a spus Aquilino în mod repetat congresmanilor în timpul audierii de două ore de miercuri.

El a recomandat desfășurarea de sisteme în Guam care să poată apăra împotriva rachetelor hipersonice și de croazieră până în 2027, cu doi ani mai devreme decât termenul limită din 2029 stabilit de Congres în decembrie.

Dacă ar invada Taiwanul, Beijingul ar avea sarcina herculeană de a muta în siguranță o forță terestră în masă peste strâmtoare. China pare să exploreze opțiuni de transport, cum ar fi rechiziționarea navelor civile pentru a ajuta la transport .

Pe de altă parte, analiștii spun că cel mai bun pariu al Taiwanului pentru apărare este probabil să reziste până la sosirea SUA.

Desfășurare masivă de avioane de vânătoare în apropiere de Taiwan

Treizeci şi două de avioane de război chineze au fost detectate în jurul Taiwanului, a doua cea mai mare desfăşurare de la începutul anului, a anunţat joi Ministerul Apărării din Taiwan, informează AFP.

În timpul unei perioade de 24 de ore până joi la ora locală 6.00 (22.00 GMT miercuri), Ministerul Apărării din teritoriu a detectat, de asemenea, cinci nave de război care operează în jurul Taiwanului, a precizat acesta într-un comunicat.

Douăzeci de avioane „au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan”, o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan pe care prima nu o recunoaşte, a precizat într-un comunicat.

Forţele armate din Taiwan au „monitorizat situaţia şi au folosit avioane (de patrulare), nave de marină şi sisteme de rachete” ale unei „terţe părţi ca răspuns la activităţile detectate".

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite