Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul

0
Publicat:

Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.

Dulciuri FOTO: Pixabay
Dulciuri FOTO: Pixabay

Gustul inconfundabil al ciocolatei este rezultatul unui cocktail chimic de arome diferite, care sunt scoase la iveală în timpul procesului de prăjire, scrie newsweek.com.

Printre acestea se numără o clasă de molecule numite carbonili α,β-insaturați. În timp ce aceste molecule care apar în mod natural ar putea contribui la gustul bogat și cremos al ciocolatei, s-a demonstrat, de asemenea, că unele dintre ele prezintă un comportament potențial genotoxic - cu alte cuvinte, consumul de anumiți carbonili α,β-insaturați ar putea să ne afecteze ADN-ul.

Într-un nou studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii de la Universitatea Catholique de Louvain din Belgia au testat ciocolată și alte dulciuri ambalate pentru a afla dacă vreunul dintre ele conținea aceste substanțe chimice potențial periculoase la niveluri semnificative.

În primul rând, echipa și-a făcut propriile ciocolate pentru a confirma că carbonilii α,β-insaturați s-au format în timpul procesului de prăjire și după adăugarea de unt de cacao. Cu toate acestea, concentrațiile lor au fost prea mici pentru a reprezenta o preocupare semnificativă pentru sănătate.

Apoi, echipa a analizat 22 de deserturi disponibile în comerț, inclusiv vafe, prăjituri, crepes și fursecuri, cu sau fără ciocolată. Nouă din cei 10 carbonili analizați au avut niveluri chiar mai scăzute în aceste produse de patiserie, comparativ cu ciocolata făcută manual. Cu toate acestea, un singur carbonil, furan-2(5H)-ona, a apărut în concentrații mult mai mari în probele de clătite și prăjituri.

Furan-2(5H)-ona produce o aromă bogată de unt și a fost folosită cândva ca aromă în produsele de patiserie. Cu toate acestea, este acum interzis în Uniunea Europeană din cauza efectelor sale genotoxice demonstrate (Newsweek a contactat FDA pentru a comenta statutul acestei substanțe chimice în Statele Unite). Dar asta nu înseamnă că nu se poate forma în continuare în mod natural.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite