Trăieşte! Iepurele de Jad, roverul lunar din China a comunicat cu Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roverul lunar chinez, Iepurele de Jad, trăieşte, deşi oficialii agenţiei spaţiale de la Beijing nu mai aveau speranţe pentru acesta.

Primul rover lunar al chinezilor ar putea fi salvat, deşi are probleme mecanice grave, anunţă presa de stat din China, citată de BBC. Roverul s-a trezit după perioada de "comă artificială" în care a fost indus şi are şanse să fie salvat.

Iepurele de Jad a suferit probleme mecanice grave în ianuarie, la o lună după ce fusese lansat de chinezi în spaţiu, pe 15 decembrie. Roverul a fost primul vehicul care a aselenizat din 1976 până astăzi. Misiunea lui trebuia să dureze trei luni.

Primele informaţii ale presei din China au vehiculat moartea roverului. Utilizatorii de reţele sociale din ţara asiatică au deplâns dispariţia timpurie a micuţului vehicul ce trebuia să studieze satelitul natural al Pământului. Cu toate acestea, aproape şocant, joi roverul s-a trezit şi primea semnalele, deşi are încă grave probleme mecanice.

"Am fost îngrijoraţi că roverul nu va rezista la temperaturile foarte joase de pe Lună. Dar e viu", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Chineze, Pei Zhaoyu. "Dacă este viu, mai sunt şanse să fie funcţional", a mai spus Pei.

Chinezii au fost îngrijoraţi că roverul nu se va mai întoarce din hibernare din cauza problemei tehnice. Hibernarea era programată timp de 14 zile, în timpul nopţii lunare, când panourile solare nu mai puteau fi alimentate. Deşi nu erau siguri că roverul va mai transmite vreun semnal, chinezii au confirmarea acum.

Deşi misiunea e încheiată oficial, Iepurele de Jad poate transmite acum imagini cu aselenizarea şi imaginile făcute pe Lună.

Povestea roverului

China a trimis pe Lună cel mai performant rover de până acum, printre instrumentele acestuia numărându-se un radar specializat care va măsura suprafaţa şi scoarţa lunară.

Cu o greutate de 120 de kg, „Iepurele de Jad” poate urca pante de până la 30 de grade şi dezvoltă o viteză de deplasare de 200 de metri pe oră, potrivit creatorilor săi de la Institutul de Cercetări în Inginerie a Sistemelor Aerospaţiale din Shanghai, informează stiintasitehnică.com

Numele roverului a fost ales printr-un vot online la care au participat peste 3,4 milioane de chinezi şi rezultă dintr-o legendă antică chinezească despre un iepure care trăieşte pe Lună ca animal de companie al zeiţei selenare Chang’e.

Pentru a-şi întări statutul de mare putere, China doreşte să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe Lună, probabil după 2025.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite