Răzvan Burleanu vrea să salveze fotbalul mic de la faliment tot cu banii televiziunilor care transmit Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, va propune Adunării Generale din 27 mai să voteze „principiul de solidaritate”, care impune distribuirea unui procent din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I către cluburile din ligile inferioare.

„Un alt punct pe ordinea de zi a Comitetului Executiv a fost organizarea Adunării Generale a FRF din 27 mai şi convocatorul. Vom avea modificări de statut care vor fi dezbătute în Adunarea Generală, sunt câteva reforme pe care vrem să le aducem. Al doilea punct pe ordinea de zi a Adunării Generale este o propunere a noastră ca membrii federaţiei să mandateze Comitetul Executiv să negocieze cu reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal modalităţi de implementare şi de aplicare a ceea ce numim principiul de solidaritate, la toate nivelurile fotbalistice din România. Acest principiu va fi supus la vot, după care vom începe aceste negocieri. Am fost informat de către LPF că pe 27 aprilie se va discuta acest principiu şi în cadrul Adunării Generale a ligii”, a declarat Burleanu la finalul şedinţei Comitetului Executiv.

Oficialul FRF a ţinut să motiveze propunerea executivului, dând exemple din alte campionate: „Vreau să clarific un lucru - FRF nu vrea să-şi finanţeze proiectele sau să-şi plătească salariile din banii de la Liga Profesionistă de Fotbal. Mecanismul de solidaritate în sport este numele dat redistribuirii fondurilor financiare dinspre sportul de elită spre sportul de amatori. Consider că e de datoria noastră să găsim mecanisme de redistribuire la nivelul fotbalului din România. Considerăm că un procent de 5 la sută din drepturile tv încasate astăzi de Liga Profesionistă de Fotbal reprezintă un indicator legitim şi proporţional, bani care să se întoarcă către Liga a II-a şi a III-a, conform acestul principiu. În Germania, echipele din eşalonul secund primesc 20 la sută din sumele încasate de Bundesliga. În Suedia, procentul este 16 la sută, în Spania de 10 la sută. Azi, în Liga I, ai o medie a bugetelor de 5 milioane de euro, în timp ce la Liga a II-a media bugetelor este de sub 500.000 de euro, deci 10 la sută din bugetele de la Liga I. Acest sistem este cunoscut în întreaga Europă, dar nu a fost aplicat în România. Considerăm că acest procent de 5 la sută reprezintă un indicator legitim. E un principiu care trebuie aplicat”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă grupările din Liga I nu vor fi de acord cu această propunere, Burleau a spus: „Avem o Adunare Generală a Federaţiei Române de Fotbal, care este forul care decide organizarea fotbalistică. Acolo va fi luată această decizie. Noi am colectat aceste propuneri din partea membrilor afiliaţi şi e de datoria noastră să o punem pe agendă, iar membrii afiliaţi să voteze în cunoştinţă de cauză”.

Răzvan Burleanu a precizat că federaţia pe care o conduce „are în grijă” 99 la sută dintre jucătorii din România, deşi nu beneficiază de multe resurse pe care le poate comercializa. „Federaţia Română de Fotbal este singura relevantă din România care nu are acces la fonduri publice şi are în grija sa peste 99 la sută dintre jucătorii de fotbal din România, iar veniturile vin din comercializarea drepturilor asupra echipei naţionale, 6-8 meciuri, finala Cupei României şi Supercupa României. Cu aceste trei resurse trebuie să te îngrijeşti de 99 la sută dintre jucătorii pe care îi avem în fotbalul românesc. Fotbalul românesc nu înseamnă numai cel de la nivelul Ligii I. Nu putem să solicităm solidaritate din partea statului, atât timp cât noi în fotbal nu arătăm solidaritate. Considerăm că a împărţi nu reprezintă un gest electoral şi nu este un cuvânt urât”, a mai spus preşedintele FRF.

Întrebat care este motivul pentru care instituţia pe care o conduce nu a solicitat niciodată fonduri publice, deşi legea îi permite, Burleanu a spus că a dat dovadă de solidaritate faţă de celelalte ramuri sportive: „Fondurile publice sunt insuficiente şi acest principiu al solidarităţii se aplică de la o ramură sportivă la alta. Am considerat că este un principiu al solidarităţii, fondurile sunt insuficiente nu numai ca noi să-i absorbim ci şi pentru celelalte federaţii şi care sunt dependente de aceste fonduri”. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite