Măsuri pentru detoxifierea ficatului gras. De ce sucul de portocale nu este eficient VIDEO

0
Publicat:

Ficatul gras este una dintre cele mai frecvente afecțuni, cauzată în special de alimentația specifică din țările occidentale. Medicul Mihail Pautov explică cum ne putem detoxifia ficatul, urmând șapte pași simpli.

Medicul Mihail Pautov explică ce facem pentru a detoxifia ficatul gras
Medicul Mihail Pautov explică ce facem pentru a detoxifia ficatul gras

Alimentația de tip occidental, bogată în grăsimi, sare în exces, zaharuri, carbohidrați și adesea alcool în exces, este respnsabilă de o serie de afecțiuni. Una dinter acestea este ficatul gras, despre care medicul chirurg Mihail Pautov de la I. C. Fundeni arată într-o postare publică pe rețelele de socializare, cum putem să scăpăm. El atrage atenția că este nevoie de timp pentru ca ficatul să se „repare”.

Cele șapte reguli pe care trebuie să le urmezi pentru cel puțin un an ca să reversezi ceea ce s-a stricat în ficatul tău – ficatul tău se repară în timp, nu-i ajunge o lună sau două. Dacă începi de astăzi, o să simți efectele benefice de astăzi, dar îți poți repara ficatul în realitate în cel puțin un an. De multe ori poate dura până la doi ani de respectare a acestui program, pentru ca tu să ajungi de la un ficat intens steatozic, la un ficat care artă <<ca un fund de bebeluș>>”, începe el. 

Medicul enumără, apoi, în ordinea importanței, cele șapte măsuri pe care ar trebui să le urmăm.

Odihna

Medicul spune că odihna este foarte importantă, însă nu doar cele opt ore de somn pe noapte contează.

E foarte important să te odhnești. Așa cum tu dormi noaptea și te odihnești, ficatul tău trebuie să doarmă și el și să se odihnească. Cum am zis, atunci când mâncăm alimente, tot ce scoatem din ele se duce spre ficat. Așa că singura odihnă a ficatului este atunci când nu mâncăm. Ăsta este unul din beneficiile postului intermitent”, explică medicul.

Astfel, el spune că dacă reușim să avem o pauză alimentară între 18 și 20 de ore pe zi, în care putem bea apă, cafea sau ceaiuri, atunci ficatul nostru ar avea timp să se refacă.

Mâncare procesată

Alimentele procesate sunt deja cunoscute pentru efectele asupra sănătății, dacă sunt consumate în exces. „Orice este la pungă, orice este ambalat și are un termen de expirare foarte departe în timp, este procesat și nu-ți trebuie”, mai spune el.

Alimente integrale

Sunt cele mai bogate în nutrienți și sunt recomandate pentru sănătatea ficatului. „Poți să găsești cereale, dar care nu sunt integrale, sunt fine, s-a scos coaja din ele, au fost într-un fel măcinate - aceea nu este mâncare integrală. Sau, un alt exemplu: sucul de portocale. Nu este o mâncare integrală, pentru că tu scoți anumite chestii din acele fibre pe care le ai într-o portocală”, mai spune el.

Mâncarea integrală înseamnă să mănânci mâncarea exact cum crește ea în copac. Dacă vorbim de fructe, mănâncă fructe întrgi. Când vorbim de legume, mănâncă legume întregi în diverse forme: poate un pic trase la tigaie. Când vorbim de carne, caută carne care nu este procesată, care este fix așa cum a fost tăiată din animal, așa o pui în cuptor și așa o procesezi. Deci mâncare cât mai puțin procesată și cât mai mult integrală”, recomandă medicul.

Zaharuri

Medicul mai recomandă renunțarea la cea ai mare parte a zaharurilor procesate e care le consumăm. „Poți să mănânci din când în când o înghețată, dar renunță la ce înseamnă zahar procesat, cu indice glicemic mare și care se absoarbe rapid. Aici vorbim despre dulciuri, zahăr, pîine, orez, cartofi, siropuri și tot felul de alte dulcegării”, mai arată el.

Tot acest metabolism al carbohidraților se întâmplă în mare parte în ficat. Ficatul tău e afectat de insulina în exces care e produsă de pancreas, care – apropo - se duce pe vena portă direct în ficat”, aminteșe medicul.

Alcoolul

Medicul chirurg mai spune că nu ar trebui să consumăm alcool zilnic. „Renunță la 90% din alcoolul pe care îl bei, nu mai face din alcool o obișnuință zilnică. Chiar dacă ai impreisa că nu ești alcoolic, dar bei o bere pe zi, un pahar de vin, două pe zi, mai ieși la o terasă și bei două cocktailuri, a treia zi ieși la o petrecere și bei trei shoturi și așa mai departe. Dacă stai și le pui pe o foaie de hârtie, ai să constați că tu consumi prea mult alcool”, mai spune el.

Eu nu zic să renunți complet la alcool - e viața ta și meriți să te bucuri de viața asta, iar alcoolul poate face parte din bucuriile tale – dar bea alcool o dată la două săptămâni, lasă-l pentru seara aia în care ieși în oraș și vrei să bei o sticlă de vin cu cineva. Există soluții fără alcool, există bere fără alcool, care poate să-ți dea senzația aceea”, mai recomandă el.

Cafeaua

În mod ciudat, cafeaua pare să ajute ficatul. Medicul spune că, deși studiile arată că sunt bune până la cinci cești de cafea pe zi, trei cești sunt suficiente pentru un ficat sănătos. „Cafeaua este un foarte puternic antioxidant, inclusiv pentru ficat. Concret, se duce la ficat și scade oxidarea din acel ficat”, explică medicul.

Greutatea corporală

Scăderea în greutate pare a fi cel mai important factor, atunci când vine vorba despre sănătatea ficatului. „Pentru că ficatul tău gras este datorat în mare parte obezității sau supraponderalității tale, aceste grăsimi viscerale. Colacul ăsta de pe abdomen - și grăsimea din interior practic - conține celule care produc toxine încontinuu, pentru ficatul tău. Deci nu atât mâncarea procesată pe care o mănânci – pentru că persoanele slabe pe care le-am văzut mâncau și mâncare procesată, poate beau și ei alcool din când în când, mâncau și ei zaharuri, dar niciodată nu am văzut o persoană slabă, cu un ficat gras”, mai arată el.

Explicația pe care o dă este aceea că excesul de grăsime duce la un ficat gras. „Aparent, cel mai important factor pentru ficat gras este atunci când pacientul este supraponderal. Când pacientul are o greutate prea mare. Așa că faceți tot ce puteți - și nu trebuie să slăbiți în două luni, nu trebuie să vă doriți să slăbiți ca să intrați în hainele pe care le aveți de acum câțiva ani, acestea sunt niște gânduri toxice care de regulă ne împiedică de la slăbit”, mai spune el.

Cel mai bun mod de a face sport

De asemenea, el mai spune că mișcarea, pe lângă scăderea în greutate, contribuie la sănătatea ficatului.

Ce trebuie să vă doriți este să scădeți în greutate, pentru că acea greutate în mod real vă crește riscul pentru foarte multe boli, inclusiv pentru ficatul gras. Iar pentru asta, ce vă pot recomanda este să dormiți în fiecare noapte opt ore dimineața, să vă treziți devreme, să vă plimbați în parc o jumătate de oră, să faceți sport, în funcție de ce vă permite corpul vostru să faceți. Dacă aveți un grad mare de obezitate, atunci e bine să mergeți doar în parc să vă plimbați, sau să faceți bicicletă sau să înotați, ca să nu puneți presiune pe articulații. Dacă aveți o greutate și o condiție fizică ok, puteți să alergați în parc, puteți să mergeți la sală”, mai recomandă el.

De asemenea, el sfătuiește ca persoanele care sunt în măsură să facă sport, să alterneze zilele de mers la sală cu cele de alergat în parc, pentru o sănătate optimă.

Ficatul gras constă în acumularea de grăsimi în celula hepatică și poate duce a inflamația ficatului. În timp, aceasta conduce la fibroza ficatului, care poate determina ciroza hepatică.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri