Cireşele şi căpşunile reglează tensiunea arterială şi încetinesc îmbătrânirea
0Bogate în potasiu, atât căpşunile, cât şi cireşele contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Flavonoidele din căpşuni protejează inima şi vasele de sânge.
Vine vara cu bogăţia ei de fructe proaspete care ne gâdilă nările şi ne ajută să ţinem kilogramele în frâu. Cireşele de mai sunt deja pe tarabe şi nu peste multă vreme ne vom înfrupta şi din căpşunile autohtone.
Aceste două sortimente de fructe, la care se adaugă caisele conţin cantităţi importante de potasiu care ajută la buna funcţionare a inimii.
Căpşunile şi cireşele sunt sărace în calorii, dar bogate în vitaminele C şi A. Cireşele conţin în plus fitonutrienţi şi anthocianine (pigmenţi de culoare roşie). Potasiul are un rol important în reglarea tensiunii arteriale, iar prin conţinutul mare de apă cireşele pot avea un rol diuretic. Fitonutrienţii conţinuţi de cireşe par să aibă un rol în prevenţia cancerului, la fel ca şi flavonoidele din căpşuni.
Căpşunile mai conţin acid folic şi magneziu, dar au şi un potenţial alergen foarte mare din pricina seminţelor.
Caisele sunt o sursă săracă în calorii, însă acest aport de calorii creşte considerabil în cazul fructelor uscate. Caisele proaspete conţin puţini carbohidraţi - 11 grame la 100 de grame de caise – fiind o sursă excelentă de vitamina A, C şi potasiu.
Potrivit Abecedarului de nutriţie, caisele uscate conţin o cantitate mare de carbohidraţi şi, în plus, fier, cupru, magneziu şi riboflavină.