Ce beneficii are ciocolata neagră și cine nu ar trebui să o consume

0
Publicat:

Cu toții iubim ciocolata, iar cea neagră, dacă este consumată cu moderație, poate furniza antioxidanți și minerale și ar putea reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Iată ce alte beneficii mai are asupra sănătății.

Ciocolată neagră
Ciocolata neagră poate proteja pielea. Foto: shutterstock (Arhivă)

Profil nutrițional 

Aproximativ 100 de grame de ciocolată neagră cu un conținut de 70-85% cacao oferă: 

Calorii: 604 

Proteine: 7,87 g 

Grăsimi: 43,06 g 

Carbohidrați: 46,36 g 

Fibre: 11 g 

Zahăr: 24,23 g 

Fier: 12,02 mg 

Magneziu: 230 mg 

Zinc: 3,34 mg 

Scade nivelul de colesterol LDL

Bogată în compuși organici care au efect antioxidant, precum polifenoli, flavonoli și catechine, ciocolata neagră poate ajuta la combaterea daunelor oxidative și a radicalilor liberi din corp, contribuind astfel la scăderea nivelului de colesterol „rău”, care ar putea avea, totodată, efecte negative asupra inimii și ar putea duce la apariția bolilor cardiovasculare. 

Potrivit studiilor, polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta la scăderea unor forme de colesterol LDL atunci când sunt combinați cu migdalele și cacao. 

De asemenea, flavonolii din ciocolata neagră pot scădea rezistența la insulină, care este un alt factor de risc pentru diabet și bolile cardiovasculare.  

Protejează pielea 

Flavonolii pot proteja pielea de daunele provocate de razele UV ale soarelui și îmbunătățesc fluxul sanguin către piele. În plus, vitaminele și mineralele, care sunt prezente în această gustare adorată de întreaga lume, stimulează producția de colagen, proteină esențială pentru sănătatea pielii. 

Îmbunătățește funcția cerebrală 

Un consum moderat de ciocolată neagră duce la creșterea atenției, a concentrării și a memoriei, ca urmare a creșterii fluxului sanguin către creier. 

Ajută la controlul greutății 

Ciocolata neagră contribuie la ținerea sub control a poftei de mâncare, ceea ce poate duce la pierderea în greutate la cei care se confruntă cu obezitatea. 

Scade nivelul de cortizol 

Se pare că polifenolii prezenți în ciocolata neagră ar fi responsabili de reducerea nivelului de cortizol, un hormon al stresului, ceea ce duce la o stare de spirit mai bună. Așadar, ciocolata neagră are un rol important în gestionarea stresului. 

Cine nu ar trebui să o consume

Cei care suferă de alergii ar trebui să aibă grijă la consumul de ciocolată neagră, la fel ca și persoanele diabetice. Există sortimente de ciocolată neagră fără zahăr și fără gluten cu un conținut de 90% cacao organică și variante organice. Sortimentul cu peste 70% cacao este cel mai potrivit.

Dacă este consumată în exces, ciocolata neagră ar putea crește riscul de reflux și arsuri la stomac.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite