Monica Niculescu: „Ne lipseşte doar puţin noroc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 23 de ani, Monica Niculescu este veterana echipei României care încearcă accederea în Grupa a II-a Mondială a Fed Cup. Ea crede că actuala generaţie poate răzbuna tentativele eşuate din anii trecuţi. Aflate de şase ani în al treilea eşalon valoric, tricolorele sunt acum cotate printre principalele favorite la promovare prin prisma clasamentului individual al jucătoarelor.

„Adevărul": Ai reuşit un tur III la Australian Open. Ţi-a dat încredere?

Monica Niculescu: Îmi dă un moral bun pentru Fed Cup şi pentru turneele ce vor urma.Mi-am propus ca în perioada următoare să îmi încerc şansa doar la turnee mari. Voi juca în calificări la Dubai, Doha, Indian Wells şi Miami pentru că vreau să fac un salt în carieră.

Cum se face că eşti mereu prezentă la reunirile echipei de Fed Cup?

Anul trecut nu am putut veni din cauza unor probleme la gât, în rest abia am aşteptat această competiţie. Sunt deja obişnuită cu atmosfera de la Fed Cup. Îmi place enorm toată senzaţia pe care o ai pe teren, când joci pentru România şi fetele de pe margine strigă şi te încurajează. Nu aş putea refuza niciodată convocarea.

Pornim şi anul acesta ca favoriţi la promovare. Ce crezi că ne-a lipsit în campaniile trecute?

Cred că e dificil să vii din Australia de la o temperatură ridicată în celălalt capăt al globului şi să joci atâtea meciuri într-un interval scurt de timp. Multe dintre echipele rivale au jucătoare mai slab cotate care se pot pregăti special doar pentru Fed Cup în această perioadă. În plus, cred că ne lipseşte doar puţin noroc pentru că am fost mai mereu la câteva mingi de victorii importante.

Sunteţi trei fete clasate în prima sută mondială. Cât va conta acest lucru în ecuaţia competiţiei?

Dacă ne uităm la linia de clasament a jucătoarelor e clar că trebuie să reuşim. Trebuie să fim însă o adevărată echipă şi, de ce nu, să întrecem chiar în anii ce vor urma şi performanţa băieţilor de la Cupa Davis.

Eşti în premieră sub comanda Irinei Spîrlea. Cum a fost acomodarea?

Pentru multe dintre noi, ea a fost un idol. A trecut prin multe experienţe în cariera ei şi chiar are ce să ne zică la antrenamente. E un plus pentru noi să avem pe cineva lângă noi care să ne îndrume şi să ne dea încredere la meciuri.

Ai avut rezultate bune la dublu în ultimii ani. Ai renunţa la simplu ca Tecău pentru a te axa doar pe dublu?

Horia a făcut o alegere inspirată şi mă bucur pentru el. Sper să avem ocazia să jucăm mai des la dublu-mixt împreună la turneele viitoare de Mare Şlem. E adevărat că şi mie îmi place mai mult la dublu pentru că e mai distractiv, dar vreau să obţin performanţe în primul rând la simplu.

Ţi-ai impus o anumită clasare la finalul acestui sezon?

După ce am fost pe locul 47 WTA, mă gândeam la top 20, dar uite că am ajuns apoi pe locul 140. Acum, nu mai vreau să pun presiune pe mine. De fapt, eu nu mă gândesc niciodată la bani sau puncte în timpul turneelor. Prefer nici să nu mă uit pe tablou să îmi fac calcule cu cine aş putea pica prin semifinale sau ceva de genul. Cred că cel mai bine e să fii atentă la jocul tău şi rezultatele vor veni de la sine.

Echipa României

-Alexandra Dulgheru (21 de ani, locul 30 WTA)
-Monica Niculescu (23 de ani, locul 85 WTA)
-Sorana Cîrstea (20 de ani, locul 94 WTA)
-Cristina Dinu (18 ani, locul 573 WTA)
-Căpitan nejucător: Irina Spîrlea

Componenţa grupelor

-Grupa A: Elveţia, Marea Britanie şi Danemarca
-Grupa B: Polonia, Israel, Bulgaria şi Luxemburg
-Grupa C: Belarus, Austria, Croaţia şi Grecia
-Grupa D: România, Letonia, Ungaria, Olanda

Meciurile vor avea loc la Eliat (Israel) pe suprafaţă rapidă. Echipele care se vor clasa pe primul loc în fiecare grupă vor juca între ele, urmând ca cele două învingătoare să se califice în play-offul din perioada 16-17 aprilie, pentru Grupa a II-a Mondială.

Reperele noastre în Fed Cup

-România a fost de cinci ori sfertfinalistă în Fed Cup. În 1999, tricolorele jucau pentru ultima dată în play-offul grupei mondiale.
-Monica Niculescu are 20 de victorii în această competiţie, fiind depăşită doar de legendarele Virginia Ruzici (25) şi Ruxandra Dragomir (30).
-România are un bilanţ pozitiv în duelurile directe cu Letonia (2-1) şi cu Ungaria (5-1), fiind condusă doar de Olanda (0-2).
-Unguroaicele Agnes Szavay (nr. 37 WTA) şi Greta Arn (88 WTA), precum şi letona Anastasija Sevastova (nr. 45 WTA) sunt singurele adversare clasate în top 100 WTA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite