Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog: „Nu există niciun medicament sau supliment care să prevină boala Alzheimer, însă prevenţia funcţionează“

Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu,
neurolog: „Nu există niciun medicament sau supliment care să prevină boala
Alzheimer, însă prevenţia funcţionează“

Boala Alzheimer este o afecţiune medicală neurodegenerativă, a doua ca frecvenţă după Parkinson

Şeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti a explicat că, pentru ca maladia să nu progreseze până la stadiul de demenţă, trebuie intervenit asupra stilului de viaţă încă de la vârsta de 40-50 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Neurologul a mărturisit că din ce în ce mai des cunoscuţi sau pacienţi îl întreabă dacă pot preveni boala Alzheimer. „Ei bine, nu există niciun medicament sau supliment care să prevină boala sau expresia clinică a bolii, însă prevenţia funcţionează“, a spus acesta.

El a adăugat că, pentru pacienţii care au deja demenţă există un tratament complex, care încetineşte declinul cognitiv, însă pentru prevenţie, nu. „În primul rând aş vrea să fac distincţie între boala Alzheimer şi demenţa asociată bolii Alzheimer, care apare în stadiul final al bolii  - după 20 de ani de evoluţie", a explicat medicul.

Maladia, provocată de „de gunoiul“ acumulat în creier

Potrivit acestuia, boala Alzheimer constă în acumularea progresivă în creier a unor proteine agregate, ca un fel „de gunoi“ pe care creierul nu îl poate  „epura“. „Aceste modificări duc în timp la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale şi slăbirea performanţei intelectuale a individului, până la stadiul de demenţă“, a precizat medicul.

El spune că pentru a scădea riscul de a avea boala Alzheimer şi pentru ca aceasta să nu progreseze până la stadiul de demenţă se poate interveni asupra stilului de viaţă la vârsta de 30 — 40 — 50 de ani printr-o activitate fizică constant.

Dieta este şi ea importantă. Astfel, se poate adopta o nutriţie de tip dietă mediteraneană, se recomandă controlul consumului de alcool, evitarea traumatismele craniene, chiar şi minore. Totodată, trebuie evitate anxietatea şi depresia, iar acestea să fie tratate de îndată ce apar, să existe activitate intelectuală intensă continuu, iar contactele sociale să fie cât mai dezvoltate.

Somnul bun este esenţial

„Să avem un somn cât mai bun. Dacă avem probleme de somn, să ne adresăm unui specialist. Să tratăm precoce şi eficient factorii de risc vasculari — hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamaţia sistemică, să eliminăm fumatul, să mergem la medic şi să ne testăm atunci când ni se pare că memoria, atenţia, concentrarea au scăzut sau când nu ne mai descurcăm la fel de bine în activitatea curentă. Să raportăm medicului dacă avem în familie cazuri de boală Alzheimer, mai cu seamă dacă au debutat sub 65 de ani. Să încercăm în fiecare zi să fim bucuroşi, să ne distrăm şi să ne propunem să vizităm locuri noi şi să cunoaştem oameni noi“, a recomandat medicul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: