Fresh de portocale sau un fruct întreg, alegerea corectă. Medic: „Dacă sună sănătos, nu înseamnă că e mai sănătoasă“

0
Publicat:

Un fresh de portocale poate aduce un nivel de zahăr în sânge exact cât o prăjitură ori un alt produs dulce, cunoscut ca fiind nesănătos. Un medic explică de ce și cum se întâmplă asta și de ce nu ar trebui să-l consumăm niciodată așa.

Dr. Mihail Pautov SURSA Facebook Mihail Pautov
Dr. Mihail Pautov SURSA Facebook Mihail Pautov

Toată lumea a auzit despre beneficiile unui suc proaspăt de fructe - un „fresh“ (proaspăt - engl.), așa cum este numit cel mai adesea. Și dacă ne referim la un fresh de portocale, atunci cu singuranță ne gândim la aportul de vitamina C, având în vedere că citricele sunt dintre fructele cu cel mai mare conținut al acestei vitamine. Ba, mai mult, se mai și spune că e să fie bine consumat dimineața, la micul dejun, pentru că ne va asigura aportul de vitamine pe întreaga zi.

Totuși, unii specialiști spun că se pierd din vedere câteva detalii extrem de importante, iar acea vitamina C poate fi obținută într-un mod mult mai sănătos.

Medicul Mihail Pautov descrie ce se petrece în organism, atunci când consumăm un fresh de portocale, în special pe stomacul gol. Potrivit lui, nu este deloc recomandat, în schimb, el recomandă consumarea fructului întreg.

El vine cu o serie de argumente pentru care nu recomandă fresh-ul, ci fructul întreg.

„1. O portocală are aproximativ 25% glucoză, 25% fructoza + 50% sucroza ( adică fix zahărul din bucătărie - ăla alb, exact același - care este format și el din glucoză+fructoza)

2. Când mănânci portocală cu totul - mănânci și multe fibre care vor încetini absorbția de zaharuri

3. Când o mănânci întregă, mănânci 1, nu 3-4 - astfel aduci un aport cu mult mai mic de zaharuri - (atenție -> nu zahărul este dăunător, ci prea mult și prea repede!)”, începe el explicațiile.

În plus, mai spune el, fructoza are un impact pro-inflamator de 10 ori mai mare decât glucoza. „Simplul fapt că sună sănătos nu înseamnă că e mai sănătoasă”, completează medicul.

Efectul excesului de zahăr în organism, devastator

El explică apoi cum ne face rău excesul de zahăr, arătând că un fresh de portocale aduce un aport de zahăr exact ca și o prăjtură.

„1. Îți crește repede glicemia ( adică concentrația de glucoză), DAR și "fructimia" - concentrația de fructoza în sânge, pe care încă nu o măsurăm

2. Celula ta, care face energie, prin mitocondrii, se umple de această "benzină" și obosește / o depozitează aiurea, fără să o ardă

3. Glicemia în exces produce mulți radicali liberi - care practic sunt niște bandiți care se plimbă prin corp și înjunghie orice prind”, mai explică el pe pagina sa de socializare.

De asemenea, mai spune el, un alt argument este acela că „prea multă glucoză se lovește de orice îi stă în cale și se produce "glicarea" - la fel cum sucul dulce vărsat pe masă devine lipicios - la fel fiecare celulă devine lipicioasă și îmbătrânește prematur, constant, zilnic”.

Efectul acestui proces este inflamația, exact ca și cea cauzată de alcool, tutun sau mâncarea procesată, ori sedentarismul, pouarea, stresul etc.

Corpul tău se lupta cu tot ce îi faci. La exterior poate ai fața mai roșie, mai inflamată, pungi sub ochi, ești mai obosit; iar la interior corpul tău fuge spre îmbătrânire rapidă”, mai arată medicul Mihail Pautov.

Potrivit statisticilor pe care le citează, la nivel mondial, trei din cinci persoane mor din cauza bolilor cauzate, în principal, de inflamația cronică, precum accident vascular cerebral, boli respiratorii cronice, tulburări cardiace, cancer, obezitate și diabet. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite