ANALIZĂ Sub spectrul falimentului! Vor reuşi să supravieţuiască retrogradatele din Liga I şi în eşalonul secund?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gaz Metan Mediaş, Universitatea Cluj, FC Braşov, Rapid Bucureşti, Oţelul Galaţi şi Ceahlăul Piatra Neamţ sunt cele şase echipe care au retrogradat din Liga I la finele actualului sezon, în condiţiile în care viitoarea stagiune va alinia la start doar 14 formaţii. Viitorul se anunţă sumbru, mai ales că doar două cluburi vor promova în primul eşalon la finele sezonului de Liga a II-a, iar toate cele şase echipe au deja probleme financiare.

Astfel, supravieţuirea pe termen lung este pusă sub semnul întrebării. „Adevărul” a analizat fiecare caz în parte şi vă prezintă concluziile.

Gaz Metan Mediaş. Fără banii din drepturile de televizare, Mediaşul se va baza doar pe bugetul asigurat de Transgaz şi Romgaz, care este mult mai puţin generos decât în trecut. La secţia de baschet s-a simţit deja din plin acest lucru, dar şi la fotbal s-au strâns destul de multe datorii către jucători. „Ne vom despărţi de câţiva jucatori, normal, o mare parte rămân şi vom continua în Liga a II-a. În principiu, rămân şi eu lângă echipă”, a declarat preşedintele Ioan Horoba.

Universitatea Cluj. Cu patronul Florian Walter dat în urmărire internaţională, societatea care administrează clubul poate declanşa falimentul, mai ales că banii din drepturile de televizare reprezentau principala sursă de venit şi fundamental planului de reorganizare. Toate speranţele fanilor se leagă de primarul Emil Boc, care nu s-a arătat deocamdată dispus să preia clubul.

Rapid Bucureşti. Aflaţi la cea de-a şaptea retrogradare din istorie, giuleştenii vor începe noul sezon cu un lot remaniat aproape total, majoritatea fotbaliştilor, dar şi antrenorul Cristiano Bergodi urmând să plece din Grant. Problemele financiare sunt departe de a fi rezolvate, mai ales că există şi acum restanţe salariale de circa trei luni la club.

FC Braşov. După şapte ani, „Steagul” a retrogradat din nou, iar viitorul clubului este incert. Nu se ştie încă ce se va întâmpla, dacă formaţia îşi va continua activitatea, dacă planul de reorganizare va putea fi aprobat în condiţiile în care nu vor mai exista bani din drepturile de televizare, sau dacă această retrogradare înseamnă falimentul şi dispariţia unui alt club de tradiţie al fotbalului românesc.

Oţelul Galaţi. Deşi administratorul special Vlad Răpişcă a anunţat un buget de 800.000 de euro pentru eşalonul secund, nimeni nu-l crede, mai ales că formaţia gălăţeană are încă pe rol un litigiu cu ANAF pentru o datorie de cinci milioane de euro, iar dovezi că actualul patron, Dan Grigore Adamescu, ar fi băgat vreun eurocent în echipă din momentul preluării nu prea există.

Ceahlăul Piatra Neamţ. Situaţie similară cu cea a Oţelului. Patronul Angelo Massone susţine că are un plan de management bine pus la punct, dar preşedintele Consiliului de Administraţie, Viorel Mestecăneanu, susţine cu totul altceva: „Dacă nu vine o participare financiară masivă a patronului, există riscul să anunţăm chiar că ne desfiinţăm. Am putea să ţinem echipele de juniori, dar nu ştiu unde îi putem ţine fără lumină, gaz, apă. Datoriile noastre sunt în jur de 1,7 milioane de euro. Dacă nu venea Massone, probabil că nu puteam face pregătirea în iarnă. A venit cam cu 100.000 de euro, din care a trebuit să plătim şi amenzile lui”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite