Ce recomandă specialiştii în cancer să eliminaţi din dietă

0
Publicat:

Deși nu este posibil să evitaţi toate substanțele cancerigene, experții susțin că puteţi reduce riscul de cancer eliminând câteva lucruri din alimentație. Anumite substanțe chimice adăugate la carne pentru a-i prelungi perioada de conservare, precum și alcoolul, consumul excesiv de zahăr și grăsimi pot crește riscul de cancer de intestin, de sân și de ficat, potrivit Daily Mail.

gratar mici

Carne conservată şi prelucrată

În primul rând, spun specialiştii, ar trebui să renunţaţi la clasicele frigărui și tăvi cu mezeluri. Cârnații, șunca, baconul, salamul, chorizo, șunca, crenvurștii sunt toate exemple de carne procesată, unul dintre alimentele despre care se știe că nu este deloc bun pentru sănătate.

Carnea procesată este orice carne care a fost tratată pentru a-i crește durata de conservare sau pentru a avea un gust mai bun. Acest lucru se face adesea prin adăugarea de conservanți chimici, cum ar fi nitrații.

Atunci când sunt consumați, nitrații pot suferi o reacție care îi transformă într-o substanță care poate afecta celulele ce căptușesc intestinul, ceea ce, la rândul său, poate duce la apariția cancerului, explică Cancer Research UK (CRUK).

Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă de clasa întâi”, în aceeaşi categorie cu fumatul și alcoolul. Acest lucru nu înseamnă că este la fel de cancerigenă precum aceste substanțe, ci că dovezile potrivit cărora carnea procesată poate cauza cancer sunt la fel de puternice ca și cele conform cărora alcoolul și fumatul cauzează cancer.

„Riscul de cancer în cazul consumului de carne procesată este destul de modest. (...) Riscul de 18% pentru fiecare 50g în plus de șuncă sau cârnați pare mare, dar la 1.000 de persoane ar putea reprezenta două cazuri în plus de cancer de colon la cei care consumă carne roșie procesată”, a explicat dr. Duane Mellor, un purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice (BDA).

Dar riscul este totuși prezent, astfel că specialiştii recomandă ca persoanele care mănâncă multă carne roșie și procesată să reducă la 70 g sau mai puțin pe zi, adică echivalentul a trei felii de șuncă, două felii de bacon sau un burger mic de vită.

Alcoolul

Indiferent de băutura pe care o alegeți, consumul de orice formă de bere, vin sau băutură spirtoasă vă crește riscul de cancer la gură, gât, laringe, esofag, sân, ficat și intestin.

Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund (WCRF), a declarat pentru că o abstinență alcoolică are beneficii masive în reducerea riscului de cancer.

o sticlă de vin este echivalentul a 10 ţigări, foto arhivă
o sticlă de vin este echivalentul a 10 ţigări, foto arhivă

„Consumul de alcool nu prezintă niciun beneficiu pentru sănătate. Avem dovezi științifice puternice că toate tipurile de băuturi alcoolice sunt o cauză a cel puțin șase tipuri de cancer, inclusiv de sân și de intestin. Deoarece chiar și cantități mici de alcool pot crește riscul de cancer, recomandăm să nu consumați niciun fel de alcool. Pentru unele tipuri de cancer, alcoolul este deosebit de dăunător dacă şi fumați”, a spus Matthew Lambert.

Atunci când este absorbit în organism, alcoolul deteriorează celulele și le împiedică să repare daunele în general. De asemenea, poate afecta semnalele chimice, iar acest lucru poate face ca celulele să aibă o probabilitate mai mare de a se diviza și, ca urmare, cresc șansele inițiale de apariție a cancerului.

De fapt, o analiză statistică publicată în BMC Public Health în 2019 sugerează că, în ceea ce privește riscul de cancer, a bea o sticlă de vin pe săptămână este echivalent cu a fuma până la 10 țigări în aceeași perioadă.

Deşi în teorie se recomandă renunţarea totală la alcool, experţii spun că, dacă acest lucru nu este posibil, măcar trebuie redus pe cât posibil consumul de alcool.

Carnea roșie

Experții avertizează că și carnea roșie se află pe lista alimentelor care ar putea cauza cancer. Aceasta includea carne de porc, vită și miel, proaspătă, tocată și congelată. 

Mai multe studii au stabilit o legătură între consumul de carne roșie și unele tipuri de cancer, dar nu au reuşit să stabilească exact ce anume din carnea roşie ar putea să fie un factor cancerigen şi nici cât de mare sau mic este riscul de apariţie a cancerului.

Se crede că, deși carnea roșie crește riscul de cancer de colon, de stomac și de pancreas, acesta nu este la fel de mare ca cel reprezentat de carnea procesată, dar nutriţioniştii şi experţii în cancer spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili cu certitudine acest lucru.

Deși recomandă reducerea consumului de carne roșie pentru a micşora riscul de cancer, nutriţioniştii subliniază că este important să ne asigurăm că primim în continuare nutrienții potriviți. Asta deoarece carnea este una dintre principalele surse de vitamina B12, vitală pentru funcția nervoasă şi pentru producerea ADN-ului în celule.

De asemenea, carnea roșie furnizează organismului nostru fier, care este important pentru producerea de globule roșii, zinc, care ajută organismul să producă celule noi și să vindece rănile și alte vitamine din gama B, care ajută organismul să obţină energie din alimente.

Puteți obține, însă, majoritatea acestor nutrienți şi din surse vegetale: leguminoase, nuci, semințe și legume etc. Ca și în cazul cărnii procesate, consumul de carne roşie ar trebui limitat la 70 g pe zi.  

Dulciurile și fast-foodul

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că dulciurile și mâncarea fast-food se află pe lista alimentelor pe care experții în cancer sugerează să le evitați. 

 „Sfătuim oamenii să mănânce mai puțin alimente prea procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare. Acestea includ alimente precum prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, chipsuri, băuturi îndulcite cu zahăr și mâncăruri de tip fast-food, cum ar fi pizza și burgeri. Aceste tipuri de alimente nu au fibre și nu conțin, practic, niciun nutrient esențial, ele ar trebui consumate doar ocazional și în cantități mici”,  spun specialiştii.

Alimentele zaharoase și prăjite nu au fost direct legate de un risc crescut de cancer. În schimb, riscul crescut se datorează faptului că, de cele mai multe ori, consumul excesiv al acestor alimente duce cu ușurință la creșterea în greutate și, prin extensie, la obezitate. Iar obezitatea este una dintre cauzele importante ale apariţiei riscului de a dezvolta cel puțin 13 tipuri de cancer.

Conform CRUK, o greutate prea mare determină creșterea nivelului de hormoni de creștere în organism, ceea ce face ca celulele să se dividă mai des. Fiecare dintre aceste diviziuni suplimentare reprezintă o altă șansă potențială de apariție a celulelor canceroase.

Un alt factor care crește riscul este faptul că celulele imune sunt atrase de zonele din corp în care există multe celule grase. Acest lucru poate provoca apoi un vârf de inflamație în aceste zone, ceea ce face ca celulele să se dividă mai repede, crescând din nou riscul de formare a cancerului.

„Oamenii ar trebui să încerce să mănânce mai multe alimente bogate în substanțe nutritive, consumând cel puțin cinci porții de fructe și legume diferite în fiecare zi, alegând versiuni integrale ale alimentelor, leguminoase, cum ar fi fasolea și lintea, precum și nuci și semințe nesărate. Aceste tipuri de alimente sunt importante pentru a reduce riscul de cancer intestinal”, au mai spus specialiştii în cancer.

Ce puteţi mânca

- Mâncați cel puțin 5 porții de fructe și legume variate în fiecare zi. Acestea pot fi proaspete, congelate, uscate și conservate.

- Bazați mesele pe cartofi, pâine, orez, paste făinoase sau alți carbohidrați cu amidon, de preferință din cereale integrale.

- 30 de grame de fibre pe zi. Acest lucru este echivalent cu a consuma următoarele: 5 porții de fructe și legume, 2 biscuiți din cereale integrale, 2 felii groase de pâine integrală și un cartof mare copt cu coajă.

- Consumați câteva produse lactate sau alternative la lactate (cum ar fi băuturile din soia), alegând opțiuni cu mai puține grăsimi și mai puțin zahăr.

- Consumați fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine (inclusiv 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una ar trebui să fie grasă).

- Alegeți uleiurile și produsele tartinabile nesaturate și consumați-le în cantități mici.

- Beți 6-8 căni/pahare de apă pe zi.

- Adulții ar trebui să consume mai puțin de 6 g de sare pe zi; de asemenea, 20 g de grăsimi saturate pe zi pentru femei şi 30 g pentru bărbați.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite