INFOGRAFIC Cum se prezintă România.Top 28 al ţărilor în care se mănâncă cel mai sănătos din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un semn care arată bunăstarea unei naţiuni este dieta populaţiei respective. Acest lucru va spune mai multe despre obiceiurile, stilul de viaţă, sănătatea şi felul oamenilor dintr-un loc decât multe alte amănunte.

Oxfam, o confederaţie internaţională care luptă împotriva sărăciei, a studiat datele obţinute de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Organizaţia Agriculturii şi a Hranei, precum şi alte organizaţii, pentru a afla care sunt ţările din lume care beneficiază de cele mai nutritive, îndestulate şi accesibile diete. 

Rezultatul a luat forma unui studiu, „Good Enough To Eat”, care cuprinde informaţii din 125 de ţări, inclusiv şi România. Calculele s-au bazat pe cât mănâncă oamenii (nivelul subnutriţiei, procentajul copiilor subponderali), accesibilitatea mâncării (măsurată prin preţurile alimentelor, comparată cu alte bunuri, dar şi volatilitatea preţului mâncărurilor în timp), cantitatea hranei (măsurată prin diversificarea dietei, accesul la apă potabilă) şi situaţia sănătăţii populaţiei (obezitate, diabet). 

Aşa cum era de aşteptat, ţările europene domină lista când vine vorba de diete diversificate şi preţuri scăzute ale alimentelor, în timp ce ţări sărace din Africa sunt poziţionate la capătul clasamentului. Ciad se află pe ultimul loc, când vine vorba de clasamentul general, care implică toate aspectele, în timp ce Olanda ocupă mândră prima poziţie. 

image

România nu excelează la nicio categorie, pozitivă sau negativă. Este de remarcat faptul că în clasamentul general ţara noastră depăşeşte doar câteva ţări europene, precum Belarus, Albania. Moldova şi Turcia. Bulgaria se află mult înaintea României, la fel şi Ungaria.

În ceea ce priveşte accesibilitatea hranei, România stă mai bine, fiind clasată în prima jumătate a listei. Cel mai bun rezultat îl are la categoria „Diabet şi obezitate”, fiind printre primele ţări, ceea ce înseamnă că este extrem de puţin afectată de acest fenomen, faţă de SUA sau Anglia. 

În schimb, când vine vorba de calitatea hranei, ţara noastră se situează iar printre ultimele ţări europene, alături de Moldova şi Armenia. 

Citeşte şi:

 

Minus 25 de kilograme în opt luni. Poveştile celor care au renunţat la zahăr

 

Cât de rapid arzi caloriile consumate?

 

„Studiul China”, cel mai complet studiu realizat vreodată pe dietă

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite