Uleiul de soia este plin de vitamina K. De ce avem nevoie de acest nutrient

0
0
Uleiul de soia, dar nu numai el este bogat în vitamina care ajută la coagularea sângelui
Uleiul de soia, dar nu numai el este bogat în vitamina care ajută la coagularea sângelui

Legumele cu frunze verzi, gălbenuşul de ou, uleiul de soia şi tonul sunt surse naturale, bogate în vitamina K. De ce avem nevoie de acest nutrient.

Vitamina K este un nutrient esenţial care ajută la coagularea sângelui şi la dezvoltarea normală a oaselor, prevenind osteoporoza şi bolile de inimă. Persoanele cu calculi biliari, cu boli de ficat sau gastrointestinale sunt mai predispuse la deficienţa de vitamina K.

Dozele zilnice recomandate sunt de 90 de micrograme pentru femei şi de 120 de micrograme pentru bărbaţi.

Legumele cu frunze verzi sunt cea mai bună apărare în faţa lipsei de vitamina K – spanac, varză, salată, broccoli, praz, sparanghel. Fructe precum merele verzi, prunele, avocado, afinele sunt alte surse, chiar dacă nu foarte bogate în această vitamină.

Uleiul de soia însă conţine cea mai comună formă de vitamina K în cantitate mare – filoquinona – formă care se găseşte şi în legumele cu frunze verzi. O lingură din acest ulei conţine circa 25 de micrograme de vitamina K, iar cel de canola – 10 micrograme.

Nucile sunt pline de proteine, fibre, uleiuri sănătoase şi alţi nutrienţi importanţi care reduc inflamaţia şi menţin inima sănătoasă. Printre aceştia se află şi vitamina K, cantităţi mai mari fiind conţinute mai ales în caju.

Asociaţia americană a inimii recomandă consumul de peşte – precum somonul - de două ori pe săptămână pentru beneficiile aduse sănătăţii: uleiuri sănătoase, proteine minerale care ajută la scăderea hipertensiunii, la prevenirea atacului de cord şi a celui vascular cerebral. Somonul preparat şi creveţii au puţină vitamina K, dar conservele de ton în ulei conţin 37 de micrograme.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri