VIDEO Premieră: „Rush: Rivalitate şi adrenalină”
0Una dintre premierele săptămânii este „Rush: Rivalitate şi adrenalină”, regizat de Ron Howard. Povestea celor doi rivali ai curselor de Formula 1 din anii ’70, Niki Lauda şi James Hunt, are adrenalina curselor auto, a luptei pentru titlul de campion mondial în Formula 1, dar şi romantismul din viaţa celor doi eroi.
În anii ’70, cursele auto de Formula 1 erau dominate de doi piloţi - englezul James Hunt şi austriacul Niki Lauda. Rivalitatea dintre cei doi a condus la un interes sporit al spectatorilor pentru aceste curse, care erau televizate în foarte multe ţări. Lauda şi Hunt erau mereu în pole position şi câştigau pe rând. Sporul de adrenalină era dat de pericolul pe care îl înfruntau. În fiecare an mureau câte doi piloţi de curse. Firmele care construiau maşinile, Ferrari şi MacLaren, căutau cei mai talentaţi piloţi şi îmbunătăţeau permanent calităţile motoarelor. Povestea adevărată a celor doi este subiectul filmului „Rush”.
La premiera din acest week-end au venit admiratori ai regizorului Ron Howard, dar şi oameni care cunosc bine sportul automobilistic. Am vrut să aflăm ce cred Roxana Ciuhulescu, care a prezentat mulţi ani emisiunea „ProMotor” de la Pro Tv, şi Emanuel Ilina, pilot de curse, despre lumea specială a dependenţilor de viteză.
Roxana Ciuhulescu, despre pilotii de curse
„Cu cât eşti mai aproape de moarte, cu atât te simţi mai viu. Este un fel minunat de a trăi. Este singurul mod de a pilota”, spunea James Hunt.
Emanuel Ilina, pilot de curse auto
Cursele auto sunt oricum spectaculoase, dar când mai şi pătrunzi cu camera de filmat în „burta monstrului” devii parte a competiţiei. Nu-ţi poţi desprinde ochii de pe ecran şi nu ştii când trece timpul, filmul te captivează şi te însufleţeşte, pentru că are poveste frumoasă şi bine scrisă, are actori foarte bine pe rol şi o imagine incredibil de bună. Regizorul Ron Howard este stăpânul jocului.
„Rush” este a doua colaborare dintre scenaristul Peter Morgan şi Ron Howard, prima fiind pentru celebrul film „Nixon/Frost” din 2008. Acolo aveam confruntarea dintre preşedintele american Richard Nixon şi ziaristul David Frost, doi bărbaţi puternici în lupta pentru adevăr. „Nixon/Frost” a avut 5 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru scenariu şi regie.
De această dată avem alţi bărbaţi alpha, în lupta pentru titlul de campion mondial la cursele auto de Formula 1. Niki Lauda ( Daniel Brühl) şi James Hunt (Chris Hemsworth) au fost vedetele curselor automobilistice din 1970 până în 1976. Amândoi veneau din familii bogate, dar erau suficient de rebeli încât să aleagă acest sport pentru a-şi demonstra calităţile. De la cursele de Formula 3, unde s-au întâlnit, până la titlul de campion mondial pe care l-au cucerit pe rând, cei doi s-au înfruntat permanent.
James Hunt era un playboy englez, frumos şi cunoscut pentru performanţele sexuale, zeflemist şi sigur pe el. Chris Hemsworth („Thor”) are toate datele personajului şi face un rol plin de magnetism.
Niki Lauda era un austriac pragmatic, bun cunoscător al motoarelor, mai „aşezat” din punct de vedere emoţional, dar cu aceeaşi dorinţă nebună de a câştiga, iar actorul Daniel Brühl („Inglorious Bastards”) este perfect în rol. Chiar dacă era diferiţi ca temperament şi rivali în competiţii, cei doi piloţi se respectau reciproc.
Dinamica relaţiei dintre ei a trecut în film. Ron Howard îi urmăreşte şi dincolo de pista de alergare, în vieţile lor amoroase şi în procesul de maturizare. James Hunt cel nestatornic se căsătoreşte cu Suzy Miller (Olivia Wilde), care îl părăseşte pentru o idilă cu Richard Burton, aflat între numeroasele lui căsătorii cu Elizabeth Taylor.
Niki Lauda se căsătoreşte cu Marlene, o relaţie stabilă care îl susţine şi în cele mai grele momente de după un accident grav. Marlene este interpretată de actriţa româncă Alexandra Maria Lara, care are acum o carieră cinematografică în Marea Britanie. Rolul din „Rush” este o recunoaştere a talentului său actoricesc.
Toate personajele sunt abil creionate de scenarist, nu avem o confruntare unidirecţională, ca în majoritatea filmelor americane, ci o evoluţie în paşi mici şi bine conturaţi. Una dintre replicile care dau tonul relaţiei dintre cei doi eroi este mesajul lui Hunt pentru Lauda. „Vântul pe care îl simţi în ceafă e, de fapt, răsuflarea mea. Data viitoare o să te înving.”
Niki Lauda a câştigat titlul de campion mondial în 1975, iar James Hunt în 1976. Hunt a renunţat la curse după victorie, spre regretul lui Lauda, care ştia că fără competitor dispare plăcerea jocului. Hunt a devenit comentator pentru televiziune şi a murit la 46 de ani, din cauza unui infarct, iar Niki Lauda are acum 64 de ani şi i-a povestit scenaristului Peter Morgan cum s-au întâmplat lucrurile în competiţia din 1976. Lauda mărturiseşte că îl respectă pe Hunt pentru că era un şofer foarte bun, care nu-şi punea în pericol partenerii de cursă, avea fairplay.
Regizorul Ron Howard a avut un buget de 38 de milioane pentru film, care se află în primele 5 locuri din box office. „Rush: Rivalitate şi adrenalină” este un spectacol cinematografic de neratat.