Cartoful, medicamentul din bucătărie

0
0
Tulburările de somn şi migrenele se pot trata uşor cu ajutorul remediilor pe bază de cartofi
Tulburările de somn şi migrenele se pot trata uşor cu ajutorul remediilor pe bază de cartofi

Probleme cu somnul, ulcer sau reumatism? Remediile cu cartofi îţi sunt de ajutor pentru toate aceste probleme de sănătate. Află de mai jos cum prepari leacurile, dar şi ce mai poţi trata cu ele!

Cine nu-şi aduce aminte de compresele cu cartofi raşi şi spirt pe care le foloseau mamele şi bunicile pentru a trata febra când eram mici? Folosite încă din cele mai vechi timpuri ca „medicamente” naturale, cataplasmele cu cartofi, sucul, piureul sau decoctul din coji se numără printre remediile pe care le poţi prepara uşor... şi nu au efecte adverse. Bogate în vitamine (C, P, B6), minerale (fier, magneziu, potasiu) şi fibre insolubile, remediile pe bază de cartofi au proprietăţi diuretice, emoliente, calmante şi cicatrizante.

Sucul de cartofi, <<pansament>> pentru ulcer

Pentru a trata neplăcerile specifice gastritei şi ulcerului gastro-duodenal, fitoterapeuţii recomandă sucul de cartofi. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că substanţele din suc ajută la reglarea secreţiilor gastrice şi au rolul de „pansament” în cazul ulcerului. Spală şi curăţă cartofii cu tot cu coajă, după care îi pui în storcător.

Pentru a trata simptomele ulcerului bea câte 2-3 păhărele de suc cu o oră înainte de masă, timp de 4-5 săptămâni. Consumă sucul imediat după stoarecere pentru a evita oxidarea lui. Dacă nu-ţi place gustul, poţi încerca să-l combini cu suc de morcov sau de lămâie. Pentru tratamentul gastritei hiperacide îndulceşte sucul de cartofi cu miere. Remediul aduce beneficii şi în cazul dispepsiei (indigestie), litiazei biliare, constipaţiei şi hemoroizilor.

Decoctul de cartofi, aliat hepato-biliar

Sucul de cartofi este un remediu valoros şi când vine vorba de afecţiunile hepatice sau cele biliare. Cunoscut ca fiind un bun protector hepatic, sucul ajută la prevenirea şi tratarea acestor probleme. Bea câte 2 pahare de suc (aproximativ 400 ml) de cartofi roşii pe zi, timp de o lună, după care faci o pauză de patru săptămâni.

Beneficii în cazul bolilor hepato-biliare aduce şi salata de cartofi cruzi raşi sau fierţi pe jumătate, în care adaugi puţin ulei de măsline, dar şi decoctul din coji. Spală bine şi curăţă coaja de la trei cartofi de mărime medie (albi sau roşii). Pune la fiert coaja în 250 ml de apă pentru 5-10 minute, filtrează şi bea câte 3 căni pe zi după mesele principale. Urmează cura timp de 3săptămâni.  

Leacurile care alungă insomnia

Tulburile de somn şi migrenele se pot trata uşor cu ajutorul remediilor pe bază de cartofi. Datorită efectelor calmante şi a vitaminei B6 din conţinut, sucul de cartofi  este unul dintre cele mai accesibile „somnifere naturale”.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri