Legile lui Dickens din literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charles Dickens (1812-1870) FOTO: wikipedia.com
Charles Dickens (1812-1870) FOTO: wikipedia.com

Scriitor al secolului al XIX-lea, Charles Dickens (1812-1870), a influenţat întreaga literatură universală. La sărbătorirea în 2012 a bicentenarului său, BBC prezintă şase dintre cele mai importante influenţe ale lui Dickens asupra literaturii din întreaga lumea, printre care un stil realist unic, în care umorul este îmbinat cu sensibilitatea.

Anul acesta, pe 7 februarie, s-au împlinit 200 de ani de la naşterea celui mai cunoscut scriitor englez al perioadei victoriene, Charles Dickens.

Scriitorul a debutat cu romanul „The Pickwick Papers”, în 1836, publicând înainte reportajele „Schiţe de Boz”, în seriale. În câţiva ani, el a devenit celebru în lumea literară, fiind apreciat pentru umorul, satira şi atenta obervaţie a persoanelor şi a societăţii din vremea lui. 

Romanele sale au reprezentat un pionerat pentru ficţiunea narativă publicată în seriale, care a devenit modelul dominant în perioada victoriană. Textul său din 1843, „Colind de Crăciun”, continuă să aibă ecranizări şi în prezent.

Scrierile lui Dickens au fost aplaudate de colegii săi de breaslă: de la Lev Tolstoi la G.K. Chesterton şi George Orwell, care au apreciat la Dickens realismul, comedia, stilul prozaic, caracterizările unice şi critica la adresa societăţii. Pe de altă parte, Oscar Wilde, Henry James şi Virginia Woolf au catalogat romanele lui ca fiind lipsite de profunzime psihologică şi de un sentimentalism exagerat.

Deşi este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XIX-lea, influenţa lui Dickens depăşeşte sfera literaturii. Multe dintre frazele, personajele şi conceptele din operele sale s-au impregnat în cultura modernă. 

BBC prezintă şase inovaţii aduse prin scrierile sale:

1. Un Crăciun alb

Unii comentatori l-au numit pe Dickens „inventatorul Crăciunului”, datorită povestirii sale „Colind de Crăciun” („A Christmas Carol”). El este responsabil pentru amploarea culturală  pe care a luat-o sărbătoarea de-a lungul timpului.

2. Sărăcia „dickensiană”

În operele sale, Dickens a abordat deseori tema sărăciei, pornind de la experienţa personală. Tatăl său nu era un bun manager al banilor, iar datoriile adunate i-au reţinut familia în închisoare timp de şase luni. Termenul „dickensian” a ajuns să desemneze cel mai agravat stadiu de sărăcie.

3. Personajul de comedie modernă

Se spune că textele lui Dickens debordează de umor şi de performanţă. Până şi felul în care „vorbesc” personajele din cărţile sale aduce un zâmbet pe chipurile cititorilor. Noutatea pe care scriitorul o aduce în literatură este caracterul amuzant al felului în care vorbesc oamenii.

4. Cinema

Mulţi dintre actorii contemporani şi nu numai au jucat în filme după adaptări ale romanelor lui Dickens. Ei consideră că operele sale sunt un instrumentar în crearea convenţiilor cinematografice şi o influenţă importantă asupra conţinutului filmelor din toate timpurile.

5. Nume purtătoare de sens

Dicţionarul de personaje literare a realizat o listă de aproape 1.000 de nume ale personajelor dickensiene, de la Arabella Allen din romanul „Pickwick Papers” la Eugene Wrayburn din „Our Mutual Friend”. În vreme ce multe personaje din alte romane aveau nume simbolice, Dickens a reinventat această practică, astfel încât numele personajelor să sugereze trăsăturile şi rolurile pe care le interpretează.

6. Viziunea despre lege

Romanele lui Dickens scriu o istorie a legiferării engleze încă din cele mai vechi timpuri. Abordarea legislativă a unor probleme ale secolului al XIX-lea sunt aplicabile şi în zilele noastre. „Nu există alte două cărţi despre legislaţie mai potrivite decât „Pickwick Papers” şi „Bleak House”, a declarat Zechariah Chafee Jr., în recenzia  din "Law Review".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite