O statuie de două ori mai veche decât Stonehenge ne schimbă percepţia despre evoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O statuie din lemn s-a dovedit a fi de două ori mai veche decât faimosul ansamblu Stonehenge. Partea mai interesantă este că aceasta a fost recuperată dintr-o mlaştină din Rusia cu peste 100 de ani în urmă.

Idolul Shigir, după cum este denumită statuia, este cea mai veche creaţie de lemn din lume, având aproximativ 9.500 de ani. Aceasta a fost descoperită în 1890, în munţii Urali, şi este cu 1.500 de ani mai veche decât se credea, adică de două ori mai “în vârstă“ decât ansamblul Stonehenge din Marea Britanie. Deşi este o raritate ca artefactele din lemn să reziste atât de mult, tocmai mlaştina de turbă în care a fost găsită a protejat lemnul, nelăsându-l să se descompună.

“Rezultatele ne-au depăşit cu mult aşteptările. Această descoperire este extrem de importantă pentru a înţelege nivelul dezvoltării civilizaţiilor din Eurasia şi umanităţii în general”, a afirmat specialistul în preistorie Thomas Terberger pentru cei de la nu erau mai puţine dezvoltate decât cele de fermieri din Orientul Mijlociu”, a completat acesta.

Sculptura măsoară acum 2,8 metri, aproape jumătate din înălţimea sa iniţială de 5,3 metri. Porţiunea ar fi dispărut în timpul tulburărilor care au avut loc în secolul al XX-lea în Rusia. Statuia înfăţişează un bărbat şi are numeroase simboluri inscripţionate despre care oamenii de ştiinţă cred că reprezintă informaţii codificate. Pentru a putea stabili cu exactitate vechimea, cercetătorii folosesc ultima tehnologie pe bază de carbon, denumită spectrometrie de masă cu accelerator.

Autor: Ana Pârvu

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite